Publicat în Creșterea productivității

Cu fertilizantul foliar AZO-SPEED AMINO, fermierul are posibilitatea să își aleagă momentul de aplicare al azotului în cultură, în funcție de celelalte tratamente fitosanitare planificate, de nivelul tehnologiei din fermă și de specificul solei. Având în vedere că urmează T1, respectiv T2 la cereale, recomandăm asocierea fungicidelor cu o doză de 5 – 10 l/ha din AZO-SPEED AMINO. O altă decizie pe care fermierul o poate lua este să înlocuiască fracția de azot aplicat la sol, planificată în stadiul de frunză stindard sau de burduf, cu o doză de 10 - 20 l/ha din AZO-SPEED AMINO.

Rezultatele din câmp, obținute de fermierii parteneri care au folosit AZO-SPEED AMINO, ne-au motivat să promovăm acest fertilizant foliar la modul cel mai pragmatic: un fertilizant foliar de nouă generație, cu două tipuri de azot (ureic și formaldehidă) plus o cantitate mare de aminoacizi. Pe scurt, un produs formulat special pentru a răspunde realităților dure din ferme.

Am detaliat într-un articol anterior beneficiile AZOSPEED AMINO la cereale păioase. Pe scurt, în perioada imediat următoare, plantele de cereale sintetizează elementele de producție viitoare, drept pentru care au nevoie, în primul rând, de azot, macroelementul indispensabil dezvoltării vegetative.

Lot de grâu cu deficiență de azot început mai 2023
Lot de grâu cu deficiență de azot început mai 2023

Prin ce se diferențiază fertilizantul foliar AZO-SPEED AMINO

Elementul diferențiator la AZO – SPEED AMINO este conținutul mare de azot de tipul ureei formaldehide, formulare care ajută planta să aibă la dispoziție acest macronutrient pentru o perioadă mai lungă de timp. Celelalte elemente din compoziția AZO-SPEED AMINO sunt:

  • sulful - elementul de legătură între moleculele de azot și care, în sinergie cu azotul, stimulează sinteza proteinelor din bob;
  • magneziul - elementul central din clorofilă, care intensifică fotosinteza, determinând acumularea substanțelor de rezervă;
  • o cantitate ridicată de aminoacizi - elementele centrale pe care se formează proteinele, ajutând la obținerea unei producții de calitate superioară și, totodată, cele care imprimă plantelor de cultură capabilitatea de a-și canaliza energia către creșterea vegetativă

Experții Kwizda Agro ne spun care sunt momentele ideale pentru aplicarea fertilizantului foliar AZO-SPEED AMINO

Dar când trebuie aplicat AZO - SPEED AMINO primăvara, pentru ca plantele de cultură să beneficieze la maximum de avantajele produsului?

Ana Vânătoru, Director Produs Fertilizanți Speciali la Kwizda Agro Romania, a sumarizat, pornind de la întrebările fermierilor.

Cu AZO-SPEED AMINO, fermierul are posibilitatea să își aleagă momentul de aplicare al azotului în cultură, în funcție de celelalte tratamente fitosanitare planificate, de nivelul tehnologiei din fermă și de specificul solei. Având în vedere că urmează T1, respectiv T2 la cereale, recomandăm asocierea fungicidelor cu o doză de 5 – 10 l/ha din AZO-SPEED AMINO. De ce? Ureea formaldehidă are proprietăți de adjuvant, acționând ca agent de umectare, precum și ca surfactant, drept pentru care eficacitatea produselor de protecție a plantelor va fi net superioară.

Cum? Substanțele active aderă mai bine pe frunză, datorită reducerii tensiunii superficiale a picăturilor de soluție la impactul cu suprafața foliară, și rezistă la spălare, rămânând disponibile plantelor mai mult timp. În acest fel, tratamentele vor avea dublu rol: de protecție superioară împotriva bolilor și, în același timp, vor furniza o nutriție de calitate.

O altă decizie pe care fermierul o poate lua este să înlocuiască fracția de azot aplicat la sol, planificată în stadiul de frunză stindard sau de burduf, cu o doză de 10 - 20 l/ha din AZO-SPEED AMINO. Se elimină, în acest fel, riscurile pe care le induce regimul pluviometric din momentul aplicării îngrășămintelor de sol: dacă avem secetă, azotul aplicat la sol nu se solubilizează, iar dacă traversăm o perioadă de precipitații, azotul levigă pe profilul de sol. În ambele cazuri, plantele de cultură au acces limitat la acest macronutrient.

Folosind AZO-SPEED AMINO, cu aplicare foliară, susținem cultura cu un produs avansat, cu rată foarte ridicată de absorbție în plantă, disponibilă acesteia pe o durată mai mare. Vom observa o masă foliară mai sănătoasă, cu o culoare verde închis, aceasta și deoarece produsul are un conținut foarte redus de biuret și nu generează fitotoxicitate.”

Efectele benefice directe ale produsului la cereale sunt, în funcție de momentul de aplicare: sporirea numărului de frați și a spiculețelor viabile, creșterea MMB-ului și a numărului de boabe, îmbunătățirea indicilor de panificație. Datorită aminoacizilor din compoziție, plantele de cultură reușesc să își imprime un comportament mai bun în perioade dificile (secetă, arșiță), dar și să își intensifice activitatea radiculară și transportul elementelor în plantă.

Referințe dăunători

Carență de azot cereale păioase

Ai nevoie de consultanță de specialitate?