Când vorbim despre N-LEAF, ne referim la o tehnologie de nivel superior, care captează azotul atmosferic în plantă și crește disponibilitatea acestui macroelement esențial pentru culturile noastre, fără pierderi prin volatilizare sau din cauza levigării. Sunt cazuri concrete care arată că, prin modul unic de acțiune, N-LEAF a realocat culturii echivalentul a 30 kg de azot / ha, suplimentând astfel nutriția aplicată foliar sau la sol. Acest surplus este asimilat foarte ușor de către plantă, care nu mai consumă energie suplimentară în timpul proceselor metabolice.
Publicat în Creșterea productivității
Pentru perioada urmatoare, înainte de recoltare, tratamentele cu îngrășământul lichid ecologic WUXAL® AMINOCAL, oferă livezilor de măr, pe lângă beneficiile intrinseci ale aminoacizilor, și un conținut bogat în calciu, element indispensabil pentru eliminarea riscului apariției fenomenului bitter – pit (pătarea amară). Aplicarea foliară a calciului este singura metodă pentru un aport optim, fiind un element cu mobilitate limitată în interiorul plantei. Doar formele solubile în apă pot fi preluate și transportate prin xilem către vârfurile de creștere. Adaosul echilibrat de zinc și mangan din produs conduce la formarea complexelor proteice și facilitează absorbția calciului.
Calitatea și cantitatea producțiilor de fructe crește semnificativ atunci când pomilor fructiferi le sunt furnizați și aminoacizi pe lângă elemente minerale esențiale, precum calciul, sau micronutrienți utili, cum sunt zincul și manganul. În perioada următoare, acest aport nutritiv susținut va determina succesul recoltei, conducând la atingerea parametrilor ceruți de marile lanțuri privind comportamentul fructelor la transport sau în depozite și, implicit, la creșterea expunerii acestora la raft.
Calciul îmbunătățește coloritul, mărimea și fermitatea fructelor și împiedică apariția fenomenului bitter pit la măr (pătarea amară). Zincul are rol în fertilitate și legare, iar manganul ajută la menținerea unei rate sporite a fotosintezei. Dar cum influențează aminoacizii o cultură intensivă de măr, de exemplu?
Rolul aminoacizilor în dezvoltarea plantelor
Aminoacizii sunt precursori și constituenți ai proteinelor, care stimulează dezvoltarea celulară și furnizează plantei energie pentru a compensa pierderile cauzate prin procesele de respirație și de descompunere. Sunt studii care susțin că aminoacizii ajută procesele fiziologice și chimice din plantă. De exemplu, ei pot îmbunătăți rezistența pomilor fructiferi la condiții adverse, cum sunt salinitatea, atacul patogenilor, seceta și frigul. În plus, contribuie la creșterea capacității celulare de a absorbi apa și nutrienții solubili (cum este și formula de calciu cu mobilitate în plantă, aminoacizii fiind chelatanți naturali pentru acest element, la fel și pentru zinc), eficientizând asimilarea acestora în interiorul plantei.
Aminoacizii stimulează sinteza proteinelor și îmbunătățesc rata de asimilare a carbonului, ceea ce conduce la creșterea totală a masei uscate, reflectată în producția obținută. Ei influențează acumularea carbohidraților și participă la sinteza altor substanțe utile (vitamine, diverse enzime, nucleotide și regulatori naturali de creștere ai plantelor). Se consideră că aminoacizii sunt responsabili pentru îmbunătățirea conținutului de proteine, de pigmenți (pentru un aspect optim) și hormonii naturali precum IAA (auxină), GA3 (giberelină) și etilenă.
Aminoacizii aplicați foliar – efect pozitiv la măr
În studiul „Influence of foliar application of amino acids to yield and quality attributes of apple” de Ilie Alina Viorica, Petrișor Cristina, Hoza D. despre aplicarea fertilizanților foliari pe bază de aminoacizi într-o livadă intensivă de meri, s-a constatat că aceștia au condus la creșterea producției. De asemenea, aminoacizii aplicați foliar au avut un efect pozitiv asupra conținutului de masă solidă solubilă, au scăzut aciditatea și au crescut fermitatea fructelor.
