Descrierea agentului dăunător

Cartoful este inclus în topul principalelor cinci surse de energie pentru hrana oamenilor, totalizând o producție anuală de circa 380 milioane de tone la nivel global. Istoria a demonstrat că daunele provocate de anumite boli fungice la această cultură au avut un impact negativ major, depășind limita subzistenței. Un exemplu concludent a fost „Marea Foamete” din 1845, generată de mana cartofului (Phytophthora infestans). Aproape la fel de agresivă se dovedește a fi și alternarioza la cartof, provocată de ciuperca Alternaria solani, care poate compromite cultura cu până la 40%, chiar și 50% din total. Din acest motiv, prevenirea și combaterea alternariozei la cartofi este o practică obligatorie în managementul tehnologic al fermei.

Factorii care contribuie la dezvoltarea alternariozei la cartof și măsuri de prevenire a bolii

Lucrările agricole întârziate, omiterea avertizărilor sau monitorizarea incorectă a primelor semne de infecție, o nutriție deficitară a plantelor, precum și amplificarea condițiilor climatice care favorizează atacul patogenului, toate acestea contribuie la dezvoltarea alternariozei cartofului în cultură. În acest sens, măsurile de prevenire a bolii sunt cele mai indicate, pentru o producție cantitativă și calitativă conform așteptărilor.

Contextul dezvoltării alternariozei la cartof

Ca urmare a încălzirii globale, profilul climatic specific zonelor de cultură a cartofului în țara noastră permite atacul mai agresiv al alternariozei la cartof. Alternanța bruscă a perioadelor umede cu cele secetoase creează condițiile propice pentru evoluția infecției. Avertizările de risc maxim se produc în cazul unor temperaturi de 28 – 30°C însoțite de precipitații. Cu cât picătura de apă persistă mai mult pe frunză, cu atât probabilitatea sporulării puternice este mai mare. Aceleași condiții se creează și din cauza picăturilor de rouă sau a irigării culturii prin aspersie.

Importanța prevenirii alternariozei la cartof

În lipsa măsurilor de prevenire a bolii, infecția cu alternarioza cartofului poate conduce la uscarea tufei. Ca efect, este oprită asimilarea elementelor nutritive care sunt necesare dezvoltării plantei. În cazul unei presiuni mari de infecție la nivel foliar, picăturile de apă vor spăla sporii ciupercii de pe frunze, aceștia infiltrându-se în sol, unde vor infecta tuberculii. Un alt moment sensibil este la recoltat, în perioade cu precipitații frecvente, atunci când utilajele produc rănirea tuberculilor, iar patogenul găsește în aceste răni condiții favorabile germinării sporilor.

Inițial, pe suprafața tuberculului se vor observa pete negre mici, neregulate, asemănătoare celor provocate de mană. De multe ori, semnele alternariozei la cartofi nu sunt foarte vizibile la suprafața tuberculului. În timp, aceste pete se amplifică sub forma unor porțiuni găunoase de culoare închisă, poroase, cu aspect de lemn de plută, care le afectează valoarea comercială.

Alternarioza cartofului se poate extinde și în timpul depozitării. Leziunile provocate tuberculilor în timpul recoltării cu utilaje automatizate pot fi porți de intrare pentru alți patogeni periculoși, cum este, de exemplu Fusarium spp., când producția se pierde în proporție de 80%. Logistica și depozitarea tuberculilor trebuie să se facă fără stres mecanic și în condiții de umiditate controlată.

Alternarioza la cartof: Descriere și mod de dezvoltare

Atacul alternariozei cartofului este frecvent în perioada înfloritului. Se manifestă mai întâi pe frunze, după care, în condiții favorabile, infecția se extinde pe tulpini și, în scenariul cel mai pesimist, ajunge la tuberculi, cu ajutorul ploilor sau irigațiilor.

Caracteristicile alternariozei la cartof

Alternarioza cartofului (Alternaria solani) este o ciupercă care proliferează în sol și se transmite de la un sezon la altul, patogenul iernând în resturile vegetale din parcelele neigienizate. Dacă profilul climatic îi este favorabil, patogenul poate rezista ani la rând. Un alt mod de propagare a bolii este prin intermediul tuberculilor de sămânță, în care ciuperca este deja prezentă.

Ciuperca produce o serie de toxine, care acționează asupra protoplasmei celulelor plantei gazdă și inhibă mecanismul natural de apărare al acesteia la factorii externi. Cel mai mare risc de infecție este în condiții de stres biotic sau abiotic, când plantele sunt mai sensibile.

