Pentru perioada urmatoare, înainte de recoltare, tratamentele cu îngrășământul lichid ecologic WUXAL® AMINOCAL, oferă livezilor de măr, pe lângă beneficiile intrinseci ale aminoacizilor, și un conținut bogat în calciu, element indispensabil pentru eliminarea riscului apariției fenomenului bitter – pit (pătarea amară). Aplicarea foliară a calciului este singura metodă pentru un aport optim, fiind un element cu mobilitate limitată în interiorul plantei. Doar formele solubile în apă pot fi preluate și transportate prin xilem către vârfurile de creștere. Adaosul echilibrat de zinc și mangan din produs conduce la formarea complexelor proteice și facilitează absorbția calciului.
Publicat în Creșterea productivității
Studiile arată că deficiența de sulf la începutul perioadei de alungire a tulpinilor conduce la o scădere a producției de semințe (-33%), la reducerea viabilității și a calității semințelor, prin scăderea conținutului de proteine (-10%) și a celui de ulei (-30%), precum și a acizilor grași. În această etapă, limitarea accesului la sulf provoacă scăderea absorbției de azot, chiar dacă acest macroelement este disponibil.
Sulful este recunoscut ca fiind unul dintre nutrienții cei mai importanți pentru cultura de rapiță de toamnă, alături de azot, fosfor și potasiu. Managementul sulfului trebuie să reprezinte unul dintre principalele aspecte de luat în considerare, având în vedere impactul acestui element asupra producției, corelat cu o mobilitate limitată în plantă. Cantitatea de sulf necesară culturii de rapiță se situează în intervalul 15–60 kg/ ha, în funcție de sol și de caracteristicile plantelor. Rapița, ca și alte culturi înființate toamna (de exemplu grâul), este mai expusă la apariția carențelor de sulf. Motivul: aceste culturi se dezvoltă în perioade cu temperaturi scăzute, când sulful este mai dificil de absorbit din sol. Deficiența de sulf se menține și la începutul primăverii, când materia organică nu a reușit încă să se descompună pentru a oferi culturii de rapiță sulful necesar într-o formă absorbabilă.
DE CE ESTE IMPORTANT SULFUL PENTRU CULTURA DE RAPIȚĂ?
Răspunsul, pe scurt: sulful, component esențial al aminoacizilor și metaboliților secundari, susține cultura și determină creșterea producției de semințe, precum și o calitate mai crescută a elementelor de producție, prin conținutul superior de ulei.
Perioada de vernalizare (traversarea perioadei reci de iarnă) înseamnă, pentru cultura de rapiță, trecerea de la stadiul vegetativ la cel generativ, de producție. Temperaturile scăzute declanșează mecanisme fiziologice și genetice care vor susține ulterior înflorirea la momentul optim în vegetație.
Înainte de vernalizare, sulful este important deoarece susține procesele de fiziologice de pregătire a plantei pentru perioada rece și asigură suportul necesar pentru etapele ulterioare (înfloritul). Sulful susține sinteza de proteine, „cărămizile” care construiesc materia vegetală și nu numai, dar și fotosinteza, ce asigură aprovizionarea cu energie pentru toate procesele din plante. Este important de știut că:
- Sulful crește cantitatea de proteine. Sulful, în combinație cu azotul, asigură „materia primă” pentru producția proteinelor din plantă. Dacă sulful este insuficient, sinteza proteinelor este incompletă chiar și atunci când azotul este disponibil, ducând la o acumulare de azot neasimilat, fapt care reduce eficiența utilizării acestuia. Semințele de rapiță au un conținut de proteină cuprins între 28% și 36%.
- Sulful susține toleranța plantei la stres. Cercetătorii arată că sulful determină sinteza de proteine din grupa sulfhidril, care ajută plantele să facă față condițiilor de temperaturi scăzute și de secetă. De asemenea, sulful este implicat în sinteza unor compuși de apărare, cum ar fi glucozinolații, care ajută plantele să reziste mai bine la boli și dăunători. În perioadele de stres (de exemplu, secetă sau temperaturi scăzute), o cantitate adecvată de sulf, împreună cu azotul, susține sinteza de proteine și pe cea a compușilor de protecție, ajutând plantele să își mențină vitalitatea și producția chiar și în condiții nefavorabile.
- Sulful trebuie aplicat devreme. Rapița de toamnă are cerințe ridicate de sulf, mai ales în etapele timpurii, de aceea sulful trebuie aplicat cât mai devreme, astfel încât acest element să fie disponibil înainte de inițierea mugurilor și de înflorire, pentru a asigura o producție corespunzătoare obiectivului propus.
