Publicat în Combaterea dăunătorilor

NEXIDE® 60 CS este un insecticid piretroid de ultimă generație. Tehnologia de microîncapsulare îi conferă acestui insecticid polivalent performanțe superioare în ceea ce privește fotostabilitatea, termostabilitatea și capacitatea de eliberare constantă a substanței active pe întreaga perioadă de acțiune. Substanța activă este gama-cihalotrin 60 g/l. Prezintă acțiune rapidă de contact și de ingestie, cu efect larvicid și ovicid, pentru controlul gărgăriței tulpinilor (Ceutorhynchus napi), gândacului lucios (Meligethes aeneus), viespei rapiței (Athalia rosae) sau al puricelui cruciferelor (Psylliodes chrysocephala) la rapiță și al gândacului bălos (Lema melanopus), ploșniței cerealelor (Eurygaster integriceps) și afidelor (Rhopalosiphum padi, Sitobion avenae etc) la cereale. 

Temperaturile pozitive înregistrate în primele luni din acest an, cu mult peste media normală a perioadei, au determinat ieșirea mai rapidă din hibernare a unor dăunători problemă la rapiță - de exemplu gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi) și creează premisele unui atac devansat și mai agresiv al insectelor la cereale – de exemplu al gândacului bălos – Lema melanopus sau al afidelor. Despre această problemă puteți afla mai multe informații din acest articol.

Din cauza secetei instalate în anumite regiuni din sud și est, nici grâul, nici rapița, nu au condițiile favorabile pentru o dezvoltare conform nivelurilor așteptate de fermieri. În plus, ambele culturi de toamnă se confruntă cu stresul de la restartul în vegetație, când valorile metabolice ale plantelor nu sunt la valori maxime. Specialiștii recomandă, în astfel de situații, utilizarea insecticidelor care acționează prin contact și prin ingestie, pentru a asigura controlul cât mai complet al insectelor dăunătoare.

Larva gândacului bălos la cereale (Lema melanopus)
Larva gândacului bălos la cereale (Lema melanopus)

Piretroizii – substanțe chimice cu eficacitate recunoscută

Primele înregistrări privind utilizarea substanțele piretroide pentru controlul insectelor, obținute inițial, în cantități mici, din extractul unei specii de crizanteme, datează din anul 1.800, în Asia. Ulterior, pe măsură ce știința a avansat, s-au dezvoltat derivatele sintetice, mult mai concentrate, folosite astăzi pe scară largă.

De ce sunt piretroizii atât de căutați? În primul rând, datorită profilului toxicologic selectiv, coroborat cu modul de acțiune foarte eficient împotriva insectelor. Singura problemă a acestor substanțe este fotolabilitatea, ele având un timp scurt de degradare la lumina solară. Din cauza altor compuși din atmosferă, la temperaturi ridicate, piretroizii sunt și extrem de volatili. Drept urmare, acțiunea piretroizilor clasici la suprafața plantelor durează cel mult o zi sau două.

MICROÎNCAPSULAREA – o nouă tehnologie de formulare a piretroizilor

Recunoscută drept o inovație de nivel înalt în mai multe domenii de activitate, microîncapsularea (CS) este o tehnică recentă și versatilă, prin care se pot proteja substanțele sensibile, ce se degradează cu ușurință în condiții de luminozitate sau devin volatile în urma expunerii la anumite medii. Prin acest procedeu avansat, substanțele utile au eliberare lentă, permițând o disponibilitate prelungită.

În acest sens, NEXIDE® 60 CS este un insecticid piretroid de ultimă generație. Tehnologia de microîncapsulare îi conferă acestui insecticid polivalent performanțe superioare în ceea ce privește fotostabilitatea, termostabilitatea și capacitatea de eliberare constantă a substanței active pe întreaga perioadă de acțiune.

NEXIDE® 60 CS – agresiv cu dăunătorii, acțiune de durată

Substanța activă este gama-cihalotrin 60 g/l. Prezintă acțiune rapidă de contact și de ingestie, cu efect larvicid și ovicid, pentru controlul gărgăriței tulpinilor (Ceutorhynchus napi), gândacului lucios (Meligethes aeneus), viespei rapiței (Athalia rosae) sau al puricelui cruciferelor (Psylliodes chrysocephala) la rapiță și al gândacului bălos (Lema melanopus), ploșniței cerealelor (Eurygaster integriceps) și afidelor (Rhopalosiphum padi, Sitobion avenae etc) la cereale. Acţionează asupra sistemului nervos, conducând la hiperactivitate, paralizie şi în final, la moartea insectei.

Daune provocate de gărgărița tulpinilor la rapiță
Daune provocate de gărgărița tulpinilor la rapiță

Beneficiile produsului în culturile de rapiță și cereale păioase:

  • Efectul produsului se observă în scurt timp după aplicare, prin stoparea hrănirii insectelor
  • Tratamentul este eficient și la temperaturi mai ridicate (25 - 26° Celsius)
  • Manifestă fotostabilitate foarte bună

Doza recomandată este de 0,05 – 0,08 l/ha pentru ambele culturi. La cereale, tratamentele se pot efectua până la înspicare (BBCH 59). La rapiță, NEXIDE 60 CS se poate aplica de la alungirea tulpinii, până la apariția butonului floral (BBCH 30 – BBCH 50). Sunt recomandate maximum 3 tratamente cu piretroizi pe sezon, pentru a evita apariția rezistenței, la interval de 7 - 14 zile, în funcție de condițiile meteo și de dăunător. Produsul poate fi asociat cu adjuvantul DESIGNER, pentru îmbunătățirea aderenței substanței active pe frunză și creșterea rezistenței la spălare.

Referințe dăunători

Afidele cerealelor păioase

Macrosiphum avenae, Schizaphis graminum, Metopolophium dirhodum, Rhopalosiphum maidis etc

Gândacul bălos

Lema melanopa

Gărgărița tulpinilor de rapiță

Ceutorhyncus napi

Ploșnița cerealelor

Eurygaster integriceps

Puricii cruciferelor

Phyllotreta Cruciferae, Psylliodes chrysocephala

Viespea rapiței la cereale păioase

Athalia rosae

Ai nevoie de consultanță de specialitate?