Aminoacizii sunt sintetizați în mod natural de către plante, dar oferă beneficii suplimentare la aplicarea exogenă (din exteriorul plantei), așa cum este cea foliară cu WUXAL® AMINOCAL, o sursă consistentă de aminoacizi (cu toate beneficiile derivate) și polipeptide naturale, recomandată în livezi în perioada imediat următoare. Peptidele au rol de umectant, ele reduc tensiunea superficială și cresc aderența pe frunză. Datorită complexului polipeptidic natural, ușor de absorbit în plantă, se îmbunătățește metabolismul plantelor și se mărește biodisponibilitatea calciului, manganului și zincului.
WUXAL® AMINOCAL – Previne bolile de depozitare și fenomenul bitter – pit la măr
Pentru perioada urmatoare, înainte de recoltare, tratamentele cu îngrășământul lichid ecologic WUXAL® AMINOCAL, oferă livezilor de măr, pe lângă beneficiile intrinseci ale aminoacizilor, și un conținut bogat în calciu, element indispensabil pentru eliminarea riscului apariției fenomenului bitter – pit (pătarea amară). Aplicarea foliară a calciului este singura metodă pentru un aport optim, fiind un element cu mobilitate limitată în interiorul plantei. Doar formele solubile în apă pot fi preluate și transportate prin xilem către vârfurile de creștere. Adaosul echilibrat de zinc și mangan din produs conduce la formarea complexelor proteice și facilitează absorbția calciului.
Un studiu realizat de compania producătoare Aglukon arată că, la aplicarea WUXAL® AMINOCAL, incidența bitter-pit scade semnificativ comparativ cu aplicarea produselor pe bază de clorură de calciu. Valoarea pH-ului produsului asigură o aprovizionare excelentă cu calciu, chiar și a fructelor mature, de aceea, la măr, este recomandată aplicarea de 3-4 ori, începând cu 3-5 săptămâni înainte de recoltare, respectiv de la începutul lunii august, în doză de 5-8 l/ha, la intervale de cel puțin 8 zile între tratamente.
WUXAL® AMINOCAL – Calciu, zinc și mangan în livezi
Calciul joacă un rol important în echilibrarea funcțiilor fiziologice desfășurate de pomii fructiferi în timpul creșterii. Fortifică peretele celular, oferindu-i stabilitate structurală, astfel, fructul devine mai rezistent în fața bolilor sau stresului termic, precum și a celui mecanic, indus de solicitările din timpul depozitării sau manipulării. Fructele sunt mai ferme, mai mari și cu un colorit mai intens.
În cazurile severe, deficiența de calciu poate afecta dezvoltarea și funcționarea sistemului radicular la pomi, conducând la o creștere generală slabă și la o absorbție deficitară a nutrienților. Pomii cu deficiență de calciu sunt mai predispuși la boli și la stresul abiotic. Frunzele sunt curbate, cu zone de țesut necrozat. Florile sunt și ele afectate, căpătând un aspect înnegrit. Fructele sunt de mici dimensiuni și prezintă fisuri, având o calitate redusă, cu aromă mai slabă, precum și durată de depozitare mai scăzută.
Deficiența de zinc poate conduce la uscarea lăstarilor sau scurtarea internodiilor și obținerea unui aspect de tufă sau de rozetă a lăstarilor. Printre alte simptome, se numără întârzierea apariției mugurilor și defolierea timpurie. Frunzele sunt de dimensiuni mai reduse, cu zone de culoare galben-deschis între nervuri. Absorbția scăzută de zinc poate reduce vigoarea pomilor și productivitatea, chiar și în lipsa unor simptome vizibile.
Manganul are rol în fotosinteză și în metabolismul azotului. De aceea, acest element mineral îmbunătățește culoarea verde. Plantele bine aprovizionate cu mangan sunt mai rezistente la bolile fungice. Deficiența de mangan se manifestă, de obicei, prin apariția unor zone verde-deschis pe frunze, între nervuri. Această carență produce simptome și pe scoarța copacului, care prezintă zone necrotice. Insuficienta aprovizionare cu mangan încetinește creșterea și poate conduce la uscarea ramurilor.
Tratamentele cu WUXAL® AMINOCAL se adaptează ușor și în tehnologia convențională, pe lângă cea ecologică, având rezultate foarte bune în reducerea bolilor de depozitare. Pentru că nu conține azot mineral, nu conduce la o dezvoltare întârziată a lăstarilor.