Publicat în Creșterea productivității

Xilon se aplică la semănat, în brazde, astfel încât T. asperellum blochează din start dezvoltarea patogenilor și, de asemenea, susține nutriția plantulelor, prin mobilizarea anumitor nutrienți din sol, printre care fosforul și fierul. Se constată o răsărire îmbunătățită, iar plantele obținute au o înrădăcinare mai bună și prezintă o masă a rădăcinilor mai crescută. Pe măsură ce micorizele se dezvoltă, în paralel cu dezvoltarea plantelor, o cantitate tot mai mare de apă și de nutrienți este mobilizată din sol. Drept urmare, se constată un aspect mai bun al culturilor, vigoare crescută, fotosinteză mai intensă și plante mai verzi și mai puternice.

Culturile biologice sunt considerate oportunități, datorită contextului tot mai bun de piață pentru acest tip de produse. Fungicidul biologic de sol Xilon, omologat ca și produs de protecție a plantelor și premiat international ca „Cel mai bun produs biologic nou al anului 2020”, de către Crop Science Forum & Awards este un exemplu de performanță atât în fermele organice, cât și în cele convenționale, care urmăresc refacerea structurii și sănătății solului.

1. Limitează infestările cu Sclerotinia și alți patogeni

Xilon conține spori și conidii ale ciupercii Trichoderma asperellum, tulpina T34, ce provin din surse naturale, fără modificări genetice și care au capacitatea de a combate fungii dăunători din sol și de a forma micorize. Formularea inovativă Xilon oferă un efect booster dezvoltării T. asperellum, datorită nucleului nutritiv de zaharoză pe care aceasta îl consumă, maximizând și securizând procesul de colonizare a organismelor biologice din rizosfera tinerelor plante. 

Inovația XILON - Efect booster

Mecanismul de acțiune al acestui produs se bazează pe fenomenul de simbioză: la un interval scurt de la semănat, rădăcinile plantelor sunt colonizate rapid și complet de către ciuperca T. asperellum. Filamentele ciupercilor se dezvoltă în prelungirea rădăcinilor și lucrează ca o extensie naturală a acestora, facilitând accesul plantelor la o cantitate mai mare de apă. De asemenea, T. asperellum facilitează solubilizarea anumitor nutrienți din sol, aceștia având o disponibilitate mai mare pentru plante.

Sclerotinia sclerotium este una dintre bolile care afectează cel mai mult producția de floarea-soarelui, are răspândire la nivelul întregului glob și poate avea drept gazdă numeroase alte specii, cum sunt rapița, muștarul, leguminoasele etc. De aceea, pentru a preveni infestările, se impun măsuri atât împotriva monoculturii, cât și a rotației cu aceste specii, fapt ce ar permite menținerea ciupercii în sol de la un sezon la altul. Propagarea acestui patogen se face cu ajutorul scleroților, care au un dublu mecanism de germinare, astfel că boala se poate răspândi atât prin sol, cât și prin aer.

Xilon protejează plantele de infecțiile primare ale bolii, care prezintă transmitere prin sol, dar “pregătește” planta și pentru atacul formelor aeriene ale patogenului. Efectul T. asperellum a fost demonstrat de cercetători, care au arătat că proliferarea T. asperellum este corelată cu o scădere a viabilității scleroților, cărora le încetinește dezvoltarea și germinarea.

T. asperellum prezintă 4 mecanisme de acțiune:

  1. Sinteza de enzime: T. asperellum dovedește o acțiune chimică, de deteriorare a pereților celulari ai patogenilor.
  2. Hiperparazitismul: T. asperellum produce hife laterale puternice, care neutralizează patogenul.
  3. Barieră fizică împotriva patogenilor. T. asperellum ține la distanță agenții patogeni prin rețeaua de hife.
  4. Rezistență sistemică. T. asperellum determină planta să secrete substanțe de protecție, pregătind sistemul imunitar pentru eventuala interacțiune cu patogenii, cărora le limitează atacurile
XILON - 4 moduri de acțiune
Caption

2. Ajută plantele să se dezvolte, chiar de la înființarea culturii

Xilon se aplică la semănat, în brazde, astfel încât T. asperellum blochează din start dezvoltarea patogenilor și, de asemenea, susține nutriția plantulelor, prin mobilizarea anumitor nutrienți din sol, printre care fosforul și fierul. Se constată o răsărire îmbunătățită, iar plantele obținute au o înrădăcinare mai bună și prezintă o masă a rădăcinilor mai crescută.

Pe măsură ce micorizele se dezvoltă, în paralel cu dezvoltarea plantelor, o cantitate tot mai mare de apă și de nutrienți este mobilizată din sol. Drept urmare, se constată un aspect mai bun al culturilor, vigoare crescută, fotosinteză mai intensă și plante mai verzi și mai puternice.

În cadrul unor teste realizate în județele Brăila, Timiș, Ialomița și Constanța, analiza imaginilor din satelit și a indicelui NDVI (relevant pentru gradul de dezvoltare a biomasei și sănătății plantelor) a demonstrat o vitalitate crescută a florii-soarelui. Datorită mecanismului de acțiune și conținutului 100% natural, Xilon nu produce fitotoxicitate. De asemenea, spre deosebire de produsele chimice, nu se înregistrează apariția fenomenului de rezistență.

XILON - Rezultate testare jud. Brăila

XILON - Dezvoltare puternica a plantelor de floarea soarelui, lot testare Ialomita

3. Xilon reprezintă o verigă tehnologică ușor de integrat în tehnologie, cu spor de producție și avantaje pentru fermieri

Testele GEP efectuate în zone reprezentative pentru cultura de floarea-soarelui din România au arătat un spor mediu de producție de 10% în loturile tratate cu XILON față de cele netratate.

Aplicarea XILON se realizează într-o singură trecere, la semănat, în doză de 10 kg/ha, prin încorporare la cel mult 10 cm adâncime în sol cu ajutorul microgranulatorului sau prin pulverizare cu MET-ul, urmat de încorporare superficială.

Înlocuiește o aplicare ulterioară cu fungicid (economie de resurse) și prezintă flexibilitate în aplicare, avantaj important în cazul primăverilor ploioase, cu acces limitat în câmp.

Referințe dăunători

Putregaiul alb floarea soarelui

Sclerotinia sclerotiorum

Ai nevoie de consultanță de specialitate?