Pentru perioada urmatoare, înainte de recoltare, tratamentele cu îngrășământul lichid ecologic WUXAL® AMINOCAL, oferă livezilor de măr, pe lângă beneficiile intrinseci ale aminoacizilor, și un conținut bogat în calciu, element indispensabil pentru eliminarea riscului apariției fenomenului bitter – pit (pătarea amară). Aplicarea foliară a calciului este singura metodă pentru un aport optim, fiind un element cu mobilitate limitată în interiorul plantei. Doar formele solubile în apă pot fi preluate și transportate prin xilem către vârfurile de creștere. Adaosul echilibrat de zinc și mangan din produs conduce la formarea complexelor proteice și facilitează absorbția calciului.
Publicat în Creșterea productivității
Absorbția radiculară de sulf este încetinită de temperaturile scăzute, de aceea culturile de toamnă, cum sunt rapița și cerealele, sunt predispuse la această carență. Aplicarea WUXAL Sulphur reprezintă o soluție sigură pentru a le oferi plantelor resursele necesare de-a lungul perioadei reci, cu menținerea unei densități optime în primăvară și asigurarea unui restart puternic și viguros în vegetație. Doza recomandata este de 3-5 l/ha, odată cu tratamentele fitosanitare, în stadiul de 4-6 frunze ale rapiței și, a doua aplicare, în aceeași doză, în timpul elongației tulpinii.
Rapița este o cultură cu cerințe nutritive foarte ridicate, atunci când ne referim la necesarul de sulf. Cercetările dedicate arată că deficiențele în acest macroelement secundar sunt tot mai întâlnite în multe zone de cultivare la nivel global, principalele cauze sesizate fiind: utilizarea pe scară largă a hibrizilor avansați, cu un consum intensiv de sulf, mobilitatea ridicată a sulfului în sol și gradul redus al mineralizării acestuia în materia organică sau accelerarea rotației culturilor din asolamente. Un produs de top, care vine să completeze necesarul de sulf al culturii de rapiță, este fertilizantul foliar WUXAL Sulphur, indicat a fi utilizat înainte de vernalizare, în vederea asigurării unei nutriții corecte și complete și, bineînțeles, a securizării elementelor de producție viitoare.
Sulful – element mineral asociat dezvoltării intense la rapiță
Sulful este considerat, de unii cercetători, ca fiind al doilea nutrient semnificativ pentru plantă, după azot, prezența sau absența sa în țesuturile vegetale având rol definitoriu pentru productivitate. Guy Sela, în lucrarea „Fertilizare și irigare. Teorie și bune practici” susține că o concentrație optimă a sulfului în țesuturile plantei trebuie să fie între 0,2 și 0,6%.
Din analiza țesuturilor și semințelor de rapiță, s-a constatat că această plantă prezintă o proporție ridicată de aminoacizi, în molecula cărora se găsește majoritar sulf – cisteină și metionină. De asemenea, prezintă glucozinolați, care sunt implicați în sistemele de apărare contra anumitor factori biotici. Drept urmare, necesarul de sulf în cazul rapiței este ridicat: sunt specialiști care susțin că rapița are nevoie de sulf de 3 până la 10 ori mai mult decât alte culturi (de ex. orzul).
De asemenea, creșterea potențialului de producție a hibrizilor de rapiță disponibili pe piață, precum și a țintelor de productivitate pe care și le propun fermierii, face ca și necesarul de sulf să fie ridicat. Unele cercetări arată că hibrizii cu genetică avansată răspund mai bine fertilizării cu sulf, fiind capabili să o valorifice sub forma unor sporuri de producție.
Fertilizarea foliară cu sulf și momentul optim de aplicare
Pentru obținerea unei producții superioare, sulful poate fi aplicat atât în toamnă, cât și în primăvară. Fertilizarea foliară cu sulf este de preferat celei realizate cu îngrășăminte la sol, deoarece, în cazul unor perioade ploioase, îngrășământul de sol poate leviga la un nivel subteran, la care sistemul radicular nu are acces, având un impact neînsemnat asupra culturii. Pe de altă parte, sulful este un element foarte mobil în sol, de aceea, cele mai mari concentrații din acest element se găsesc la adâncimi relativ mari. Astfel, deficiențele de sulf apar, cu precădere, la plantele tinere, deoarece sistemul radicular, încă nedezvoltat, nu are acces la aceste niveluri.
