Conform unui sondaj recent, o treime dintre consumatorii urbani de fructe și legume, preferă segmentul bio. Drept urmare, presiunea cererii și proiectele UE privind diminuarea cantităților de substanțe chimice au condus la dezvoltarea de produse organice pentru agricultură. LIMOCIDE este un produs biologic de protecție a plantelor sub formă de microemulsie (ME), având la bază o substanță activă din surse naturale: uleiul de portocale (60 g/l). Acesta nu lasă reziduuri, nu dăunează mediului și are un timp de pauză foarte scurt, de maxim o zi, putând fi aplicat în vegetație de cel mult 6 ori pe sezon, cu respectarea dozelor în funcție de specie. Certificat pentru agricultura organică, poate fi utilizat cu succes și în tehnologiile convenționale.
Publicat în Combaterea dăunătorilor
SYREX® STAR este un fungicid din generația nouă, care, pe lângă acțiunea de combatere a patogenilor, are și efecte fiziologice benefice asupra pomilor fructiferi: mărește toleranța acestora la diferite tipuri de stres, crește gradul de acumulare a zaharurilor în fructe și ajută la prelungirea perioadei de depozitare. Pe scurt, SYREX® STAR este un produs multifuncțional recomandat în condițiile în care se impune și utilizarea judicioasă a pesticidelor, iar produsele care oferă atât protecție plantelor, cât și beneficiii fiziologice, devin opțiuni prioritare pentru pomicultori.
Iernile blânde pot crea condiții favorabile dezvoltării agenților patogeni cu potențial major de atac la speciile sâmburoase de pomi fructiferi.
Situația poate fi și mai neplăcută, dacă nu am adunat fructele mumificate de pe ramuri sau am omis înlăturarea/încorporarea resturilor vegetale de la baza pomilor fructiferi. Acestea sunt gazde perfecte pentru boli ca monilioza (Monilinia spp.), care proliferează atunci când găsește un mediu prielnic.
SYREX® STAR, un fungicid de nouă generație, cu beneficii multiple
Alt factor de îngrijorare este și ritmul în care ciupercile dezvoltă rezistență la substanțe active cunoscute. Drept urmare, fermierii se confruntă cu un caracter din ce în ce mai agresiv al bolilor, de aceea includ în schemele tehnologice fungicide moderne, adaptate conjuncturii actuale.
Un astfel de exemplu este SYREX® STAR, fungicid din generația nouă, care, pe lângă acțiunea de combatere a patogenilor, are și efecte fiziologice benefice asupra pomilor fructiferi: mărește toleranța acestora la diferite tipuri de stres, crește gradul de acumulare a zaharurilor în fructe și ajută la prelungirea perioadei de depozitare.
Pe scurt, SYREX® STAR este un produs multifuncțional recomandat în condițiile în care se impune și utilizarea judicioasă a pesticidelor, iar produsele care oferă atât protecție plantelor, cât și beneficiii fiziologice, devin opțiuni prioritare pentru pomicultori.
SYREX® STAR, un mix inovator de două substanțe active
Eficacitatea fungicidului SYREX® STAR se datorează, în primul rând, compoziției produsului, care se bazează pe un mix inovator a două substanțe active, recunoscute pentru performanța lor împotriva unui spectru mare de boli:
- Boscalid este o substanță activă cu sistemie locală, cu dublă acțiune în plantă și efect rapid după aplicare, atât preventiv (împiedică germinarea sporilor), cât și curativ (stopează infecția).
- Piraclostrobin prezintă acțiune translaminară și acropetală, cu rol important în prevenția bolilor.
În același timp, SYREX® STAR se remarcă prin performanța formulării, granule dispersabile în apă (WG), care permite un tratament omogen, cu o dispersie unitară a substanțelor active pe suprafața foliară a pomilor, astfel încât controlul ciupercii este unul foarte bun.
Care sunt cele mai frecvente boli la sâmburoase și cum le tratăm
Un patogen reprezentativ pentru majoritatea speciilor sâmburoase este monilioza (Monilinia spp.), al cărei atac poate surveni oricând în vegetație, iar infecția se propagă la toate organele pomului. Producția este afectată aproape în totalitate, deoarece ramurile, frunzele și florile se usucă, iar fructele putrezesc și se mumifică.
Această perioadă este favorabilă și pentru dezvoltarea antracnozei la cireș și vișin (Blumeriella jaapii), precum și a pătării roșii a frunzelor de prun (Polystigma rubrum). Ambii patogeni împiedică absorbția elementelor nutritive în fruct, care nu se mai dezvoltă în parametrii standard, rezultând diminuarea cantitativă și calitativă a producției.
Se recomandă trei tratamente pe sezon, în doză de 0,5 kg/ha, de la deschiderea primelor flori, până la începutul colorării fructelor (BBCH 60 – 81).
Referințe produse
Referințe dăunători
Antracnoza cireșului
Blumeriella jaapii
Monilioza fructelor
Monilinia laxa, Monilinia fructigena
Pătarea roșie a frunzelor pomi
Polistygma rubrum