Publicat în Combaterea dăunătorilor

VitiSan® este unul dintre cele mai utilizate fungicide din cultura ecologică. În ultima perioadă, datorită eliminării mai multor substanțe chimice sintetice din utilizare acesta a devenit util și fermierilor convenționali. Produsul este un fungicid de contact, cu substanța activă bicarbonatul acid de potasiu (994,9 g/kg). Acesta combate preventiv și curativ un spectru larg de boli precum: făinarea (Uncinula necator) la vița-de-vie, rapănul (Venturia spp.) la măr și păr, dar și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) la căpșuni, zmeur sau coacăz.

Pot combate eficient micozele din culturile de viță-de-vie și pomi fructiferi cu un fugicid ecologic?

Răspunsul este da și vine de la KWIZDA Agro: cu fungicidul VitiSan®, produs de Andermatt, o companie specializată în cercetarea și dezvoltarea metodelor ecologice de protecție a plantelor și combatere biologică.

Infecțiile provocate de ciuperci afectează dezvoltarea plantelor, productivitatea și calitatea recoltelor, iar pe lângă acest aspect, se adaugă și solicitările consumatorilor, care caută hrană fără reziduuri chimice. 

Adevărul este că toți avem nevoie de un fungicid fără timp de pauză, reziduuri chimice și risc de a dezvolta rezistențe.

VitiSan®, unul dintre cele mai utilizate fungicide din cultura ecologică, prezintă toate aceste caracteristici. În ultima perioadă, datorită eliminării mai multor substanțe chimice sintetice din utilizare acesta a devenit util și fermierilor convenționali. Produsul este un fungicid de contact, cu substanța activă bicarbonatul acid de potasiu (994,9 g/kg). Acesta combate preventiv și curativ un spectru larg de boli precum: făinarea (Uncinula necator) la vița-de-vie, rapănul (Venturia spp.) la măr și păr, dar și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) la căpșuni, zmeur sau coacăz.

Făinarea viței-de-vie (Uncinula necator)
Făinarea viței-de-vie (Uncinula necator)

Cum acționează VitiSan®?

VitiSan® are un principiu de funcționare multiplu, acționând datorită combinației între mai multe efecte. Factorii de combatere ai substanței active sunt: valoarea pH-ului, presiunea osmotică și efectele ionice specifice ale bicarbonatului.

După aplicarea fungicidului, hifele explodează și se usucă, în urma întârzierii formării miceliului de către agentul patogen. La final, VitiSan® determină prăbușirea totală a sporilor și a miceliului ciupercilor susceptibile. Deoarece VitiSan® acționează printr-un mod de acțiune multiplu, nu se creează și nici nu există risc de rezistență a agentului patogen, chiar dacă este aplicat frecvent. VitiSan® îndeplinește 2 funcții: preventivă și curativă, putând fi utilizat atât pentru evitarea infecțiilor, cât și atunci când acestea s-au produs.

Astfel, fermierii pot adăuga în strategia lor un element valoros pentru diminuarea pericolului de creare a rezistențelor, deoarece, prin modul său de acțiune, VitiSan® nu permite agentului patogen să formeze rezistențe.

Ce alte beneficii obțineți prin utilizarea VitiSan®?

  • Are un efect puternic curativ, chiar dacă tratamentul s-a efectuat la câteva ore de la primele semne ale infectării.
  • Se poate amesteca atât cu alte produse de protecție a plantelor, cât și cu îngrășăminte.
  • Este potrivit pentru managementul rezistențelor în strategii ce conțin fungicide convenționale
  • La temperaturi mai mari de 28 grade Celsius nu prezintă risc de fitotoxicitate
  • Interval scurt sau chiar absent înainte de recoltare.

Modul de aplicare VitiSan®

  • La pomii fructiferi, speciile semințoase (măr, păr), doza recomandată este de 2,5 kg / ha x 1 m coroană înălțime în 200 – 500 l/apă, ori de câte ori este necesar în intervalul BBCH 10 – BBCH 85.
  • La vița-de-vie, tratamentul poate fi efectuat fie între stadiile BBCH 10 – BBCH 57 (în doză de 3-4 kg/ha în 200 – 500 l apă), fie între BBCH 71 – BBCH 85 (în doză de 6 kg/ha în 200 – 800 l apă).

Folosit împreună cu alte produse de protecție a plantelor, în special cu produsele pe bază de sulf, se obține un efect sinergic, protejând pentru o perioadă mai îndelungată foliajul plantelor. Produsul prezintă profil toxicologic favorabil față de insectele benefice și este certificat pentru agricultura ecologică (Reg. EU 834/2007).

Referințe dăunători

Făinarea viței de vie

Uncinula necator

Rapănul mărului

Venturia inaequalis

Rapănul părului

Venturia pirina

Ai nevoie de consultanță de specialitate?