Publicat în Creșterea productivității

Fertilizantul foliar WUXAL Macromix prezintă o concentrație foarte mare de macroelemente, reprezentând o sursă valoroasă de azot, fosfor și potasiu și o modalitate foarte utilă de suplimentare a nutriției cerealelor, prevenind și controlând apariția carențelor latente sau acute.

Producția de cereale este importantă nu doar pentru fermieri, ci și pentru întreaga societate. Mai ales în această perioadă, în care avantajul proximității reprezintă un atu, e bine sa ne îndreptăm atenția către producțiile locale. De aceea, aducem în atenția fermierilor o verigă tehnologică importantă atât pentru culturile intensive de cereale, cât și pentru cele cu tehnologie medie, care să susțină dezvoltarea și productivitatea: fertilizarea foliară la cereale, cu ajutorul WUXAL Macromix.

WUXAL Macromix are compoziție complexă, concepută pentru o nutriție echilibrată

Fertilizantul foliar WUXAL Macromix prezintă o concentrație foarte mare de macroelemente, reprezentând o sursă valoroasă de azot, fosfor și potasiu și o modalitate foarte utilă de suplimentare a nutriției cerealelor, prevenind și controlând apariția carențelor latente sau acute.

De asemenea, acest produs oferă și cantități benefice de microelemente, utile atât pentru buna desfășurare a proceselor fiziologice, cât și pentru absorbția și utilizarea corespunzătoare a macroelementelor.  Printre substanțele componente ale acestui produs, amintim: azot (N) 241 g/l, în proporție de 16%, fosfor (P₂O₅) 241 g/l, cu o proporție similară, de 16%, potasiu (K₂O) 181 g/l, în proporție de 12%. Totodată, fertilizantul foliar WUXAL Macromix conține și bor, cupru, fier, mangan, molibden și zinc, iar fiecare dintre aceste microelemente prezintă un rol important pentru cereale:

Carență de mangan la orz
Carență de mangan la orz
 • Borul: component al pereților celulari, influențează sinteza de hormoni de către plante, precum și procesele legate de înflorire și are, drept urmare, impact asupra productivității. De asemenea, deficiențele de bor pot afecta calitatea frunzelor, ceea ce conduce la fotosinteză slabă și la producții diminuate.
 • Cuprul: este necesar pentru absorbția azotului. Deficiențele de cupru afectează dezvoltarea plantelor, dar și fertilitatea și producția.
 • Fierul: este important pentru un foliaj sănătos, adică pentru crearea condițiilor de obținere a unui randament ridicat de producție.
 • Molibdenul: este necesar pentru metabolizarea azotului.
 • Manganul: are rol în producția de clorofilă, iar estimările specialiștilor arată pierderi de producție la cereale de 30-60% în cazul unor deficiențe serioase.
 • Zincul: interacționează cu fosforul, contribuind la producția de energie a plantei și crește absorbția azotului. De asemenea, stimulează toleranța la secetă

WUXAL Macromix previne și tratează deficiențele de nutriție la cereale

Azotul, fosforul și potasiul sunt furnizate în proporțiile necesare culturilor de cereale, pentru a evita și corecta deficiențele de nutriție și pentru a susține evoluția culturii în parametri optimi.

Carența de azot la careale

Deficiență de azot la cereale
Deficiență de azot la cereale

Azotul reprezintă componenta principală a aminoacizilor, „cărămizile” lumii vii, dar și a clorofilei, necesară pentru hrănirea și productivitatea plantelor. Azotul creează interacțiuni cu potasiul, de aceea, aplicarea lor împreună este benefică.

Spre deosebire de azotul aplicat la sol, forma foliară, din WUXAL Macromix, este mai avantajoasă deoarece nu depinde atât de mult de condițiile climatice. Astfel, în cazul fertilizării foliare, nu apare pericolul levigării, ca în cazul îngrășămintelor aplicate la sol. De asemenea, aplicarea foliară a azotului are un grad mai mare de independență față de umiditatea existentă, în comparație cu îngrășămintele clasice. Aceasta se datorează adjuvanților din compoziția sa: WUXAL Macromix conține stickeri ce mențin picăturile de substanță pe frunze, dar și agenți de umectare, care fac ca depozitele uscate de nutrienți să fie reactivate în cazul picăturilor de ploaie sau rouă, prelungind perioada de absorbție a nutrienților.

