Publicat în Creșterea productivității

Fertilizantul foliar WUXAL® Boron Plus reprezintă o valoroasă sursă de bor, ce împiedică apariția și corectează deficiențele de bor, dar, în același timp pune la dispoziție plantelor și o cantitate crescută de fosfor.

Pentru producții ridicate și toleranță la stres, vița-de-vie are nevoie de o nutriție complexă, din care borul nu poate lipsi. De multe ori, este nevoie ca acest microelement să fie suplimentat foliar pentru a corecta insuficienta aprovizionare radiculară, determinată de mai mulți factori: cantități insuficiente în sol, dar și anumite caracteristici ale terenului, cum ar fi alcalinitatea (pH mai mare de 6,5), aciditatea (pH cuprins între 3,5 și 4,5), cantitatea redusă de substanță organică sau solul de tip nisipos.

Efectele deficienței de bor la vița-de-vie sunt multiple:

 • Afectarea productivității: Unul dintre cele mai importante roluri ale borului în „economia” dezvoltării la vița-de-vie este cel de susținător al germinării polenului și al dezvoltării mugurilor. Un simptom des întâlnit al deficienței de bor este deformarea mugurilor, urmată de creșterea lentă a lăstarilor, care au aspect de tip zig-zag, și apariția lăstarilor laterali, care vor da butucului aspect de tufă.
 • Apariția fenomenului de „meiere”: un proces de natură fiziologică, manifestat prin avortarea în masă a florilor viței-de-vie. După înflorit, ovarele nu se mai dezvoltă, iar pe ciorchine cresc doar bobițe de mărimea semințelor de mei.
 • „Mărgeluirea” constituie procesul fiziologic în care boabele de strugure, ca o consecință a nefecundării, se opresc din creștere atunci când ajung la mărimea unui bob de mazăre. Aceste bobițe nu au semințe și acumulează cantități mai mari de glucide.
 • Toleranță scăzută la stres: Platele de viță-de-vie sunt mai sensibile la atacurile nematozilor sau a filoxerei, în special în perioadele de secetă.
 • Slaba dezvoltare a rădăcinilor. Borul are funcții în diferențierea celulară, de aceea, în cazul deficienței de bor, organele plantelor nu se formează corespunzător. Un exemplu: stoparea creșterii rădăcinilor.

Deficiența de bor se poate instala în două etape:

1. Deficiența de bor instalată primăvara

Apare mai ales după ierni secetoase, în zone cu soluri ușoare. Frunzele sunt deformate, prezintă simptome de cloroză, aspect mozaicat și nervuri proeminente. Acum apar și numeroși lăstari scurți, laterali, care se alungesc foarte mult și conferă aspectul de tufă.

2. Deficiența de bor instalată vara

Acest tip de deficiență este foarte grav deoarece este afectată radical productivitatea: strugurii sunt arși și uscați la momentul înfloririi, numărul de boabe este foarte limitat, cu boabe aplatizate. Frunzele se îngălbenesc, lăstarii se opresc din creștere și se usucă, fapt care determină apariția lăstarilor laterali.

Având în vedere că deficiența de bor poate avea un impact atât de puternic asupra producțiilor, vă recomandăm aplicarea, în conformitate cu istoricul solei, dar și cu o analiză a frunzelor.

Observație: borul foliar se poate aplica și toamna, după recoltare, cât există încă frunziș, pentru evitarea deficiențelor din primăvară.

WUXAL® BORON PLUS. Formulare de înaltă calitate pentru a atinge producția dorită

Fertilizantul foliar WUXAL® Boron Plus reprezintă o valoroasă sursă de bor, ce împiedică apariția și corectează deficiențele de bor, dar, în același timp pune la dispoziție plantelor și o cantitate crescută de fosfor.

Rolul fosforului în buna dezvoltare a viței-de-vie

Pentru că WUXAL® Boron Plus are capacitatea de a corecta și deficiența de fosfor la vie, iată câteva roluri ale acestui macroelement:

 • stimulează înflorirea, dezvoltarea, legarea și fructificarea.
 • dezvoltarea celulară este corelată cu cantitatea de fosfor, în special în ceea ce privește sistemul radicular (carența creează simptome precum rădăcini subdezvoltate, cu puține rădăcini secundare, ramificare slabă)
 • în lipsa sa, frunzele devin roșiatice, fiind afectată fotosinteza.

Beneficii speciale ale WUXAL® Boron Plus

 • Acest produs conține adjuvantul Xtra Uptake, un surfactant foarte performant, ceea ce face ca includerea sa în amestecul de tratare să crească gradul de utilizare a produselor din soluție.
 • Acest produs îmbunătățește rezistența la stresul hidric al plantelor tinere și garantează aportul de fosfat prin frunză în perioade nefavorabile (secetă, frig etc.)
 • Reduce încrețirea fructelor tip bacă, cum sunt și strugurii, în cazurile soiurilor sensibile.
 • Producția obținută reflectă în mod pozitiv aplicarea deoarece, datorită conținutului de azot și fosfor, se înregistrează o creștere mai pronunțată a fructelor.

Doze și aplicare WUXAL® Boron Plus la vița-de-vie

Spre deosebire de produsele pe bază de bor-etanolamină, WUXAL® Boron Plus nu afectează negativ eficacitatea piretroizilor. Datorită agenților de tamponare, produsul reglează valoarea pH-ului soluției de tratare (pH 6,5), motiv pentru care eficacitatea pesticidelor este mult eficientizată. Tratamentele se vor face în conformitate cu următoarele recomandări:

 • Pentru corectarea carenței de bor: 1.75 l/ha, 2 aplicări (înainte de înflorire și la sfârșitul înfloririi)
 • Pentru corectarea carenței de fosfor: 2.25 l/ha, 2 aplicări (înainte de înflorire și la sfârșitul înfloririi)

Referințe dăunători

Carență de bor viță de vie

Carență de fosfor viță de vie

Ai nevoie de consultanță de specialitate?