Publicat în Creșterea productivității

Aplicat în toamnă, la începutul înfrățitului (BBCH 21), în doză de 1-1,5 l/ha, WUXAL® Mangan crește rezistența la îngheț a plantelor și stimulează înfrățirea la cereale. Pentru aplicarea de primăvară, se recomandă 1-2 tratamente în doză de 1-2 l/ha de la începutul alungirii tulpinii până la apariția frunzei standard (BBCH 30 – BBCH 37).

Producțiile superioare, cantitativ și calitativ, se realizează atunci când niciun element din nutriția plantelor nu este neglijat. Manganul (Mn) îndeplinește roluri variate pentru culturile de cereale, așa cum este cel din procesul de fotosinteză, manganul oferind plantelor energia necesară acestui proces.

Printre celelalte roluri metabolice esențiale, manganul îmbunătățește asimilarea dioxidului de carbon (CO₂), susține metabolismul azotului și carbohidraților, stimulează sinteza proteinelor și lipidelor și susține elongația radiculară și toleranța la agresiunea fungică. Cercetătorii au constatat că aprovizionarea insuficientă cu mangan conduce la scăderea cantității de lignină din țesuturi, ceea ce face cerealele mai vulnerabile la anumite boli fungice cu transmitere prin sol sau foliare.

Simptomele deficienței de mangan la cereale

Deficiența de mangan este favorizată de temperaturile scăzute, solurile nisipoase sau solurile cu pH mai mare de 6. Insuficienta aprovizionare cu acest microelement conduce la obținerea unor plante mai slab dezvoltate, cu o toleranță scăzută la patogeni și stres hidric sau termic. Toleranța redusă la secetă se datorează faptului că manganul este implicat în depunerea de ceară cuticulară pe frunze; în lipsa acestui element, rata transpirației crește, ceea ce înseamnă că planta va trebui să depună un efort mai mare pentru aprovizionarea cu apă în perioadele cu stres hidric.

Unii specialiști sunt de părere că pentru corectarea acestor probleme, aplicarea foliară a manganului este cea mai bună soluție. Motivația este că aplicarea la sol se dovedește adesea ineficientă, deoarece se impun anumite valori ale pH-ului solului, iar manganul aplicat la sol are tendința de a forma oxizi neutilizabili de către plante.

Vizual, deficiența de mangan are simptome asemănătoare cu cea a carenței de fier și magneziu. Astfel, în toate cele trei cazuri, pe suprafața dintre nervurile frunzelor apar cloroze. Diferența este că deficiența de mangan e vizibilă mai ales pe frunzele tinere, în timp ce deficiența de magneziu este vizibilă la nivelul foliajului matur. Cloroza apare pentru că, din cauza lipsei de mangan, clorofila din celulele epidermice se degradează, celulele se atrofiază și mor, astfel încât epiderma superioară se apropie de cea inferioară. La nivelul frunzelor apar puncte clorotice sau necrotice.

Deficiență de mangan la cereale

Manganul este necesar cerealelor încă din stadiul germinativ. De aceea, tratamentul sămânță sub formă de suspensie WUXAL® Terios Mn+ prezintă, pe lângă un conținut ridicat de mangan, și alți nutrienți valoroși pentru bunului start în vegetație. Produsul asigură o fluiditate îmbunătățită la semănat și are rol în accelerarea germinației. În urma acestui tratament sămânță, plantele răsar uniform, iar timpul până la înfrățire se reduce semnificativ.

WUXAL® Mangan - Nutriție corectă cu Mangan, aplicare facilă

Fertilizant foliar sub formă de suspensie, WUXAL® Mangan este un complex inovativ pe bază de mangan, azot și sulf, chelatate 100% cu EDTA. Astfel, odată dizolvat in soluția de tratare, elementele nutritive sunt stabile (nu interacționează chimic între ele), fiind absorbite în totalitate de către plante. Produsul ajută la reducerea nitraților, susține metabolismul proteinelor și al carbohidraților, conducând la formarea unor elemente de producție calitativ superioare. Adjuvanții specifici gamei WUXAL® îmbunătățesc eficacitatea nutrienților și persistența pe aparatul foliar prin mărirea rezistenței soluției de tratat la spălare. WUXAL® Mangan este un produs complet biodegradabil, aplicarea sa este sigură pentru plantă și nu este degradat la lumină.

Aplicat în toamnă, la începutul înfrățitului (BBCH 21), în doză de 1-1,5 l/ha, WUXAL® Mangan crește rezistența la îngheț a plantelor și stimulează înfrățirea la cereale. Pentru aplicarea de primăvară, se recomandă 1-2 tratamente în doză de 1-2 l/ha de la începutul alungirii tulpinii până la apariția frunzei standard (BBCH 30 – BBCH 37).

 

Referințe dăunători

Carență de mangan cereale păioase

Ai nevoie de consultanță de specialitate?