Publicat în Creșterea productivității

WUXAL Microplant reprezintă o verigă tehnologică necesară pentru culturile intensive, care se bazează pe soiuri capabile din punct de vedere genetic să atingă producții ridicate. Cu ajutorul acestui produs, materialul genetic este foarte bine pus în valoare, prin susținerea culturii în perioade de stres și creșterea calității elementelor de producție. Aplicat la cereale, WUXAL Microplant îmbunătățește fotosinteza și crește calitatea masei foliare.

WUXAL Microplant este un fertilizant foliar, sub formă de suspensie concentrată, care susține starea generală de sănătate a plantei, previne și corectează carențele de micro și macroelemente. Formularea produsului răspunde foarte bine legii minimului, conform căreia ”conținutul elementului care se află în cantitatea minimă în mediul de nutriție, determină mărimea recoltei, chiar dacă se măresc dozele de îngrăşăminte din celelalte elemente nutritive” (von Liebig, 1840).

WUXAL Microplant – 3 tipuri de nutrienți, pentru nutriție echilibrată

Conținutul bine proporționat de microelemente din compoziția produsului este absorbit la un nivel superior de țesutul vegetal. Pe lângă microelemente, WUXAL Microplant furnizează și un aport de macronutrienți (azot, potasiu), sulf și magneziu. Sinergia azot-sulf din compoziția produsului ajută la formarea unor indici de panificație de calitate superioară. Potasiul are un rol major în reglarea regimului hidric în plantă, ajutând cultura să depășească mai ușor perioadele de secetă, în timp ce magneziul susține fotosinteza.

Pe lângă nutriția de bază, microelementele sunt foarte importante pentru evoluția optimă a culturii de cereale, fiind implicate în diverse procese enzimatice: au rol în formarea clorofilei, în fructificare, în producția de energie și dezvoltarea culturii, în creșterea toleranței la stres și a imunității plantelor:

  • Borul este important pentru germinarea polenului, iar o cantitate insuficientă poate conduce la legare defectuoasă, cu un număr scăzut de boabe și o producție mai mică;
Carență de bor la cereale
Carență de bor la cereale Sursa foto: IPNI, T. L. Roberts
  • Cuprul influențează numărul de boabe din spic, îmbunătățind randamentul culturii;
Carenta de cupru
Carență de cupru. Sursa foto: Bergmann, Jena
  • Fierul este implicat în procesul de fotosinteză, contribuie la efectul de stay - green și la creșterea cantității de proteină. Administrat în exces, blochează preluarea manganului de către plantă;
Cloroză ferică
Cloroza ferică. Sursa foto: IPNI, M.K. Sharma and P. Kumar
  • Manganul are de asemenea rol în fotosinteză (cu pierderi de până la 50% din producție atunci când se înregistrează deficiențe), totodată ajută înfrățirea și crește numărul de frați;
Carenta de mangan
Carență de mangan. Sursa foto: alamy.com
  • Molibdenul are rol în reducerea nitratului și a nitrogenazei implicate în fixarea biologică a azotului preluat radicular;
  • Zincul susține alungirea internodiilor și sinteza auxinelor, totodată ajută plantele să aibă toleranță ridicată la factorii de stres, cum sunt arșița sau bolile.
Carență de zinc
Deficiență de zinc. Sursa foto: IPNI, M.K. Sharma and P. Kumar

Beneficiile fertilizării foliare cu WUXAL Microplant la cereale

Fertilizarea foliară completează absorbția radiculară a nutrienților, mai ales în cazul celor cu mobilitate limitată în plantă, și reprezintă o susținere foarte bună în condiții meteo neprielnice. Aplicat la cereale, WUXAL Microplant îmbunătățește fotosinteza și crește calitatea masei foliare.

Absorbția elementelor nutritive aplicate foliar nu depinde de umiditatea solului și reprezintă o soluție foarte bună pentru aprovizionarea cu elemente nutritive în perioadele nefavorabile. Gama completă de adjuvanți integrați îmbunătățește absorbția și eficacitatea nutrienților. Micronutrienții cationici sunt suprachelatați cu EDTA, motiv pentru care nu se produc reacții chimice în amestecul de tratare.

WUXAL Microplant reprezintă o verigă tehnologică necesară pentru culturile intensive, care se bazează pe soiuri capabile din punct de vedere genetic să atingă producții ridicate. Cu ajutorul acestui produs, materialul genetic este foarte bine pus în valoare, prin susținerea culturii în perioade de stres și creșterea calității elementelor de producție.

Produsul se aplică în doză de 2 l/ha în timpul creșterii active sau la apariția spicului. Este compatibil cu majoritatea produselor de protecție a plantelor, însă recomandăm efectuarea unui test de compatibilitate în prealabil.

Referințe dăunători

Carență de bor cereale păioase

Carență de cupru cereale păioase

Carență de fier cereale păioase

Carență de mangan cereale păioase

Carență de zinc cereale păioase

Ai nevoie de consultanță de specialitate?