Publicat în Combaterea dăunătorilor

Pe lângă formularea de ultimă generație, PROVALIA® se diferențiază și prin combinația unică a trei substanțe active complementare (fluroxipir 135g/l + tifensulfuron metil 30g/l + metsulfuron metil 5g/l), care se absorb foliar și radicular, afectând evoluția buruienilor țintă. Efectul încrucișat al substanțelor active este rapid, întrucât produsul acționează încă din primele ore de la efectuarea tratamentului. După 10 zile apar semnele vizibile (plantele sensibile se îngălbenesc, organele lor necrozează), iar moartea buruienilor survine în aproximativ 15 – 25 de zile după aplicare.

Optimizarea produselor de protecție a plantelor este un proces continuu, care derivă din mai multe obiective: 1. Performanța substanțelor active, ce trebuie să corespundă așteptărilor privind eficacitatea și selectivitatea. 2. Specificitatea formulării, ce potențează acțiunea acestor substanțe active pentru creșterea efectului și randamentului aplicării. 3. Apariția fenomenului de rezistență a buruienilor la anumite substanțe active, proces care impune necesitatea dezvoltării și îmbunătățirii erbicidelor, pornind de la realitățile din culturile fermierilor.

Alegerile fermierilor privind tehnologia aplicată în managementul buruienilor depind și de alți factori, cum sunt: gradul de îmburuienare al solei, condițiile climatice din perioada efectuării tratamentelor, spectrul de combatere și stadiul de vegetație al buruienilor problemă, în principal turița (Galium aparine), veronica (Veronica spp.), volbura (Convolvulus arvensis) etc.

Avantajele erbicidului PROVALIA®- formulare de top, cereale fără buruieni problemă

O opțiune de actualitate, este erbicidul PROVALIA®, al cărui caracter agresiv în controlul buruienilor dicotiledonate anuale și perene din cerealele păioase îl recomandă pentru a fi inclus cu prioritate în schemele tehnologice, mai ales că manifestă o selectivitate ridicată la plantele de cultură. Inovația adusă de erbicidul PROVALIA® constă în formularea OD (dispersie în ulei) prin micro-încapsulare și tehnologia LQM®, ce se diferențiază prin precizia tratamentului, retenția îmbunătățită a soluției de tratat și capacitatea ridicată a acesteia de penetrare în frunză.

De ce este formularea OD (dispersie în ulei) superioară? Pentru că acest tip de formulare permite unei substanțe active solide să poată fi aplicată foliar, astfel încât să aibă o dispersie uniformă și o retenție bună la nivelul frunzei. Care sunt avantajele micro-încapsulării? Eficiența erbicidelor, ca și a celorlalte substanțe de protecție a plantelor, este condiționată de anumiți factori extrinseci, cum sunt degradarea chimică, descompunerea microbiologică, fotodegradarea, levigarea, volatilizarea, driftul etc. Încapsularea protejează substanța activă cu o peliculă solidă, păstrând intacte calități precum stabilitatea, solubilitatea, bioactivitatea, eficacitatea etc.

Prin ce se evidențiază tehnologia inovativă LQM?

Tehnologia LQM reprezintă noul nivel de performanță în domeniul erbicidării, confirmată de fermierii din întreaga lume în ultimii ani. Principalele avantaje sunt:

  • Concentrarea soluției pulverizate către suprafața foliară (reducerea driftului prin optimizarea dimensiunii picăturilor);
  • Îmbunătățirea retenției soluției pe frunze, cumulată cu o rată de acoperire mărită;
  • Creșterea gradului de penetrare a soluției în plante, pentru potențarea acțiunii celor trei substanțe active.

Un studiu referitor la satisfacția fermierilor ce folosesc tehnologia LQM arată că 94% dintre intervievați atestă nivelul înalt de eficacitate al acesteia la dicotiledonate, iar 95% declară că vor continua utilizarea produselor ce folosesc această tehnologie.

PROVALIA®. Cei 3 vectori ai eficienței

Pe lângă formularea de ultimă generație, PROVALIA® se diferențiază și prin combinația unică a trei substanțe active complementare (fluroxipir 135g/l + tifensulfuron metil 30g/l + metsulfuron metil 5g/l), care se absorb foliar și radicular, afectând evoluția buruienilor țintă. Efectul încrucișat al substanțelor active este rapid, întrucât produsul acționează încă din primele ore de la efectuarea tratamentului. După 10 zile apar semnele vizibile (plantele sensibile se îngălbenesc, organele lor necrozează), iar moartea buruienilor survine în aproximativ 15 – 25 de zile după aplicare.

  • Fluroxipir, o formă de auxină sintetică, perturbă dezvoltarea plantei atunci când este prezentă în concentrație ridicată. Se absoarbe prin frunze, translocarea este rapidă, ascendentă și descendentă. Creșterea buruienilor încetează la scurt timp de la aplicare, iar planta se usucă începând de la vârf.
  • Tifensulfuron metil se absoarbe foliar și radicular, cu translocare în toate organele plantei, și inhibă diviziunea celulară la nivelul noilor creșteri, oprind dezvoltarea buruienilor și conducând la moartea acestora.
  • Metsulfuron metil face parte din clasa erbicidelor sulfonilureice, cu absorbție foliară și radiculară în țesuturile meristematice, unde oprește diviziunea celulară a plantelor țintă. Este eficient atât la aplicarea în preemergență (cu efect prelungit), cât și postemergent.

Aplicare și doze PROVALIA®

PROVALIA® prezintă un interval larg de aplicare în postemergență, de la stadiul de 2 frunze până la apariția frunzei stindard (BBCH 12-39). Produsul este foarte eficace atunci când este aplicat pe buruieni mici aflate în faza de creştere activă (2 - 6 frunze). Doza recomandată este de 0,5 – 1 l/ha, iar ambalajul disponibil are 5 l.

Referințe dăunători

Volbura

Convolvulus arvensis

Turița

Galium aparine

Ventrilica

Veronica persica

Ai nevoie de consultanță de specialitate?