Descrierea agentului dăunător
Frunzele infestate cu cercosporioza (Cercospora beticola) manifestă leziuni circulare maronii, cu un inel roșiatic în jur. Pe măsură ce boala progresează, petele se unesc și apar leziuni necrotice de mari dimensiuni, ce determină uscarea frunzelor. Simptomele apar mai întâi pe frunzele mature, dar și frunzele tinere pot fi afectate, dacă boala se intensifică.
Atacurile încep în condiții de minimum 15°C (ideal 25°C) și o umiditate a aerului de cel puțin 60%. Infestarea se face, ca și în cazul altor ciuperci, prin vânt, picături de ploaie sau provenite din irigații, insecte dar și instrumente și utilaje infestate.
Prima etapă de infestare este invizibilă cu ochiul liber: se produce germinarea, iar hifele pătrund prin stomate și se răspândesc printre celulele frunzei. Ulterior, ciuperca produce fitotoxine și alte substanțe ce provoacă necroza celulelor. Din acest moment, boala devine vizibilă, adică apar cercurile maronii specifice.
Atacarea sistemului foliar conduce la scăderea dramatică a calității producției, prin diminuarea cantității de sucroză, până la 50% în cazurile mai grave. De asemenea, materia obținută prin prelucrare are un grad crescut de impuritate, ceea ce face mai complicat procesul de extracție a sucrozei, cu un randament scăzut. În plus, rădăcinile infestate prezintă risc mai crescut de putrezire în timpul depozitării.