Factorii care favorizează dezvoltarea alternariozei la cartof

Dezvoltarea alternariozei cartofului în cultură este favorizată de rouă, precipitații și irigare cu ajutorul aspersoarelor. Boala este foarte agresivă în condițiile unei fertilizări defectuoase sau deficitare a solului, dar și în caz de stres hidric și / sau termic ori de atac al dăunătorilor. Fermierii cultivatori de cartof cunosc deja importanța rotației culturilor în asolament pentru prevenirea alternariozei la cartofi, de aceea, monocultura nu mai reprezintă un subiect pentru dezbatere.

Simptomele alternariozei la cartof

La aproximativ 5 - 7 zile după ce patogenul pătrunde în frunză prin cuticulă, apar primele semne ale infecției sub forma unor puncte necrotice distribuite pe cotiledoane, tulpini și frunze. Pe frunzele bazale ale plantelor mature apar pete maro, cu inele concentrice închise, delimitate de restul frunzei printr-un contur verde - gălbui. Leziunile provocate de alternarioza cartofului sunt mai numeroase pe frunzele bătrâne sau fragile, iar boala este mai agresivă la soiurile timpurii de cartof.

Măsuri de prevenire a alternariozei la cartof

Având în vedere impactul negativ major pe care o presiune mare de infecție cu alternarioza cartofului îl va avea asupra culturii, precum și riscul de rezistență pe care patogenul îl poate dezvolta la anumite fungicide, tratamentele preventive sau în primele stadii ale infecției sunt cele mai recomandate.

De asemenea, o nutriție echilibrată a plantelor are rolul de a limita atacul de alternarioză și de a limita propagarea bolii în sol. Aplicarea localizată de îngrășăminte microgranulate pe bază de azot, fosfor, sulf și zinc la plantare (de exemplu PANNON STARTER), va susține dezvoltarea unui foliaj bogat și sănătos, mult mai rezistent în fața patogenilor, deci și a alternariozei la cartof.

La fel, utilizarea unui biostimulator în momentele cheie, cum este ALGA600, va reduce semnificativ stresul provocat de factori biotici sau abiotici, mobilizând elementele nutritive în plantă, și va îmbunătăți conținutul de clorofilă al masei foliare, fortificându-i acesteia sistemul imunitar.

Monitorizarea culturii de cartof

Un punct sensibil îl reprezintă precizia cu care analizăm semnele de infecție primară. Inițial, multe dintre leziunile provocate de alternarioza cartofului pe frunze nu depășesc un diametru de 1 mm, acestea fiind mai dificil de observat cu ochiul liber. Este recomandată monitorizarea cu o lupă ce are putere de mărire corespunzătoare.

În lipsa avertizărilor, atunci când condițiile climatice favorizează apariția bolii, cultura de cartof va fi inspectată zilnic, având în vedere faptul că perioada de incubație a bolii este de 5-7 zile.

Măsuri preventive agronomice

Rotația culturilor, respectarea distanțelor între rânduri sau selectarea atentă a soiurilor sunt măsuri care preced succesul culturii de cartof.
 
Alegerea soiurilor rezistente la alternarioză

În primul rând, este indicată utilizarea unor soiuri de cartof din surse certificate, a căror genetică asigură un nivel mai ridicat de toleranță la boli, cum este și alternarioza cartofului. Cu cât soiul este mai timpuriu, cu atât este mai sensibil la patogen.

Rotația culturilor

Pentru rezultate cât mai bune împotriva alternariozei la cartofi, specialiștii recomandă rotația culturilor în asolament de 4 ani. Cele mai indicate plante premergătoare pentru cartof sunt: cerealele păioase, porumbul, leguminoasele (care vor ajuta și la îmbogățirea solului cu azot organic), floarea-soarelui. Este de evitat sfecla de zahăr.

Întreținerea corespunzătoare a solului

Solul trebuie curățat de resturile vegetale rămase din sezonul anterior. După rebilonare, pot începe lucrările de erbicidare și distrugerea crustei, eliminând astfel sursele suplimentare de infecție cu alternarioza la cartofi. Se continuă cu lucrările de bilonare și afânare a solului, în funcție de profilul pedologic al acestuia și condițiile climatice din zonă.

Plantarea cartofilor la distanțe corespunzătoare
 
În funcție de cât de timpuriu este soiul și de specificul pedoclimatic al fermei, se ajustează adâncimea de plantat, a distanțelor între rânduri și dintre cuiburi. Densitatea variază între 45 de mii și 70 de mii de cuiburi / ha. Densitățile mai mari pot favoriza răspândirea mai rapidă a bolii atunci când se plantează tuberculi deja infectați cu spori de alternarioza cartofului, proveniți din surse neverificate. Este important ca materialul săditor să nu prezinte răni și alte vătămări, care ar putea reprezenta gazde pentru rezerva de patogeni.

