Studiile arată că deficiența de sulf la începutul perioadei de alungire a tulpinilor conduce la o scădere a producției de semințe (-33%), la reducerea viabilității și a calității semințelor, prin scăderea conținutului de proteine (-10%) și a celui de ulei (-30%), precum și a acizilor grași. În această etapă, limitarea accesului la sulf provoacă scăderea absorbției de azot, chiar dacă acest macroelement este disponibil.
Publicat în Creșterea productivității
Calciul este esențial în livezi. Aplicat foliar, îmbunătățește fermitatea, aspectul și coloritul fructelor, menține prospețimea acestora și le prelungește durata de expunere la raft. La măr, aportul optim de calciu previne fenomenul „bitter pit” (pătarea amară), care se manifestă înainte de cules și în timpul depozitării. Aportul optim de calciu ajută la fortificarea țesuturilor, astfel încât organele plantelor sunt mai ferme și mai tolerante la atacul patogenilor.
Dintre elementele principale care susțin dezvoltarea optimă a pomilor fructiferi, calciul trebuie evidențiat. S-a dovedit că acest mineral nu este mobil în plantă, nefiind preluat prin floem (sistemul conductor responsabil cu transportul nutrienților spre organele plantei), și nu poate fi translocat de la organele mature către vârfurile de creștere. Singurul canal prin care calciul migrează în plantă este xilemul, doar odată cu apa, unidirecțional, dinspre rădăcină către restul organelor (frunze, muguri florali, fructe etc). De aceea, atunci când aportul de apă în plantă este deficitar (secetă și arșiță, umiditate ridicată, salinitate etc.), absorbția calciului în țesuturile vegetale devine problematică.
Din acest motiv, doar formele solubile ale calciului pot fi asimilate și utilizate de către plantă. WUXAL CALCIUM, fertilizant foliar cu tehnologie modernă, este o suspensie concentrată care îndeplinește această cerință (atât calciul, cât și ceilalți nutrienți conținuți în produs, sunt solubili în apă). Produsul previne sau corectează carențele de calciu implicate fiziologic la pomii fructiferi, iar, datorită formulării avansate, preluarea sa de către plantă nu depinde de condițiile meteorologice.
Calciul - necesar pentru fructe cu valoare comercială
Acest element mineral oferă stabilitate structurală pereților membranelor celulare și are rol în procesele hormonale și enzimatice la nivel celular. În consecință, calciul ajută noile creșteri (lăstari, vârfuri, fructe etc) să înregistreze o evoluție echilibrată. Mai mult, calciul reglează circuitul închis – deschis al stomatelor, diminuând impactul stresului indus de arșiță asupra masei foliare.
Aportul optim de calciu ajută la fortificarea țesuturilor, astfel încât organele plantelor sunt mai ferme și mai tolerante la atacul patogenilor. Astfel, în cazul fructelor (măr, cireș, piersic, nectarin), calciul crește rezistența lor în timpul transportului sau al depozitării (implicit, la bolile de depozit) și prelungește durata de expunere pe raft. Sunt studii care au demonstrat că aplicarea foliară timpurie a calciului la cireșe a determinat creșterea calitativă a producției, evidențiată și prin fermitatea fructelor la maturitate.
Calciul previne fenomenul „bitter – pit” la măr
La măr, aportul optim de calciu previne fenomenul „bitter pit” (pătarea amară), care se manifestă înainte de cules și în timpul depozitării. Specialiștii corelează stresul hidric (seceta, arșița) cu dezvoltarea „bitter pit” la soiurile predispuse. Fructele cu acest dezechilibru fiziologic, cauzată de carența de calciu, prezintă leziuni scobite în coajă, cu țesut spongios, maroniu și cu gust amărui în profunzime (sub coajă). În timpul depozitării, aceste plăgi se amplifică, iar petele maronii se înnegresc, drept pentru care producția devine greu vandabilă.
Simptomele carenței de calciu la pomii fructiferi
Organele vegetale care se confruntă cel mai des cu deficiența de calciu sunt cele cu rată redusă de transpirație, cum sunt frunzele tinere, mugurii florali, lăstarii și fructele, în special cele mature. Carența de calciu provoacă deteriorarea și moartea celulelor, iar simptomele la pomii fructiferi sunt: frunze mici, ondulate și clorozate, precum și fructe de dimensiuni reduse, pârguite prematur, cu porțiuni decolorate sau putrezite și cu pete închise la culoare. Rezultatul constă în imposibilitatea comercializării și depozitării lor.
WUXAL Calcium – nutriție de precizie în livezi
În plus față de calciu, acest fertilizant foliar oferă pomilor fructiferi o cantitate importantă de azot, magneziu și toate microelementele necesare pentru a optimiza dezvoltarea plantelor și pentru a crește producția cantitativă și calitativă.
Conținutul optim de macro și microelemente din produs determină utilizarea eficientă a fiecăruia de către pomii fructiferi. Microelementele (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) din WUXAL Calcium sunt chelatate cu EDTA, reacțiile chimice între compuși fiind imposibile. Azotul este implicat în asimilarea nutrienților, la pomii fructiferi fiind esențial mai ales în timpul înfloririi și legării fructelor. Atunci când este aplicat în cantități mari, poate cauza încetinirea asimilării calciului în plantă. La fel, există o legătură directă între necesarul de calciu, magneziu și potasiu. Excesul sau furnizarea deficitară a unuia dintre cele 3 elemente poate conduce la dezechilibre privind asimilarea corectă a celorlalte. WUXAL Calcium oferă pomilor aportul echilibrat de calciu și magneziu (element responsabil cu fotosinteza în plante, a cărui deficiență conduce la căderea frunzelor). În ceea ce privește cantitatea optimă de potasiu, aceasta poate fi susținută cu ajutorul WUXAL K40.
WUXAL Calcium – modul de aplicare
Aplicarea WUXAL Calcium este sigură și se poate realiza în orice stadiu de dezvoltare a pomilor fructiferi, prezentând risc redus de apariție a fitotoxicității. Conține adjuvanții specifici gamei WUXAL și este compatibil cu majoritatea produselor de protecție a plantelor.
- La măr: se aplică regulat, de la stadiul de buton roz până înainte de recoltare. Sunt recomandate maximum 6 tratamente pe sezon, mai ales în cazul soiurilor sensibile la „bitter – pit”. Doza indicată este de 3 – 6 l/ha, în funcție de sensibilitatea soiului la sticlozitate.
- La cireș: se recomandă 3 - 4 aplicări pre-recoltare, la intervale de 2 săptămâni, începând cu aprox. 6 - 8 săptămâni înainte de recoltare. Doza este de 5-6 l/ha în 1.500 l soluție de pulverizare/ha
- La piersic și nectarin: se recomandă 4 - 6 aplicări în doză de 5 l/ha : primul tratament se aplică la apariția fructului, al doilea la 14 zile, iar al treilea și următoarele după ce fructele au ajuns la dimensiunea unei nuci.