Publicat în Combaterea dăunătorilor

SYREX STAR® combate cu succes cei mai agresivi patogeni, care primăvara găsesc condițiile favorabile pentru atacul asupra speciilor sâmburoase, aplicat în doză de 0,5 kg/ha, de 3 ori pe sezon, de la începutul înfloritului până la începutul coacerii, la un interval de 7-10 zile intre tratamente, cu respectarea timpului de pauză de 7 zile.

Ce este fungicidul SYREX® STAR și cum acționează? 

Cei mai agresivi agenți patogeni găsesc primăvara condițiile favorabile pentru atac pentru speciile sâmburoase (cais, prun, piersic, nectarin etc.). Bolile cele mai frecvente care pot afecta acești pomi fructiferi sunt antracnoza cireșului și vișinului, monolioza care apare la cireș, vișin, piersic, prun, pătarea roșie a frunzelor de prun. 

Pentru a fi eficiente, tratamentele pentru aceste specii sâmburoase de pomi fructiferi pot fi aplicate atât în perioada de repaus vegetativ (înaintea de dezmugurire), cât și în perioada de vegetație. 

SYREX STAR® este un fungicid care combate cu succes agenții patogeni cei mai agresivi, care își găsesc primăvara găsesc condițiile favorabile pentru atacul asupra sâmburoaselor. Acest tratament este eficient pentru bolile piersicului, prunului, cais sau alți pomi fructiferi. Pe lângă spectrul larg de combatere a bolilor la speciile sâmburoase, SYREX STAR® are și efecte secundare fiziologice benefice. Printre acestea se numără creșterea toleranței plantelor la stres, creșterea gradului de acumulare a zaharurilor și prelungirea perioadei de depozitare a fructelor.

Performanța fungicidului SYREX STAR® (a doua denumire comercială pentru produsul SIGNUM) se datorează combinației unice de substanțe active cu mod diferit de acțiune: 

  • Boscalid este una dintre cele mai eficiente substanțe active cunoscute pentru combaterea bolilor fungice. Prezintă acțiune sistemică locală, cu dublă mișcare în plantă, iar efectul antifungic se produce în scurt timp de la aplicare, atât preventiv (împiedică germinarea sporilor și formarea tubului germinativ al ciupercii), cât și curativ (stopează creșterea miceliilor și sporularea).
  • Piraclostrobin are rol preventiv, cu mobilitate translaminară și translocare acropetală, completând acțiunea boscalidului. 

Care sunt bolile pe care le tratează fungicidul SYREX® STAR la sâmburoase? 

Monolioza (Monilinia spp.) 

Monolioza (Monilinia spp.) este des întâlnită la cireș, vișin, cais, piersic și prun, iar momentele de atac se întind pe toată perioada de vegetație. Este considerată cea mai păgubitoare boală a pomilor fructiferi cultivați în regiunile ploioase și reci, deoarece infectează toate organele pomului: frunze, flori și fructe, dar și scoarță și ramuri. 

Atacul ciupercii pe ramuri și frunze este soldat cu uscarea acestora, iar cel asupra florilor are același efect ca și înghețul. Fructele atacate de boală putrezesc. O parte din ele cad, iar o parte se mumifică în pom, constituind sursa de infecție pentru anul viitor. De aceea, primul pas la repornirea în vegetație, înainte de efectuarea tratamentelor fungicide, este curățirea pomilor de fructele bolnave rămase agățate peste iarnă. 

Antracnoza cireșului și vișinului (Blumeriella jaapii) 

Antracnoza cireșului și vișinului este o boală a pomilor fructiferi care se transmite prin frunzele rămase pe sol în timpul iernii și prin lăstarii bolnavi. Ca urmare a atacului, organele verzi (inclusiv codițele fructelor) se deteriorează treptat, încetinind sau chiar blocând dezvoltarea fructelor. Întrucât acestea nu vor mai primi nutrienții necesari pentru formare, producția va fi diminuată calitativ, cu fructe de dimensiuni reduse și lipsite de gust. 

Antracnoza cireșului și vișinului (Blumeriella jaapii) 

Antracnoza cireșului și vișinului (Blumeriella jaapii) se transmite prin frunzele rămase pe sol în timpul iernii și prin lăstarii bolnavi. Ca urmare a atacului, organele verzi (inclusiv codițele fructelor) se deteriorează treptat, încetinind sau chiar blocând dezvoltarea fructelor, care nu vor mai primi nutrienții necesari. Producția este astfel diminuată calitativ, cu fructe de dimensiuni reduse și lipsite de gust. 

Pătarea roșie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum) 

Pătarea roșie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum) - primele semne apar în circa 4 săptămâni de la infecție, prin atacul evident asupra masei foliare. Fotosinteza în frunze este încetinită, iar fructele nu mai au acces la elemente nutritive, astfel încât producția va fi mult diminuată. Totodată, și nivelul de zaharuri din fructe va fi semnificativ mai redus, obținându-se o recoltă fără gust. 

Se spune că cireșe bune ca la noi nu sunt nicăieri! Condiția este să acordăm livezilor îngrijirea de care au nevoie, pentru ca fructele să se dezvolte sănătos. SYREX  STAR® este soluția performantă de care au nevoie livezile tale! Un singur produs, care poate combate mai mulți agenți patogeni. Aplicarea se face în doză de 0,5 kg/ha, de 3 ori pe sezon, de la începutul înfloritului până la începutul coacerii. Se recomandă un interval de 7-10 zile între tratamente, cu respectarea timpului de pauză de 7 zile.

Referințe dăunători

Antracnoza cireșului

Blumeriella jaapii

Monilioza fructelor

Monilinia laxa, Monilinia fructigena

Pătarea roșie a frunzelor pomi

Polistygma rubrum

Ai nevoie de consultanță de specialitate?