Publicat în Combaterea dăunătorilor

Dedicat horticulturii organice, MADEX TOP este un preparat baculovirotic ce conține Virusul Granulozei Celulare Cydia pomonella, un virus care infectează în mod natural larvele viermelui merelor (Cydia pomonella). Fiind un virus specific acestei insecte, acesta se replică în interiorul gazdei, provocându-i moartea. Datorită caracterului contagios al virusului, larvele bolnave eliberează particule virotice care infectează, la rândul lor, alți indivizi din populație.

Proiectul european „Farm-to-Fork”, care impune reducerea utilizării pesticidelor chimice, precum și creșterea numărului de consumatori ai produselor organice presează fermierii din România să caute soluții alternative la produsele chimice.

Și cum cercetarea evoluează în paralel cu nevoile societății, alternativele bazate pe organisme biologice din natură sunt o soluție de viitor. Diversitatea genetică a virusurilor depinde de mutațiile genomice si de selecția gazdelor, ca urmare a diferențelor înregistrate, de la caz la caz, prin caracterul virulent produs și răspunsul imun al gazdei la acesta.

Baculovirusurile, de exemplu, sunt agenți patogeni naturali ai insectelor și pot funcționa ca insecticide naturale. Practic, prin acțiunea sa, virusul primește și rol de control al populației gazdei sale, pe care o distruge, anihilându-i efectele.

MADEX TOP – un produs promotor al științei împotriva viermelui merelor (Cydia pomonella)

Dedicat horticulturii organice, MADEX TOP este un preparat baculovirotic ce conține Virusul Granulozei Celulare Cydia pomonella, un virus care infectează în mod natural larvele viermelui merelor (Cydia pomonella). Fiind un virus specific acestei insecte, acesta se replică în interiorul gazdei (Cydia pomonella), provocându-i moartea. Datorită caracterului contagios al virusului, larvele bolnave eliberează particule virotice care infectează, la rândul lor, alți indivizi din populație.

Viermele merelor (Cydia pomonella)
Viermele merelor (Cydia pomonella)

Astfel, preparatul baculovirotic MADEX TOP funcționează ca un insecticid natural, care reduce rezerva biologică și populația dăunătorului în livadă, fiind un excelent instrument de gestionare a rezistenței viermelui merelor (Cydia pomonella), prin prisma modului specific de acțiune virus – gazdă.

În urma tratamentului cu MADEX TOP, daunele provocate de viermele merelor în livadă sunt reduse considerabil. Produsul respectă reglementările pentru utilizarea în agricultura ecologică.

Modul de aplicare al MADEX TOP

MADEX TOP este compatibil cu o gamă largă de fungicide, cu produse pe bază de sulf și cu alte insecticide chimice și biologice. În cazul în care presiunea dăunătorului este foarte mare se recomandă, următorul program hibrid (biologic + convențional) de tratamente:

  • generația 1 (3 aplicări MADEX TOP 100 ml/ha): (1) MADEX TOP (la începutul zborului); (2) MADEX TOP + insecticid (la vârful curbei zborului); (3) MADEX TOP + insecticid (opțional - combaterea altor dăunători)
  • generația 2 (3 aplicări MADEX TOP 100 ml/ha): (1) MADEX TOP; (2) MADEX TOP + insecticid; (3) MADEX TOP + insecticid (opțional - combaterea altor dăunători)
  • generația 3: 3-6 aplicări MADEX TOP x 50 ml pentru limitarea reziduurilor chimice și protecția fructelor înainte de recoltare.

Pentru fermierii care administrează culturi ecologicice, sunt recomandate:

  • 9 sau 6 tratamente cu 100 ml ( în funcție de generațiile Cyidia pomonella), împărțite câte 3 pe generație. Primul se va efectua întotdeauna la începutul curbei de zbor iar următoarele la 8-10 zile distanță.
  • Pentru prima generație: 3 tratamente cu 100 ml, iar pentru următoarele 6 sau 9 tratamente (în funcție de zona și climă) cu 50 ml la 6-8 zile distanță.

Nu se recomandă utilizarea împreună cu produse pe bază de cupru și nici cu produse care în amestecul din rezervor au un pH mai mic de 5 sau mai mare de 8,5.

Referințe dăunători

Viermele mărului

Cydia pomonella

Ai nevoie de consultanță de specialitate?