Publicat în Creșterea productivității

Aplicarea XILON® în cultura de soia determină și o înrădăcinare mai bună, o răsărire uniformă, dar și o protecție ridicată împotriva Sclerotinia spp. Rezultatele din loturile de testare au demonstrat o dezvoltare radiculară intensă, care a determinat creșterea toleranței plantelor la factorii de mediu (stres hidric, soluri slab aprovizionate etc.), precum și un spor de producție de până la 6% față de solele netratate.

Inovația XILON® se poate utiliza cu succes în orice fermă cultivatoare de porumb, floarea-soarelui și soia, întrucât este un produs biologic cu aplicare la sol care egalează ca performanță fungicidele convenționale cu notorietate, și care, totodată, stimulează disponibilizarea elementelor nutritive și microflora benefică din sol. Pe lângă aceste avantaje, aplicarea produsului în cultura de soia determină și o înrădăcinare mai bună, o răsărire uniformă, dar și o protecție ridicată împotriva Sclerotinia spp.

De 3 ori mai bine: pentru fermier, pentru consumator, pentru mediu

XILON® conține spori și conidii ale ciupercii Trichoderma asperellum, tulpina T34, în concentrație ridicată (1x107 CFU/g), de proveniență 100% naturală și nemodificată genetic. Această ciupercă benefică, recunoscută pe plan global datorită acțiunii microbiologice de înaltă clasă, proliferează în sol, unde colonizează rapid sistemul radicular și intră în simbioză cu planta. Se creează o unitate funcțională cu beneficii în dublu sens: planta creează un mediu favorabil pentru Trichoderma, iar Trichoderma asperellum elimină sau ține la distanță agenții patogeni.

Formularea inovatoare a produsului se bazează pe o nouă tehnologie de activare a organismelor biologice: nucleul nutritiv de sucroză. Prezența acestui nucleu determină dezvoltarea rapidă și în număr mare a sporilor de Trichoderma asperellum. Toate acestea pentru punerea în valoare a celor 4 moduri de acțiune : colonizarea rădăcinilor, parazitarea directă, eliberarea de enzime inhibitoare și stimularea imunității plantei. Acest mod complex de acțiune aduce suplimentar un beneficiu major: nu exista riscul apariției varietăților rezistente de Sclerotinia spp.

Avantajele aplicării XILON® în cultura de soia

Rezultatele din loturile de testare au demonstrat o dezvoltare radiculară intensă, care a determinat creșterea toleranței plantelor la factorii de mediu (stres hidric, soluri slab aprovizionate etc.), precum și un spor de producție de până la 6% față de solele netratate.

Simbioza dintre Trichoderma asperellum și plantele de soia susține absorbția de apă și de nutrienți: rizosfera se poate asimila ca o extensie a rădăcinilor, explorând volume mai mari de sol, astfel încât acestea au o dezvoltare accelerată. Un alt efect benefic al XILON® asupra culturii de soia este scăderea localizată a pH-ului din sol, fapt care asigură o disponibilizare mai bună a fosforului și fierului. Plantele sunt mai viguroase, cu o masă foliară bogată și elemente de producție îmbunătățite considerabil.

XILON® este un produs de protecție a plantelor cu risc zero: nu lasă reziduuri, nu produce fitotoxicitate și este benefic pentru sol. Tratamentul cu XILON® se realizează o singură dată, la semănat, în doză de 10 kg/ha, și prezintă flexibilitate în aplicare, avantaj evidențiat mai ales în cazul primăverilor ploioase, cu acces limitat în câmp. În consecință, produsul poate înlocui un tratament ulterior cu fungicid, scutind fermierul de costuri suplimentare.

Referințe dăunători

Putregaiul alb soia

Sclerotinia sclerotiorum

Ai nevoie de consultanță de specialitate?