Publicat în Combaterea dăunătorilor

Un atac al viermelui sârmă (Agriotes spp.) poate conduce și la pierderea a peste 50% din recolta cantitativă și calitativă a unui an agricol. Condițiile climatice din zonele de cultură a cartofului sau legumelor favorizează dezvoltarea Agriotes spp. chiar și până la 1-5 larve / metru pătrat, de aceea este obligatoriu ca prevenirea atacului să se facă înainte de plantare. 

An după an, fermierii cultivatori de cartof și legumicultorii se confruntă cu aceeași provocare majoră: viermii sârmă și alți dăunători de sol. Vestea bună este că există o soluție performantă de combatere, a cărei eficiență este evidentă, pe măsura atacului acestor insecte: COLUMBO 0,8 MG, pe bază de cipermetrin.

Cipermetrin: o soluție eficientă împotriva viermilor sârmă și a altor larve de lepidoptere (buha semănăturilor) și diptere

Un atac al viermelui sârmă (Agriotes spp.) poate conduce și la pierderea a peste 50% din recolta cantitativă și calitativă a unui an agricol. Condițiile climatice din zonele de cultură a cartofului sau legumelor favorizează dezvoltarea Agriotes spp. chiar și până la 1-5 larve / metru pătrat, de aceea este obligatoriu ca prevenirea atacului să se facă înainte de plantare. Așadar, problema care trebuie pusă nu este dacă va ataca, pentru că în peste 80% din cazuri atacul este cert, ci cum să ne ferim din start de pierderile cauzate de larvele gândacului pocnitor (Agriotes spp.). Și nu doar de ele.

Singura soluție care garantează protecția tuberculilor, răsadurilor, rădăcinoaselor sau legumelor cu bulbi este încorporarea directă a unui insecticid granulat în patul germinativ, pentru a crea o barieră de protecție în jur, care să oprească la timp atacul dăunătorilor. Unul dintre puținele produse din categoria microgranulatelor, cu eficiență dovedită împotriva viermelui sârmă (Agriotes spp.), precum și a altor larve de insecte la fel de periculoase: musca cepei (Delia antiqua), musca rădăcinilor (Delia brassicae)musca morcovului (Psila rosae) este COLUMBO 0,8 MG. Substanța activă cipermetrin 0,8%, din grupa piretroizilor de sinteză, se manifestă ca o neurotoxină cu acțiune rapidă asupra sistemului nervos al insectelor, cărora le cauzează hiperactivitate și paralizie.

Un singur produs, mai mulți dăunători problemă

Conform cu rezultatele testelor din câmp, dar și în urma relatărilor fermierilor care au folosit COLUMBO 0,8 MG, s-a dovedit să eficacitatea tratamentului cu cipermetrin la cartof se menține ridicată pe durata ambelor perioade de atac al viermilor sârmă în vegetație. Mai exact, la 120 de zile de la plantat, eficiența produsului are o rată de peste 70%. Această reușită are la bază mai multe avantaje ale produsului în utilizare:

  • Substanța activă cipermetrin nu are efect de vapori și nu este solubilă în apă, ceea ce demonstrează o acțiune localizată foarte eficientă
  • Micro-granulele de COLUMBO 0,8 MG devin active doar acolo unde sunt plasate și nu se deplasează, datorită densității mari, date de suportul de carbonat de calciu
  • Efectul rezidual activ este foarte bun după aplicare, cu o perioadă de acțiune de peste 3 luni.

În plus, produsul are o acțiune mult mai blândă asupra râmelor față de alte insecticide de sol.

Un nou ambalaj, simplu de utilizat, pentru o barieră puternică de protecție

La cartof, pe suprafețe mari, produsul trebuie încorporat în sol cu ajutorul unui dispozitiv tip coadă de pește DXP, atașat la microgranulator, care va fi reglat cu foarte mare precizie, pentru o distribuție uniformă a microgranulelor atât la baza brazdei, cât și pe lateralele acesteia. După aplicare, roțile de închidere vor compacta solul tratat în jurul tuberculului.

Pentru legume, răsaduri sau chiar pentru cartof pe terenuri mai înguste există, din acest sezon, ambalajul „gata-de-folosit” („ready-to-use”), la 1,2 kg, care este, așa cum dovedește și denumirea, foarte simplu de utilizat. La aplicare, trebuie avut în vedere ca brazdele să fie cât mai largi, iar microgranulele să fie răspândite uniform pe toată amprenta (forma) brazdei (inclusiv pe laterale).

În ambele variante de aplicare, este foarte importantă pregătirea unui pat germinativ bine afânat și mărunțit pentru dispersia omogenă a particulelor de produs. În acest fel, bariera construită în jurul tuberculului va fi compactă și de durată.

Profil de inamic – modalitatea de atac

Toate insectele pe care produsul le combate au în comun atât stadiul de atac: cel larvar, când li s-a format deja aparatul masticator, precum și modul de dăunare:  sapă galerii adânci în interiorul tuberculului, rădăcinii sau răsadului atunci când îl rod. Atacul este, de cele mai multe ori, agresiv și în vetre. Efectul este același: tuberculii și legumele afectate putrezesc sau capătă un aspect atipic necorespunzător, astfel încât nu mai pot fi comercializate pentru consum.

Informație utilă: Datorită densității mari a produsului, acesta nu trebuie amestecat cu granule de densitate diferită, datorită separării în timpul aplicării. Aplicarea corectă a produsului COLUMBO 0,8 MG este suficientă pentru un control foarte bun al dăunătorilor prezentați în acest material. Doza necesară pentru cartof este 24 kg/ha, iar la legume și floarea-soarelui 12 kg/ha.

 

Referințe dăunători

Musca morcovului

Psila rosae

Musca verzei

Delia Brassicae

Viermele sârmă

Agriotes spp.

Musca cepei

Delia antiqua

Ai nevoie de consultanță de specialitate?