În cazul în care deficiențele sunt observate în timpul perioadei de creștere, aplicarea sulfului este benefică până la înflorire. Cu toate acestea, s-a constatat că aprovizionarea cu sulf a culturii de rapiță are cele mai bune rezultate atunci când acest element este disponibil încă de la începutul dezvoltării plantelor în vegetație.
Un alt motiv pentru care recomandăm fertilizarea în toamnă cu WUXAL Sulphur este faptul că o cantitate suficientă de sulf crește toleranța la stresul termic din timpul iernii, pentru ca rapița să aibă un comportament favorabil în perioada de vernalizare.
Absorbția radiculară de sulf este încetinită de temperaturile scăzute, de aceea culturile de toamnă, cum sunt rapița și cerealele, sunt predispuse la această carență. Aplicarea WUXAL Sulphur reprezintă o soluție sigură pentru a le oferi plantelor resursele necesare de-a lungul perioadei reci, cu menținerea unei densități optime în primăvară și asigurarea unui restart puternic și viguros în vegetație. Doza recomandata este de 3-5 l/ha, odată cu tratamentele fitosanitare, în stadiul de 4-6 frunze ale rapiței și, a doua aplicare, în aceeași doză, în timpul elongației tulpinii.
Semnele aprovizionării insuficiente cu sulf la rapiță
Sulful prezintă o mobilitate redusă în plantă, de aceea, la plantele de rapiță, carența de sulf se poate diagnostica ținând cont de semne precum cloroza frunzelor tinere, urmată de învinețirea acestora, în cazuri mai grave. Tot la nivelul frunzelor se observă modificarea formei, mai ales a celor superioare, acestea căpătând aspect de cupă. În general, frunzele plantelor afectate de carența de sulf tind să fie mai mici. Butonii florali nu au culoarea galbenă cunoscută, ci au o nuanță mai spălăcită, spre alb. De asemenea, înflorirea este redusă, iar numărul de ramificații și silicve este mai mic decât potențialul hibridului, cu o scădere în greutate a boabelor obținute. Sunt și situații în care deficiența de sulf nu prezintă simptome de la început.
Sulf din sulfat contra sulf elementar. Nu toate formulările sunt 100% eficiente
WUXAL Sulphur are o formulare de ultimă generație, deosebindu-se de alte produse prin cea mai mare concentrație de sulf, azot și microelemente complet dizolvate și chelatate EDTA. Sulful din Wuxal Sulphur are drept sursă sulfatul, fiind 100% solubil în apă și complet disponibil pentru plante. În plus, SO₃ nu acidifiază solul.
Față de sulful elementar, care prezintă disponibilitate limitată, trioxidul de sulf din WUXAL Sulphur (SO₃) este imediat absorbit de către plante, disponibilitatea sa nefiind dependentă de umiditate, temperatură sau perioadă de descompunere. Drept urmare, fertilizarea de toamnă se poate face cu ușurință, chiar și în cazul înființării târzii a culturii.
Beneficiile fertilizării rapiței cu WUXAL SULPHUR
În primul rând, WUXAL Sulphur completează necesarul de sulf toamna, atunci când sistemul radicular este în formare și nu are acces la anumiți nutrienți fără ajutor suplimentar. Sulful este un component al clorofilei, fiind implicat în stimularea proceselor de fotosinteză. Din acest motiv, produsul susține o dezvoltare optimă a culturii de rapiță încă din primele stadii de vegetație, beneficiu datorat și aportului optim de microelemente (Cu, Mn, Mo, Fe, Zn), care asigură, în plus, o toleranță ridicată la boli.
De asemenea, mixul azot – sulf din compoziția produsului este util pentru sinteza proteinelor și aminoacizilor, care stau la baza unor elemente de producție superioare calitativ (număr mai mare de boabe pe silicvă, MMB crescut, conținut mare de ulei). WUXAL Sulphur îmbunătățește absorbția azotului în plantă, contribuind la optimizarea eficacității fertilizanților granulați pe bază de azot.
WUXAL Sulphur este compatibil cu produsele de protecție a plantelor, iar selecția de adjuvanți specifici gamei WUXAL asigură o aplicare sigură, cu efect de durată.