Descrierea agentului dăunător
Septorioza sau pătarea brună a frunzelor de ţelină (Septoria apiicola) se manifestă mai întâi pe frunzele de la baza plantei după care se transmite pe frunzele superioare care se îngălbenesc puternic și se usucă. La locul infecției apar pete mici, circulare, de culoare galben-cafenie cu marginea de culoare brună. Cu timpul țesutul atacat se necrozează, petele capătă o culoare cenușiu-albicioasă și sunt înconjurate de o margine brună.
Sporii ciupercii germinează la temperatura optima de 22-26 grade Celsius, iar perioada de incubație este cuprinsă între 6-8 zile. Sporii pot germina și la temperaturi mai scăzute, de până la 2-3 grade Celsius, boala fiind favorizată de umiditate.
De regulă materialul săditor este cauza unei infecţii. Dar ciuperca poate supravieţui şi pe resturi vegetaIe. O presiune de infestare înaltă a fost observată îndeosebi în anii bogaţi în precipitaţii.
Ciuperca provoacă daune mari la nivel regional şi anumitor soiuri atât în seră cât şi în aer liber. La o frecvenţă de infestare mare se ajunge atunci când sunt infestate peste 10% din seminţe. La ţelină formarea rădăcinilor poate să fie ȋngreunată.