- Sulful ajută la eficiența absorbției și utilizării azotului. Un raport optim între N și S ajută planta să folosească mai eficient azotul. În absența sulfului, planta nu poate folosi complet azotul pentru formarea proteinelor, iar azotul în exces poate duce la acumularea de forme neasimilate sau la pierderi prin volatilizare. Studiile arată că atunci când sulful este disponibil, rata de conversie a azotului în aminoacizi și proteine crește semnificativ, ceea ce îmbunătățește utilizarea generală a azotului și previne irosirea acestui element.
- Raportul optim azot - sulf. Un raport general recomandat de N este de aproximativ 5:1 până la 7:1 pentru a asigura echilibrul necesar sintezei proteice și metabolismului acizilor grași. Acest raport poate varia în funcție de condițiile de sol și cerințele specifice ale culturii.
Studiile arată că deficiența de sulf la începutul perioadei de alungire a tulpinilor conduce la o scădere a producției de semințe (-33%), la reducerea viabilității și a calității semințelor, prin scăderea conținutului de proteine (-10%) și a celui de ulei (-30%), precum și a acizilor grași. În această etapă, limitarea accesului la sulf provoacă scăderea absorbției de azot, chiar dacă acest macroelement este disponibil.
DE CE ESTE WUXAL SULPHUR OPȚIUNEA CORECTĂ DE NUTRIȚIE?
Fertilizantul foliar WUXAL Sulphur oferă culturilor atât sulf, cât și azot, într-un raport optim pentru manifestarea sinergiei naturale dintre aceste elemente. Cu alte cuvinte, prin aplicarea WUXAL Sulphur, creăm condițiile pentru ca acești nutrienți să fie asimilați și utilizați în producția de proteine.
De asemenea, acest fertilizant foliar oferă micronutrienți care susțin dezvoltarea culturii de rapiță. Printre nutrienții furnizați se numără:
- borul - este important pentru stabilitatea pereților celulari, pentru creșterea rădăcinilor și mai ales pentru producția de polen și fertilitatea plantelor.
- cuprul - ameliorează răspunsul la stres, contribuie la integritatea țesuturilor (aspect important în situații de temperaturi scăzute), dar și la fertilitate, prin creșterea calității polenului.
- fierul - este implicat în fotosinteză și procesele de respirație.
CUM DETECTĂM CARENȚA DE SULF ÎN CULTURA DE RAPIȚĂ?
În cazul în care sulful este insuficient în cultura de rapiță, fotosinteza încetinește, iar cantitatea de clorofilă din plante scade. Aceasta va duce la o încetinire a creșterii plantelor și la decolorarea (îngălbenirea sau clorozarea) frunzelor, mai ales a celor tinere, urmată de învinețirea lor.
De asemenea, plantele conțin o gamă largă de compuși organici ai sulfului cu roluri de protecție a plantelor împotriva stresului și a dăunătorilor. De aceea, în cazul în care sola prezintă plante fragile, sensibile la boli, este de luat în calcul și deficiența de sulf; care impune aplicarea WUXAL Sulphur, pentru un plus de nutriție și de vitalitate înainte de perioada solicitantă a iernii.
După perioada de vernalizare, simptomele carenței de sulf sunt și mai neplăcute: în primăvară plantele insuficient aprovizionate cu acest element prezintă o înflorire mai redusă. De aceea, aplicarea timpurie a sulfului reprezintă o măsură preventivă foarte prudentă pentru a contracara riscul unei productivități reduse.
Carența de sulf poate fi prezentă în special în solurile sărace în materie organică, în cazul levigării pe profilul de sol (similar azotului, care levigă în perioadele cu regim pluviometric ridicat) sau în toamnele și primăverile reci și ploioase. Ca urmare a agriculturii intensive și a fertilizării insuficiente cu superfosfați simpli cu sulf, a reducerii cantității de gunoi de grajd organic în zonele de cultură mare, precum și a scăderii disponibilului de sulf în atmosferă (cauzată de reglementările în vigoare privind industrializarea), solurile tind să devină tot mai sărace în sulf, pierzând între 100 – 300 kg de sulf/ha.
APLICAREA FOLIARĂ A SULFULUI
Analiza țesuturilor plantelor arată că, în mod natural, cantitatea cea mai ridicată de sulf se găsește în frunzele plantelor de rapiță. De aceea, aplicarea foliară a acestui nutrient în apropierea locului predilect de utilizare reprezintă o soluție eficientă de nutriție.
În plus, aplicarea foliară cu WUXAL Sulphur are și avantajul de a depinde mai puțin de condițiile de meteo, tot mai dificil de estimat în perioadele de toamnă. Prezența adjuvanților aduce mai multă aderență pe frunză, o capacitate de penetrare sporită, absorbție superioară și chiar posibilitatea de reactivare a depozitelor uscate de pe frunze, în cazul apariției precipitațiilor.
Doza de WUXAL Sulphur recomandată este de 3-5 l/ha, în stadiul de 4-6 frunze al rapiței de toamnă, la temperaturi de peste 5°C noaptea. A doua aplicare se va efectua primăvara, în timpul elongației tulpinii.