Carența de fosfor la cereale

Deficiență de fosfor la cereale
Deficiență de fosfor la cereale

Fosforul ajută la dezvoltarea rădăcinilor, conferă vigoare plantei și influențează formarea semințelor și maturitatea plantelor. Perioada critică de absorbție a fosforului este la înființarea culturii, în cazul perioadelor reci și fără precipitații, când absorbția acestui element mineral este problematică din cauza insuficientei dezvoltări a rădăcinii. Dar, în solurile compactate sau în condiții de secetă ori de pH ridicat, precum și în situația unor sole exploatate prin culturi intensive anterioare, se constată imposibilitatea absorbției și mai târziu, în decursul evoluției culturii. Insuficienta aprovizionare cu fosfor determină o stopare a creșterii: plantele au rădăcinile subdezvoltate și frunzele de culoare violacee. În ceea ce privește momentul de aplicare, specialiștii estimează că 60-70% din consumul total de fosfor la cereale are loc înainte de perioada de înflorire, iar o foarte mare parte din cantitatea totală de fosfor utilizată de către plante se va regăsi în semințele obținute.

Carența de potasiu la cereale

Deficieță de potasiu la cereale
Deficieță de potasiu la cereale

Potasiul este foarte important pentru dezvoltarea culturii, menținerea echilibrului hidric și a toleranței la stres. De asemenea, aprovizionarea suficientă ajută obținerea unor plante sănătoase și facilitează umplerea boabelor.

WUXAL Macromix reprezintă forma optimă de nutriție pentru perioade de stres

Plantele bine aprovizionate cu nutrienți fac mai bine față perioadelor stresante, cu pierderi mai mici de productivitate. Însă plantele supuse unor condiții neprielnice absorb mai greu nutrienții prin rădăcini. Este cazul unor situații precum seceta sau temperaturile scăzute, băltirile, pH-ul necorespunzător al solului, când nu se întrunesc condițiile pentru ca planta să poată folosi resursele din sol (sau pe cele oferite prin îngrășămintele cu aplicare la sol). De aceea, mai ales în situațiile de stres, dar nu numai, este necesară compensarea aportului nutritional prin fertilizare foliară de bună calitate. WUXAL Macromix conține nutrienți în forme ușor de absorbit. De asemenea, datorită agenților de chelatare, nutrienții nu vor reacționa cu alte substanțe din amestecul de tratare, ceea ce va prezerva forma inițială a elementelor minerale, precum și calitatea pesticidelor.

Un aspect foarte important este că, prin concentrația de nutrienți foarte bine echilibrată, se obține o aprovizionare adecvată, echilibrată cu nutrienți, ceea ce va conduce la un efect de stabilizare a sănătății plante, în perioadele critice.

BENEFICIU LA APLICARE: Agentul de tamponare conținut reglează pH-ul soluției de pulverizare și prezintă un efect dedurizant asupra apei. Aplicarea produsului se poate face utilizând toate echipamentele obișnuite de pulverizare și stropire. WUXAL Macromix este compatibil cu majoritatea produselorde protecția plantelor de pe piața românească.

Caracteristicile performanței WUXAL Macromix:  

 • Prezintă aplicare sigură pentru plante.
 • Poate contribui la obținerea unui spor de producție.
 • Oferă cantități echilibrate de nutrienți.
 • Previne și corectează deficiențele.
 • Asigură calitatea amestecului de tratare.
 • Îmbunătățește calitatea frunzei.
 • Susține dezvoltarea culturii, chiar și în condiții de stres.
 • Mărește eficiența pesticidelor.

Doză și aplicare la cereale: 3-5 l/ha, 4 x între înfrățire și apariția spicului. Ambalajele disponibile sunt de 1 l și de 10 l.

Referințe dăunători

Carență de azot cereale păioase

Carență de bor cereale păioase

Carență de cupru cereale păioase

Carență de fier cereale păioase

Carență de mangan cereale păioase

Carență de molibden cereale păioase

Carență de potasiu cereale păioase

Carență de zinc cereale păioase

Carență de fosfor cereale păioase

Ai nevoie de consultanță de specialitate?