Măsuri preventive tehnice

În situații cu stres hidric prelungit, modul în care utilizăm sistemele de irigații poate face diferența între o cultură infectată cu alternarioza cartofului și una fără atacul patogenului.

Diminuarea efectelor stresului biotic și abiotic
 
Plantele sensibile, afectate de boli și dăunători, sunt mai susceptibile să dezvolte alternarioza cartofului. La fel, stresul hidric, termic sau cel indus tufei în urma accidentelor climatice (grindină, furtuni) diminuează răspunsul imun al plantelor de cartof la atacul patogenului. S-a dovedit că o nutriție echilibrată și un aport optim de microelemente și alte substanțe benefice (extract de alge marine sau de plante alpine, fitohormoni, aminoacizi, antioxidanți, alginat etc) ajută la recuperarea plantei după astfel de perioade critice, îmbunătățind dezvoltarea, creșterea vegetativă și calitatea producției.
 
Aplicat de la răsărire până la maturarea completă a tufei, biostimulatorul AMALGEROL ESSENCE oferă culturii o nutriție de start NK 3.3. și contribuie la descompunerea resturilor vegetale din sol, diminuând gradul de inoculare a sporilor de alternarioză la cartof. În plus, încă de la faza de rozetă, se recomandă completarea planului tehnologic cu aplicarea AZO-SPEED AMINO, care îi furnizează plantei două tipuri de azot: azot ureic, pentru nutriție imediată și uree formaldehidă, cu eliberare prelungită, pentru nutriție pe termen îndelungat. Avantajul obținut în urma acestui tratament este susținerea fotosintezei și creșterea rezistenței masei foliare împotriva stresului, printre care și cel indus de atacul patogenilor, cum este alternarioza cartofului, mai ales că produsul AZO-SPEED AMINO potențează eficacitatea fungicidelor.
 
Datorită efectului elicitor, biostimulatorul pe bază de organisme marine SOFTGUARD întărește sistemul imunitar al plantelor și cicatrizează rănile cauzate de stresul biotic sau abiotic. Acțiunea complexă a acestui produs se bazează pe conținutul ridicat de oligochitosan, o substanță cu proprietăți antimicrobiene și antifungice, care stimulează capacitatea de apărare a plantei de cartof împotriva patogenilor, printre care și alternarioza.

Măsuri preventive chimice

Aplicarea preventivă a fungicidelor recomandate în programul tehnologic al fermei reprezintă un pas esențial către o cultură de cartof reușită. În cazul în care presiunea de infecție cu alternarioza cartofului este mare sau în situații cu risc ridicat de atac, utilizarea împreună sau în alternanță a două fungicide cu mod de acțiune diferit reprezintă o alegere avantajoasă.

Tratamente preventive cu fungicide

În cazul în care cultura de cartof este supusă unei presiuni mari de infecție cu alternarioza cartofului, mai ales în a doua parte a vegetației, utilizarea la timp a unui fungicid de contact cu acțiune rapidă este esențială. Având acțiune preventivă și efect multi-site, fungicidul POLYRAM DF împiedică germinarea sporilor de alternarioză la cartof, asigurând un control eficient al bolii. Substanța activă, metiram, prezintă un risc foarte redus de apariție a rezistenței, motiv pentru care produsul poate fi integrat cu succes în programul de management integrat al bolilor.

Metode de prevenire a carențelor

Studiile au demonstrat că o carență a unui element în plantă poate conduce la dezechilibrul tuturor celorlalte, efectul fiind scăderea imunității. Utilizarea WUXAL MICROPLANT îmbunătățește starea generală de sănătate a plantei, previne deficitul de nutrienți și crește toleranța tufei la stresul termic. Acțiunea acestui fertilizant foliar este completată de cea a WUXAL MACROMIX, care furnizează plantei un conținut echilibrat de NPK și microelemente, cu rolul de a crește calitatea frunzei, aceasta dobândind o rezistență superioară la atacul alternariozei cartofului și al altor boli fungice.

Asigurarea unei producții de calitate superioară, cu un procentaj ridicat de tuberculi de categoria I, are la bază un aport optim de calciu, care oferă rezistență peretelui celular, drept urmare tuberculul va fi mai rezistent la infecții bacteriene și fungice, cum este alternarioza la cartof. WUXAL CALCIUM prezintă acest efect benefic, pe lângă o nutriție echilibrată cu azot, magneziu și microelemente. În paralel, WUXAL K40, pe bază de potasiu, susține formarea unui foliaj viguros, cu toleranță ridicată la boli și ajută la obținerea unor tuberculi cu rezistență superioară la depozitare.
Pentru mai multe informații utile și recomandări obiective privind prevenirea alternariozei la cartof, adaptate specificului fermei dumneavoastră, vă invităm să apelați cu încredere specialiștii Kwizda Agro Romania.

Articole utile