Publicat în Combaterea dăunătorilor

DIFEND EXTRA conține două substanțe active foarte eficiente, difenoconazol 25 g/l + fludioxonil 25 g/l, fiind omologat pentru combaterea fuzariozei cerealelor (Fusarium spp.), a mălurei comune (Tilletia tritici) și a mălurei pitice (Tilletia controversa). Experiența a demonstrat că aceste boli cu transmitere prin sămânță și sol sunt foarte versatile, dezvoltând mereu noi tulpini virulente rezistente la soluțiile obișnuite.

Am văzut că, în agricultură, niciun an nu seamănă cu altul. De exemplu, sezonul recent încheiat la orz, s-a evidențiat printr-o prezență semnificativa de mălură (Tilletia spp.) și tăciune (Ustilago spp.) în culturi. În același timp, fuzarioza (Fusarium spp.) rămâne o amenințare pentru suprafețele de păioase, și, ca urmare, reprezintă un risc potențial major pentru randamentul fermei.

Fuzarioza și mălura, boli cu transmitere prin sămânță, care pot duce la diminuarea producției cu 50%

Specialiștii avertizează ca dezvoltarea acestor boli cu transmitere prin sămânță și sol duce la diminuarea producțiilor cu până la 20% - 50%. Totodată, valoarea comercială a grâului și celorlalte păioase este de multe ori compromisă, acestea neputând fi tranzacționate din cauza boabelor contaminate. Singura practică ce poate generaliza limitarea pierderilor este prevenția: tratamentul semințelor de cereale înainte de semănat.

  • Fuzarioza (Fusarium spp.) este o boală cu transmitere prin sămânță și resturile vegetale din sol care conduce la apariția micotoxinelor, substanțe periculoase atât pentru animale, cât și pentru consumul uman.
  • Mălura (Tilletia spp.) determină compromiterea totală a boabelor, atacul patogenului transformându-le într-o pulbere verde – albăstruie, cu miros neplăcut, de pește.

DIFEND EXTRA – un tratament sămânță inovator

Experiența a demonstrat că aceste boli cu transmitere prin sămânță și sol sunt foarte versatile, dezvoltând mereu noi tulpini virulente rezistente la soluțiile obișnuite.

DIFEND EXTRA asigură o barieră de protecție în jurul seminței pe termen lung

DIFEND EXTRA conține două substanțe active foarte eficiente, difenoconazol 25 g/l + fludioxonil 25 g/l, fiind omologat pentru combaterea fuzariozei cerealelor (Fusarium spp.), a mălurei comune (Tilletia tritici) și a mălurei pitice (Tilletia controversa).

Produsul se diferențiază datorită substanței active cu spectru larg de acțiune - fludioxonil, care inhibă germinația sporilor de Fusarium spp.,Pythiym spp., Rhizocotonia spp.etc. Fludioxonil face parte din grupa fenilpirolilor, fiind derivat dintr-un compus natural antifungic (pirolnitril), produs de bacterii din sol (din specia Pseudomonas spp.). Datorită acestei combinații sinergice între cele doua substanțe active, produsul prezintă acțiune sistemică și de contact, cu o aderență foarte bună pe tegumentul semințelor, asigurându-le acestora o barieră de protecție pe termen lung.

Se recomandă o aplicare cât mai riguroasă a produsului DIFEND EXTRA

Doar printr-o acoperire de calitate a semințelor se poate pune în valoare fungicidul tratament sămânță. Doza recomandată de producător este de 2 l/t, în amestec cu un volum de apă între 8-12 l pentru o tonă de semințe, un interval suficient de larg încât să se impună reglaje manuale în timpul efectuării tratamentului. Ajustările se vor face treptat, până se atinge volumul de soluție optim, specific fiecărui lot de sămânță. Volumul soluției de tratat fluctuează în funcție de o serie de parametri, cum ar fi: puritatea materialului semincer, genetica soiului, masa hectolitrică , precum și de gradul de prăfuire al semintelor.

Din aceeasi familie cu DIFEND EXTRA, fungicidul DIFEND, pe bază de difenoconazol 30 g/l, asigură protecție împotriva mălurei comune la grâu și triticale (Tilletia caries, foetida).

Recomandarea KWIZDA Agro: Pentru un plus de siguranță, indiferent de generația mașinii folosite pentru tratarea semințelor, verificați foarte atent gradul de acoperire realizat Calitatea aplicării este un indicator important pentru siguranța producției de cereale din ferma dumneavoastră.

Referințe dăunători

Fuzarioza cerealelor păioase

Fusarium graminear

Mălura cerealelor păioase

Tilletia spp.

Tăciunele cerealelor păioase

Ustilago spp.

Ai nevoie de consultanță de specialitate?