Publicat în Creșterea productivității

Nutriția oferită de WUXAL Boron Plus nu se limitează la bor. Acest produs conține azot și fosfor, ce vor contribui la dezvoltarea culturii și la obținerea unor producții mai ridicate. De asemenea, acest fertilizant foliar oferă culturii de sfeclă de zahăr microelemente necesare unei nutriții echilibrate. 

S-a demonstrat că deficiența de bor afectează sănătatea plantei de cultură și calitatea producției. Compania Kwizda Agro deține în portofoliu un produs de mare ajutor, pentru ca fermierii să corecteze rapid această situație: fertilizantul foliar WUXAL BORON PLUS.

Deși o cantitate foarte mică de bor aduce un aport benefic substanțial plantei, totuși absorbția radiculară nu reușește mereu să acopere acest necesar. Absorbția prin rădăcini poate fi afectată de anumite condiții specifice solei, cum ar fi terenul nisipos, fertilizarea exagerată cu azot sau calciu, perioadele reci și umede (deoarece borul din sol este supus procesului de levigare), precum și cele de secetă.

Semnele carenței de bor la sfecla de zahăr

Acest element îndeplinește mai multe roluri la sfecla de zahăr, dintre care amintim: formarea peretelui celular, metabolismul carbohidraților și translocarea zaharurilor. Deficiențele de bor se manifestă mai puternic în perioadele de secetă deoarece borul este transportat prin xilem (de la rădăcini către organe și stomate, iar în perioadele secetoase, intensitatea acestui proces scade). Simptomele sunt progresive. Întâi sunt afectate frunzele, care prezintă fisuri, sunt răsucite și mai mici decât la plantele cu nutriție optimă. Dacă borul nu este suplimentat la timp, apar pete de culoare neagră și denivelări în rădăcina plantei. De asemenea, sunt afectate vârfurile de creștere și apare putregaiul inimii sfeclei de zahăr.

Acest microelement (borul) aduce culturii 3 beneficii majore:

  • reduce putregaiul inimii;

Putregaiul inimii sfeclei de zahăr (Pleospora bjoerlingii) în perioadele secetoase a fost observat de către fermieri încă din secolul 19. Între timp, cercetătorii au găsit și o explicație pentru acest fenomen: insuficienta aprovizionare cu bor. Aplicarea foliară a borului ameliorează această situație și crește gradul de siguranță al culturii. De asemenea, aplicarea borului ajută plantele să facă față mai bine stresului termic, din perioadele de secetă și arșiță.

  • stimularea productivității;

Studiile au arătat efectele benefice ale aplicării de bor foliar; printre acestea se numără creșterea greutății medii a rădăcinilor și sporirea productivității.

  • creșterea cantității de zahăr.

Borul facilitează transportul zahărului prin membranele celulare și ajută, astfel, la acumularea sa în rădăcină.

WUXAL BORON PLUS – Bor 100% disponibil pentru plante

WUXAL Boron Plus este un fertilizant foliar ce oferă plantelor o cantitate ridicată de bor, dar și de alți nutrienți cum sunt azotul, fosforul și microelementele (fier, cupru, mangan, zinc, molibden). Un avantaj foarte important al acestui produs este faptul că borul provine din acid boric, un acid organic slab. Acest compus prezintă o biodisponibilitate mai bună decât cel din produsele pe bază de bor-etanolamină. Acest fapt se datorează masei molare mai mici a acidului boric (61,83 g/mol față de 122,91 g/mol bor-etanolamina). De asemenea, borul din WUXAL Boron Plus este mai ușor de absorbit de către plante și comparativ cu produsele pe bază de carbonați sau sulfați, care pătrund mai greu prin cuticula frunzei.

Față de bor-etanolamină, acidul boric prezintă avantajul menținerii unei valori optime a pH-ului amestecului de stropit. În comparație, produsele pe bază de bor-etanolamină cresc valoarea pH-ului peste 8 sau chiar 10. În această situație, eficiența pesticidelor scade, iar efectul este anulat. Acțiunea de tamponare este potențată și de prezența adjuvanților specifici produselor WUXAL.

Nutriția oferită de WUXAL Boron Plus nu se limitează la bor. Acest produs conține azot și fosfor, ce vor contribui la dezvoltarea culturii și la obținerea unor producții mai ridicate. De asemenea, acest fertilizant foliar oferă culturii de sfeclă de zahăr microelemente necesare unei nutriții echilibrate. Gama WUXAL prezintă o calitate foarte importantă a micronutrienților, și anume suprachelatarea. Această caracteristică înseamnă că micronutrienții din produs nu vor reacționa cu alte produse din amestec și că se va menține, astfel, stabilitatea amestecului de tratare. Spre deosebire de alte produse, prin adăugarea acestui fertilizant foliar în amestecul de tratare nu se creează sedimente ce ar putea bloca echipamentul și îngreuna aplicarea.

Buna asimilare a elementelor nutritive ține și de suprafața de contact dintre picătura de substanță și frunză. Asimilarea substanțelor utile din WUXAL Boron Plus este facilitată și de îmbogățirea compoziției cu tehnologia Xtra Uptake, cu excelente calități de surfactant, ce crește suprafața picăturilor și permite plantelor să realizeze o absorbție superioară.  

Dincolo de compatibilitatea foarte bună cu produsele de protecție a plantelor, aplicarea în apă dură a acestui produs se realizează fără probleme.

Observație: unele studii subliniază că aplicarea borului este bine să fie preventivă; odată ce pagubele s-au produs, acestea nu mai pot fi rezolvate.

WUXAL Boron Plus se aplică în cultura de sfeclă de zahăr atât în situații de carență de bor, cât și de fosfor, în doză de 1,75 l/ha – 2,25 l/ha, 2 tratamente începând din stadiul de 4 – 6 frunze, cu un timp de pauză de 14 zile.

Ce ar mai trebui să știți despre WUXAL Boron Plus

WUXAL Boron Plus reprezintă și o sursă de fosfor. În cazul culturii de sfeclă de zahăr, acest macroelement influențează înființarea culturii și dezvoltarea rădăcinii, fiind foarte important chiar din primele etape de dezvoltare. Mai târziu, își va pune amprenta asupra producției și a maturizării acesteia. Unul dintre simptomele cele mai importante este culoarea vineție a nervurilor și a marginilor frunzelor. Suplimentarea fosforului este necesară mai ales atunci când sistemul radicular este încă subdezvoltat sau când temperaturile sunt scăzute. De aceea, aplicarea timpurie va influența pozitiv vigoarea și producția culturii.

Referințe dăunători

Carență de bor sfeclă de zahăr

Ai nevoie de consultanță de specialitate?