Descrierea agentului dăunător

Simptomele produse de virusul Y depind de tulpina acestuia, de soiul de cartof cultivat, de momentul infecţiei, de condiţiile climatice şi de frecvenţa altor virusuri în plantele atacate. Răspândirea virusului se face prin afide (Myzus persicae şi alte 20 specii de afide). Sursa de infecţie în natură este formată aproape exclusiv de tuberculii infectaţi plantaţi sau cei rămaşi în sol din anii precedenţi. Necrozarea începe prin apariţia unor pete sau inele mici de culoare brună pe suprafaţa frunzelor. Plantele care cresc din tuberculii infectaţi sunt pitice şi fragile, având frunzele încreţite sau zbârcite, uşor marmorate, simptome ce apar abia la sfârşitul perioadei de vegetaţie. Mijloace de transmitere: • Prin material de plantare contaminat • Contactul direct intre plantele sănătoase cu cele bolnave • Afidele pot să transmită virusul.