Publicat în Combaterea dăunătorilor

SYREX STAR® asigură un control excelent împotriva bolilor cu impact economic major, contribuind la prelungirea perioadei de depozitare și păstrare a legumelor. Eficacitatea foarte bună a fungicidului SYREX STAR®, ce prezintă o selectivitate ridicată la toate plantele de cultură la care este omologat, se datorează combinației unice a două substanțe active cu performanță superioară și cu mod de acțiune diferit: boscalid și piraclostrobin 

Cererea mare din ultima perioadă a demonstrat cât de importantă este agricultura locală și că merită să investim în legume și verdețuri românești.

Motivele sunt multiple, mai ales dacă ne referim la gustul autentic, disponibilitatea rapidă și grija fermierilor de aici pentru lucrul bine făcut. Până la aceste rezultate, legumicultorii trebuie să își planifice lucrările tehnologice, astfel încât să ocolească toate problemele care se pot ivi.

Provocări de sezon cu impact economic major

Un patogen des întâlnit la mai multe specii de legume (tomate, ardei, varză, vinete, salată) este putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea). Apariția acestuia este favorizată de umiditatea excesivă, iar, în cazul culturilor solanacee, de condensul provocat de diferențele mari de temperatură interior – exterior. Se manifestă sub forma unor pete moi, cu spori de mucegai, care se extind rapid în cultură, provocând pierderi majore de producții, chiar și după recoltare.

Alternarioza morcovului (Alternaria dauci), a verzei (Alternaria brassicae) și a prazului (Alternaria porri) sunt, de asemenea, boli păgubitoare. La morcov, boala atacă, în principal, frunzele, acestea căpătând un aspect de ars. Pe măsură ce infecția avansează, foliajul se ofilește, astfel încât recoltarea (mai ales cea mecanizată) este dificilă. La varză, semnele bolii sunt vizibile sub forma unor cercuri concentrice închise la culoare, înconjurate de zone „arse”, care determină un aspect necomercial și, ca urmare, duce la imposibilitatea expunerii pe raft a recoltei. Și la praz, semnele infecției sunt reprezentate tot prin pete „arse” pe frunze.

La tomate, ardei și vinete, făinarea (Leveillula taurica) se manifestă sub formă de pete prăfoase sau albicioase la nivel foliar, care se extind într-un timp relativ scurt și conduc la îngălbenirea, uscarea și căderea acestora. Ca urmare, legumele se opresc din creștere sau au dimensiuni reduse, necorespunzătoare calibrelor standard impuse pentru comercializare.

Mai multe probleme, aceeași soluție: SYREX STAR®

Aplicat de 2-3 ori pe sezon, în doză de 0,75 – 1,5 kg/ha (în funcție de recomandările din fișa produsului cu privire la specia la care se efectuează tratamentul), cu intervalul între aplicări specificat pe etichetă, SYREX STAR® asigură un control excelent împotriva bolilor cu impact economic major, contribuind la prelungirea perioadei de depozitare și păstrare a legumelor.

Eficacitatea foarte bună a fungicidului SYREX STAR®, ce prezintă o selectivitate ridicată la toate plantele de cultură la care este omologat, se datorează combinației unice a două substanțe active cu performanță superioară și cu mod de acțiune diferit:

  • Boscalid (26,7%), una dintre cele mai eficiente substanțe disponibile pentru controlul bolilor fungice din piață, cu sistemie locală și dublă mișcare în plantă
  • Piraclostrobin (6,7%), cu rol preventiv în controlul patogenilor, având absorbție translaminară și translocare acropetală.

Referințe dăunători

Alternarioza castraveților

Alternaria cucumerina

Alternarioza cepei

Alternaria porri

Alternarioza morcovilor

Alternaria dauci

Alternarioza pepenilor

Alternaria cucumerina

Alternarioza verzei

Alternaria brassicae

Alternarioza vinetelor

Alternaria solani

Făinarea ardeilor

Leveillula taurica

Făinarea morcovilor

Erysiphe umbelliferarum

Făinarea vinetelor

Leveillula taurica

Făinarea cucurbitaceelor

Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea

Făinarea tomatelor

Leveilulla taurica

Putregaiul cenușiu al ardeilor

Botrytis cinerea

Putregaiul cenușiu al castraveților

Botrytis cinerea

Putregaiul cenușiu morcovi

Botrytis cinerea

Putregaiul cenușiu pepene

Botrytis cinerea

Putregaiul cenușiu vinete

Botrytis cinerea

Ai nevoie de consultanță de specialitate?