Publicat în Combaterea dăunătorilor

Inclus în strategia de combatere a manei cartofului, KUPFER FUSILAN acționează în toate stadiile de infecție cu mana și asigură igiena ridicată a culturii. Poate fi aplicat de maxim 6 ori pe sezon în doză de 2,5 kg/ha, pe aproape toată perioada de vegetație, de la stadiul de rozetă până la maturarea completă a tufei. O situație aparte o reprezintă soiurile timpurii, care sunt foarte vulnerabile și, de aceea, prima stropire trebuie efectuată neapărat înainte de închiderea rândurilor.

La o simplă căutare pe internet cu subiectul „cea mai agresivă boală a cartofului”, 5 din primele 7 rezultate afișate se referă la mana cartofului (Phytophthora infestans).

Momentele de atac pot apărea oricând pe perioada de vegetație, în condiții climatice favorabile, pe oricare dintre organele aeriene ale plantei, iar infecția avansează repede. Pe frunze apar pete maronii, localizate mai ales pe margini, cu contur neregulat. În scurt timp, țesutul din jurul petelor necrozează, iar de jur împrejur se delimitează o arie clorotică. Pe linia conturului petelor de pe spatele frunzelor apare un puf mic, albicios, din sporangioforii ciupercii. Pe tulpini și pețiol, boala lasă semne sub formă de pete maronii longitudinale, care le provoacă ofilirea și, în final, conduc la uscare completă.

Atac de mană pe pețiol și frunză
Atac de mană pe pețiol și frunză

Riscul de extindere de la tulpini prin stoloni către tuberculi este mare. Sporangioforii de pe frunzele bolnave cad și se infiltrează în sol, cu ajutorul ploilor sau irigațiilor, infectând tuberculii. Semnele infecției asupra acestora nu sunt vizibile la început, boala se manifestă ulterior și este transmisibilă de la un tubercul la altul în timpul depozitării.

Semnele infecției pe spatele frunzei (sporangioforii)
Semnele infecției pe spatele frunzei (sporangioforii)

KUPFER FUSILAN – fungicid specializat pentru perioadele cu presiune mare de infecție cu mana

Fungicidul KUPFER FUSILAN sub formă de granule dispersabile în apă (WG) prezintă un mod dublu de acțiune împotriva manei cartofului: sistemic local și de contact și, datorită combinației substanțelor active (oxiclorură de cupru și cimoxanil), are caracter antisporulant și dezinfectant.

Inclus în strategia de combatere a bolii, KUPFER FUSILAN acționează în toate stadiile de infecție cu mana și asigură igiena ridicată a culturii. Poate fi aplicat de maxim 6 ori pe sezon în doză de 2,5 kg/ha, pe aproape toată perioada de vegetație, de la stadiul de rozetă până la maturarea completă a tufei. O situație aparte o reprezintă soiurile timpurii, care sunt foarte vulnerabile și, de aceea, prima stropire trebuie efectuată neapărat înainte de închiderea rândurilor.

Având în vedere că tratamentele se efectuează și mai târziu în vegetație, când tufele sunt dezvoltate, se va urmări distribuirea uniformă a soluției pe întreaga plantă, astfel încât produsul să ajungă și în locurile mai greu penetrabile. Se recomandă adăugarea unui agent de umectare (adjuvantul DESIGNER), pentru a extinde efectul de contact, mai ales în cazul unor precipitații persistente.

Infecție avansată
Infecție avansată

KUPFER FUSILAN – mixul antifungic între expertiză și performanță

Oxiclorura de cupru (781 g/kg) este o substanță de contact utilizată de peste un secol, datorită calităților sale antibacteriene și antifungice și care, atunci când acoperă integral suprafața plantei de cartof, blochează infecția cu mana. Substanța îi conferă produsului capacitatea de a cicatriza organele vătămate ale plantei în urma accidentelor climatice (grindină, îngheț târziu), mai ales că rănile deschise în țesuturile plantei pot fi porți de intrare pentru patogeni.

Cimoxanil (43 g/kg), acționează sistemic local și pătrunde în frunză după cel mult 3 ore de la aplicare. Are repartizare uniformă în interiorul plantei de cartof, oprind propagarea infecției, atât în aplicări preventive cât și în aplicări curative. Datorită caracterului puternic antisporulant, cimoxanilul reduce riscul infecțiilor ulterioare, chiar și în condiții de presiune ridicată a bolii.

Referințe dăunători

Mana cartofului

Phytophthora infestans

Ai nevoie de consultanță de specialitate?