Deși pe piață sunt disponibile diverse produse ce susțin aprovizionarea cu bor a plantelor cu cerințe ridicate în acest element (rapiță, floarea-soarelui, soia etc.), WUXAL Boron Plus se remarcă printr-o particularitate importantă: sursa de bor din acest fertilizant foliar este acidul boric, acid slab, cu o biodisponibilitate ridicată, ceea ce înseamnă că plantele îl pot absorbi și utiliza cu ușurință.
Publicat în Reducerea stresului
Culturile de toamnă, precum rapița sau cerealele, sunt predispuse la carență de sulf. Din acest motiv, dar și pentru că sulful este necesar pentru creșterea toleranței la stresul termic, aplicarea WUXAL Sulphur toamna, oferă plantelor resurse pentru a ierna în condiții optime. Eficiența acestui fertilizant foliar se datorează faptului că pune la dispoziția plantelor o formă de sulf ușor asimilabil, și anume sulful lichid, provenit din SO₃.
În articolele precedente aminteam de conjunctura acestui an dificil, care impune o atenție sporită asupra culturilor de toamnă, rapiță și cereale, precum și despre necesitatea de a le asigura din start o nutriție corectă, de calitate superioară. În acest sens, un pas important îl reprezintă aplicarea fertilizantului foliar WUXAL Sulphur, pentru un aport benefic de sulf, azot,si micronutrienți.
Sinergiile sulfului în culturile de rapiță și cereale
Știm că sulful este un element cu impact semnificativ atât asupra proceselor vegetative, cât și celor generative. Pe scurt, iată direcțiile în care, alături de ceilalți factori nutriționali, sulful are un aport major:
- Sinteza proteinelor: sulful și azotul au acțiune sinergică, participând la formarea proteinelor (importante pentru dezvoltarea plantelor, dar și pentru obținerea unei recolte de calitate la cereale). De asemenea, sulful intră în componența clorofilei, iar aprovizionarea este deosebit de importantă la plantele tinere. WUXAL Sulphur oferă, pe lângă aportul necesar de sulf, o cantitate însemnată de azot, iar absorbția combinată a celor două elemente facilitează obținerea unor recolte cu indici de calitate superiori.
- Toleranță marită la stres, mai ales cel abiotic, din perioadele de frig, caniculă și secetă.
- Participarea la procesele de formare a semințelor și uleiurilor, o cantitate semnificativă de sulf este necesară la rapiță și celelalte oleaginoase pentru o bună valorificare a potențialului de producție.
Semnele carențelor de sulf la rapiță și cereale
La rapiță, carența de sulf se poate diagnostica ținând cont de semne precum cloroza frunzelor tinere, urmată de învinețirea acestora, în cazuri mai grave. Tot la nivelul frunzelor se observă modificarea formei, mai ales a celor superioare, acestea căpătând aspect de cupă. În general, frunzele plantelor afectate de carența de sulf tind să fie mai mici. Butonii florali nu au culoarea galbenă cunoscută, ci au o nuanță mai spălăcită, spre alb. De asemenea, înflorirea este redusă, iar numărul de ramificații și silicve este mai mic decât potențialul hibridului, cu o scădere în greutate a boabelor obținute.
La cereale, lipsa de sulf poate conduce la slaba înfrățire a plantelor și la încetinirea dezvoltării. Plantele sunt mici, clorotice, cu frunze galben-verzui: simptomele sunt vizibile începând cu frunzele tinere. Frunzele afectate nu se ususcă, ci rămân pe plantă; în timp, întreaga plantă poate căpăta o nuanță roșiatică. De asemenea, numărul de boabe este scăzut, iar greutatea lor este redusă. Plantele afectate sunt grupate în anumite zone, vizibile prin colorit și dezvoltarea mai slabă.
Pentru că simptomele pot fi vizibile târziu în vegetație (spre exemplu, în faza de rozetă la rapiță), se recomandă aplicarea preventivă a acestui produs, un pas tehnologic util mai ales atunci când:
- istoricul solei indică insuficienta aprovizionare cu nutrienți
- au fost perioade cu ploi intense
- anumite condiții de relief: zonele mai înalte ale dealurilor prezintă deficiențe mai accentuate de sulf decât zonele mai joase.
Aceste simptome pot fi asociate și altor carențe sau pot fi urmarea unei perioade de stres, de aceea este indicată consultarea unui specialist Kwizda Agro pentru determinarea clară a cauzelor și a tratamentului adecvat.
Trebuie avut în vedere și faptul că absorbția sulfului este încetinită de temperaturile scăzute. Culturile de toamnă, precum rapița sau cerealele, sunt predispuse la carență de sulf. Din acest motiv, dar și pentru că sulful este necesar pentru creșterea toleranței la stresul termic, aplicarea WUXAL Sulphur toamna, oferă plantelor resurse pentru a ierna în condiții optime.
WUXAL® Sulphur. Formulare de vârf
Eficiența acestui fertilizant foliar se datorează faptului că pune la dispoziția plantelor o formă de sulf ușor asimilabil, și anume sulful lichid, provenit din SO₃. Acesta este ușor asimilat de către plante datorită solubilității totale în apă. WUXAL Sulphur nu conține sulf elementar, ce nu poate fi asimilat foliar de către plante. Pentru că deficiențele de sulf pot fi identificate vizual destul de târziu în vegetație, este foarte importantă alegerea unui un produs cu asimilație rapidă și completă. Prin utilizarea WUXAL Sulphur, aplicarea foliară compensează dificultatea de absorbție radiculară. În plus, acest produs nu conduce la acidifierea solulul, iar disponibilitatea SO₃ pentru plante nu depinde de temperatură sau umiditate.
Informații utile și momente de aplicare Wuxal Sulphur
Raportul între nutrienții din WUXAL Sulphur îndeplinește cerințele specifice de azot-sulf ale culturilor sensibile la carența de sulf, precum rapita, grâul si orzul. Totodată, WUXAL Sulphur aduce și o concentrație ridicată de microelemente chelatate. Chelatarea de înaltă calitate, printre alte avantaje, permite și aplicarea concomitentă cu alte produse de protecție a plantelor, fără ca amestecul să genereze reacții chimice în utilajul de stropit.
Doza recomandată este 3-5 l/ ha. La cereale (grâu, orz), momentele optime de aplicare sunt: la înfrățire sau în timpul alungirii paiului până la primul nod. Pentru rapiță, este recomandata aplicarea în timpul dezvoltării vegetative de toamnă, fenofaza 4-6 frunze și primăvara, în timpul alungirii tulpinii.