DESIGNER, adjuvant cu latex și organosilicon, măreşte gradul de absorbție al substanțelor active prin stomatele frunzei, prin faptul că reduce tensiunea superficială a picăturilor la impactul cu suprafața foliară. Adjuvantul KANTOR, pe bază de trigliceride alkoxilate, păstrează eficacitatea pesticidelor și, totodată, evită ca soluția de stropit să producă fitotoxicități, când se impune efectuarea tratamentelor cu un volum redus de apă. Poate fi utilizat în agricultura convențională sau ecologică.
Publicat în Creșterea productivității
Ana Vânătoru, Director Segment Fertilizanți Foliari la Kwizda Agro România: „Fertilizarea foliară cu WUXAL SULPHUR completează sulful absorbit radicular, astfel încât cerealele și rapița să aibă la dispoziție necesarul de minim 0,2% sulf în țesutul vegetal, pentru un randament optim al producției. Sulful este o componentă esențială a celulei vii, contribuind la sinteza proteinelor prin doi aminoacizi majori. La cerealele păioase, acest lucru se traduce printr-o calitate superioară a indicilor de panificație, iar la rapiță, printr-un conținut ridicat de ulei în semințe.”
Variațiile de temperatură specifice lunilor martie și aprilie, cu oscilații mari într-un interval scurt, impun plantelor un consum energetic ridicat pentru procesele vegetative, accentuând stresul acumulat în timpul vernalizării. În acest context, pe lângă utilizarea îngrășămintelor NPK, fertilizarea foliară cu sulf devine esențială.
Sulful este o componentă esențială a celulei vii, contribuind la sinteza proteinelor prin doi aminoacizi majori. La cerealele păioase, acest lucru se traduce printr-o calitate superioară a indicilor de panificație, iar la rapiță, printr-un conținut ridicat de ulei în semințe. De asemenea, sulful joacă un rol important în fotosinteză și în absorbția macroelementelor NPK, optimizând utilizarea azotului. În cazul unei carențe de sulf, azotul nu este eficient valorificat, ceea ce poate afecta semnificativ producția – a explicat Ana Vânătoru, Director Segment Fertilizanți Foliari la Kwizda Agro România.
Specialiștii din Irlanda au demonstrat că fertilizarea echilibrată cu sulf îmbunătățește atât productivitatea, cât și calitatea cerealelor de toamnă. În urma aplicării corecte a sulfului, volumul produselor de panificație a crescut semnificativ, iar în industria berii, calitatea malțului s-a îmbunătățit considerabil.

De ce este importantă aplicarea sulfului la nivel foliar
Dar de ce sulf aplicat foliar? Materia organică reprezintă aproape 100% din resursa de sulf a solului, însă, ca acesta să poată fi absorbit radicular de către rădăcinile plantei, el trebuie să fie disponibil într-o formă mobilă în sol: ionii de sulfat (SO4). Pentru aceasta, sulful trebuie să parcurgă un amplu proces de mineralizare, direct influențat de anumiți factori, cum sunt structura și pH-ul solului, temperatura sau umiditatea. De exemplu, solurile calcaroase, nisipoase sau cele aflate în regiuni cu regim pluviometric ridicat nu pot stoca rezervele de sulf, din cauza faptului că apele pluviale sau irigațiile determină levigarea acestuia pe profilul de sol.
Absorbția radiculară a sulfului către noile creșteri este îngreunată și de faptul că sulful prezintă o mobilitate limitată în interiorul plantei. De aceea, atunci când este vizibilă, putem recunoaște această carență după frunzele tinere clorozate și care devin mult mai sensibile la atacul patogenilor. În acest sens, fertilizarea foliară cu WUXAL SULPHUR se bazează pe compuși ai sulfului foarte ușor de asimilat de către toate țesuturile vegetale, respectiv trioxidul de sulf (SO3), care nu depinde de condițiile meteorologice și nu acidifiază solul. Pe scurt, fertilizarea foliară cu WUXAL SULPHUR completează sulful absorbit radicular, astfel încât cerealele și rapița să aibă la dispoziție necesarul de minim 0,2% sulf în țesutul vegetal, pentru un randament optim al producției, a completat Ana Vânătoru.

Deoarece sulful (SO4) este foarte mobil în sol, acest element este disponibil majoritar în straturile profunde de sol. Din acest motiv, în absența fertilizării foliare, carența de sulf se manifestă foarte des atunci când plantele sunt tinere și nu au un sistem radicular dezvoltat. De multe ori, aceasta este confundată cu deficiența de azot, care produce aceleași tip de cloroze, dar pe frunzele mature. Specialiștii KWIZDA Agro recomandă aplicarea WUXAL SULPHUR la cereale cât mai devreme, primăvara, în doză de 3-5 l/ha, în timpul înfrățirii și, mai târziu, în timpul alungirii paiului (până la primul nod). La rapiță se recomandă în timpul alungirii tulpinii. Astfel, cultura beneficiază de un mix optim azot – sulf.
La rapiță, fertilizarea foliară cu WUXAL SULPHUR aduce beneficii atât înainte de vernalizare, cât și la desprimăvărare.