Publicat în Reducerea stresului

Unul dintre cele mai importante beneficii oferite de biostimulatorul ALGA 600™ este reprezentat de susținerea foarte puternică a dezvoltării rădăcinilor. ALGA 600™ oferă un impuls pentru dezvoltarea sistemului radicular, prin substanțele conținute și prin impactul pozitiv asupra solului, căruia îi îmbunătățește structura. În cazul în care plantele sunt întârziate din punct de vedere vegetativ, acest produs reprezintă o oportunitate însemnată pentru fermieri, prin creșterea capacității de asimilare a nutrienților. Aplicat, ideal la 8-10 zile de la fertilizarea cu N solid, acest produs crește rata de absorbție și de utilizare a acestui macroelement. 

Utilizarea produselor ecologice câștigă teren tot mai mult în România, ca alternativă sau în completarea tehnologiei bazate pe produse agrochimice. Printre cele mai utilizate produse de proveniență naturală se numără cele pe bază de extract din alge, printre care și biostimulatorul ALGA 600™. Acesta îmbunătățește absorbția azotului în plantă, oferind beneficii de dezvoltare unui număr mare de culturi, pe care le ajută să obțină rădăcini foarte puternice. De asemenea, transferă asupra culturilor calitățile algelor marine, recunoscute pentru toleranța ridicată la frig, curenți, salinitate etc, prin menținerea în compoziție a substanțelor active produse de acestea.

ALGA 600™ este un biostimulator solubil în apă, ce conține extract de alge Sargassum spp de înaltă calitate, bogat în hormoni naturali, aminoacizi, acid alginic, manitol, fucoidan din alge, ce ajută la refacerea echilibrului natural al plantei. Datorită masei moleculare mici, substanțele utile sunt foarte ușor de absorbit de către plantă. Compatibilitatea substanțelor conținute este remarcabilă, fapt ce permite utilizarea acestui produs pentru un mare număr de culturi, printre care amintim floarea-soarelui, porumbul, legumele și sfecla de zahăr.

Unul dintre cele mai importante beneficii oferite de biostimulatorul ALGA 600™ este reprezentat de susținerea foarte puternică a dezvoltării rădăcinilor. ALGA 600™ oferă un impuls pentru dezvoltarea sistemului radicular, prin substanțele conținute și prin impactul pozitiv asupra solului, căruia îi îmbunătățește structura. În cazul în care plantele sunt întârziate din punct de vedere vegetativ, acest produs reprezintă o oportunitate însemnată pentru fermieri, prin creșterea capacității de asimilare a nutrienților. Aplicat, ideal la 8-10 zile de la fertilizarea cu N solid, acest produs crește rata de absorbție și de utilizare a acestui macroelement. 

Rădăcină de floarea soarelui
Rădăcină de floarea soarelui 

Concentrațiile ridicate de materie organică, acid alginic, manitol, glicină, acid glutamic și aspartic ajută plantele să absoarbă și să utilizeze eficient nutrienții, crescând în același timp toleranța la stres.

ALGA 600™ conține hormoni naurali, care vin în sprijinul culturilor

Hormonii naturali conținuți de ALGA 600™ au capacitatea de a regla procesele fiziologice din plante și de a induce o echilibrare a dezvoltării, prevenind și corectând fenomene precum creșterea exacerbată, cu flori mai puțin numeroase și fructe cu imperfecțiuni. De asemenea, hormonii naturali din plante, de exemplu, acidul abscisic pot crește toleranța la stres.

Aminoacizii naturali au, la rândul lor, rol biostimulator, accelerând dezvoltarea culturilor. Betaina este unul dintre aminoacizii cu rezultate foarte bune împotriva stresului la plante, favorizând dezvoltarea sistemului radicular și creșterea ratei de fotosinteză, deoarece are capacitatea de a menține activitatea cloroplastelor în condiții de stres. Acidul glutamic este un compus esențial pentru generarea de țesuturi vegetale și clorofilă. Este implicat în dezvoltarea meristemelor și ameliorează reacția la stres a plantelor. Acidul aspartic ajută plantele să metabolizeze azotul. Alanina susține fotosinteaza, iar prolina crește asimilarea azotului și are efect antistres.

Polizaharida fucoidan stimulează sistemul de apărare și regenerarea celulelor. Alte substanțe, printre care acidul humic și polizaharidele, contribuie la îmbunătățirea solului. Acestea cresc retenția apei, aerarea și împiedică erodarea. Astfel, solul devine mult mai favorabil dezvoltării rădăcinii și absorbției de apă și nutrienți, diminuând efectele perioadelor secetoase. De asemenea, stimulează activitatea microbiană din sol, cresând fertilitatea solului. Astfel, solul îmbunătățit din punct de vedere fizic, chimic și biologic, este propice pentru o bună dezvoltare a culturilor. Manitolul (alături de betaină) ajută culturile să facă față mai bine perioadelor de stres, echilibrând presiunea osmotică și susținând funcțiile țesuturilor vegetale.

Acidul alginic este o polizaharidă prezentă în mod natural în pereții celulari ai algelor brune ce aduce numeroase beneficii culturilor: germinare intensă, toleranță la stresul abiotic și biotic, dezvoltarea crescută a culturii în toate etapele de creștere, o rezistență mai bună la transport și depozitare. Acidul alginic, ca și alte polizaharide din extractul de alge marine stimulează eficient apărarea naturală a plantelor împotriva bolilor.

Dezvoltare radiculară optimă la răsădurile de legume
Dezvoltare radiculară optimă la răsădurile de legume

Experiența pozitivă a fermierilor ce au utilizat biostimulatorul ALGA 600™  

  • Porumb, floarea-soarelui – frunzele sunt mai bine dezvoltate, rădăcinile sunt mai puternice, productivitatea poate crește.
  • Castraveți – stimulează mecanismele naturale de rezistență a plantelor, de exemplu în situații de temperaturi scăzute. Rădăcinile își reiau creșterea în 3-4 zile după aplicare.
  • Ardei – susține înflorirea timpurie, echilibrează dezvoltarea vegetativă prin scurtarea internodiilor.
  • Salată – frunzele au o culoare mai intensă
  • Tomate – la aplicarea după transplantare, s-a constatat stimularea dezvoltării radiculare (comparativ cu plantele de control) și creșterea mai accentuată a plantelor. Coacerea este timpurie, iar rezistența la transport crește.
  • Morcovi – stimularea toleranței la stres, spor de producție de 20%. Recoltarea este mai timpurie, iar producția este de bună calitate, caracterizată prin uniformitatea dimensiunilor, culoare puternică și aromă.

Ai nevoie de consultanță de specialitate?