Publicat în Combaterea dăunătorilor

SYREX® STAR este un fungicid din generația nouă, care, pe lângă acțiunea de combatere a patogenilor, are și efecte fiziologice benefice asupra pomilor fructiferi: mărește toleranța acestora la diferite tipuri de stres, crește gradul de acumulare a zaharurilor în fructe și ajută la prelungirea perioadei de depozitare. Pe scurt, SYREX® STAR este un produs multifuncțional recomandat în condițiile în care se impune și utilizarea judicioasă a pesticidelor, iar produsele care oferă atât protecție plantelor, cât și beneficiii fiziologice, devin opțiuni prioritare pentru pomicultori.

Iernile blânde pot crea condiții favorabile dezvoltării agenților patogeni cu potențial major de atac la speciile sâmburoase de pomi fructiferi.

Situația poate fi și mai neplăcută, dacă nu am adunat fructele mumificate de pe ramuri sau am omis înlăturarea/încorporarea resturilor vegetale de la baza pomilor fructiferi. Acestea sunt gazde perfecte pentru boli ca monilioza (Monilinia spp.), care proliferează atunci când găsește un mediu prielnic.

SYREX® STAR, un fungicid de nouă generație, cu beneficii multiple

Alt factor de îngrijorare este și ritmul în care ciupercile dezvoltă rezistență la substanțe active cunoscute. Drept urmare, fermierii se confruntă cu un caracter din ce în ce mai agresiv al bolilor, de aceea includ în schemele tehnologice fungicide moderne, adaptate conjuncturii actuale.

Un astfel de exemplu este SYREX® STAR, fungicid din generația nouă, care, pe lângă acțiunea de combatere a patogenilor, are și efecte fiziologice benefice asupra pomilor fructiferi: mărește toleranța acestora la diferite tipuri de stres, crește gradul de acumulare a zaharurilor în fructe și ajută la prelungirea perioadei de depozitare.

Pe scurt, SYREX® STAR este un produs multifuncțional recomandat în condițiile în care se impune și utilizarea judicioasă a pesticidelor, iar produsele care oferă atât protecție plantelor, cât și beneficiii fiziologice, devin opțiuni prioritare pentru pomicultori.

SYREX® STAR, un mix inovator de două substanțe active

Eficacitatea fungicidului SYREX® STAR se datorează, în primul rând, compoziției produsului, care se bazează pe un mix inovator a două substanțe active, recunoscute pentru performanța lor împotriva unui spectru mare de boli:

  • Boscalid este o substanță activă cu sistemie locală, cu dublă acțiune în plantă și efect rapid după aplicare, atât preventiv (împiedică germinarea sporilor), cât și curativ (stopează infecția).
  • Piraclostrobin prezintă acțiune translaminară și acropetală, cu rol important în prevenția bolilor.

În același timp, SYREX® STAR se remarcă prin performanța formulării, granule dispersabile în apă (WG), care permite un tratament omogen, cu o dispersie unitară a substanțelor active pe suprafața foliară a pomilor, astfel încât controlul ciupercii este unul foarte bun.

Care sunt cele mai frecvente boli la sâmburoase și cum le tratăm

Un patogen reprezentativ pentru majoritatea speciilor sâmburoase este monilioza (Monilinia spp.), al cărei atac poate surveni oricând în vegetație, iar infecția se propagă la toate organele pomului. Producția este afectată aproape în totalitate, deoarece ramurile, frunzele și florile se usucă, iar fructele putrezesc și se mumifică.

Această perioadă este favorabilă și pentru dezvoltarea antracnozei la cireș și vișin (Blumeriella jaapii), precum și a pătării roșii a frunzelor de prun (Polystigma rubrum). Ambii patogeni împiedică absorbția elementelor nutritive în fruct, care nu se mai dezvoltă în parametrii standard, rezultând diminuarea cantitativă și calitativă a producției.

Se recomandă trei tratamente pe sezon, în doză de 0,5 kg/ha, de la deschiderea primelor flori, până la începutul colorării fructelor (BBCH 60 – 81).

Referințe dăunători

Antracnoza cireșului

Blumeriella jaapii

Monilioza fructelor

Monilinia laxa, Monilinia fructigena

Pătarea roșie a frunzelor pomi

Polistygma rubrum

Ai nevoie de consultanță de specialitate?