Dăunătorii de sol reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru cultura de ceapă, provocând pierderi semnificative fermierilor. Viermii sârmă (Agriotes spp.), musca cepei (Delia antiqua) și larvele cărăbușului de mai (Melolontha melolontha) atacă bulbii și rădăcinile, afectând dezvoltarea plantelor și compromițând producția. În acest articol, vei descoperi cele mai eficiente metode de combatere a acestor dăunători, incluzând soluții moderne pe bază de insecticide granulate, cum sunt COLUMBO 0,8 MG și TEKTON 1,5 G. Află cum să aplici aceste produse pentru a crea o barieră protectoare sigură, prevenind infestările și asigurând o recoltă sănătoasă și profitabilă! 🚀
Publicat în Combaterea dăunătorilor
Unul dintre fungicidele performante în combaterea făinării la măr este produsul TALENDO® sub formă de concentrat emulsionabil (EC). Produsul prezintă trei moduri de acțiune diferite: prin contact, prin sistemie locală și prin vapori, asigurând o eficacitate ridicată împotriva făinării la măr (Podosphaera leucotricha). TALENDO® are la bază substanța activă proquinazid, care blochează apresorii și inhibă germinarea sporilor, oprind evoluția bolii. Produsul oferă și un beneficiu complementar, prin stimularea sistemului imunitar al plantei, care rezistă mai bine în cazul unui potențial risc de reinfectare.
Făinarea produsă de ciuperca Podosphaera leucotricha este una dintre cele mai agresive boli care atacă mărul. Specialiștii consideră că daunele produse de acest patogen pot provoca pierderi de până la 80%.
Ciuperca iernează în mugurii infectați și sporulează atunci când condițiile meteo sunt favorabile. Riscul de infecție este favorizat la temperaturi cuprinse între 18 - 22°C și umiditate de 70 - 80%. Atacul începe primăvara devreme, dar se poate manifesta pe întreaga perioadă de vegetație. Simptomele sunt vizibile pe frunzele lăstarilor tineri, care prezintă pete albe, specifice, cu aspect prăfos. În timp, acestea se extind, iar zonele atacate se încrețesc și se usucă.

De asemenea, boala poate afecta și fructele tinere, care se acoperă cu o pâslă albă de miceliu. Făinarea afectează producția indirect, blocarea fotosintezei și reducerea asimilării de substanțe utile, dar și direct, prin afectarea florilor și a legării, precum și pe fructe, care se opresc din creștere și cad.
Fungicidul TALENDO® are trei moduri diferite de acțiune: contact, sistemie locală, vapori
Unul dintre fungicidele performante în combaterea făinării la măr este produsul TALENDO®de la Corteva, sub formă de concentrat emulsionabil (EC). Produsul prezintă trei moduri de acțiune diferite: prin contact, prin sistemie locală și prin vapori, asigurând o eficacitate ridicată împotriva făinării la măr (Podosphaera leucotricha).
TALENDO® are la bază substanța activă proquinazid, care blochează apresorii și inhibă germinarea sporilor, oprind evoluția bolii. Produsul oferă și un beneficiu complementar, prin stimularea sistemului imunitar al plantei, care rezistă mai bine în cazul unui potențial risc de reinfectare.
Protecția superioară se datorează și efectului de vapori al produsului, care asigură o distribuție foarte bună a tratamentului pe toate organele plantei, de până la 10 cm în jurul suprafeței tratate. Drept urmare, substanța activă pătrunde și în locurile mai greu accesibile ale pomilor fructiferi. Eficacitatea produsului este de durată, deoarece TALENDO® prezintă rezistență ridicată la spălare.

La măr, TALENDO® se aplică în doză de 0,375 l/ha, de la apariția frunzelor, până când fructele au jumătate din dimensiunea normală (BBCH 10 – 75). Se efectuează maxim 3 tratamente, la interval de 7-10 zile între tratamente. Timpul de pauză până la recoltare este de 49 de zile. Produsul poate fi integrat cu succes în programul de management al bolii și se poate utiliza împreună sau în alternanță cu alte produse de protecția plantelor. Se recomandă efectuarea unui test de compatibilitate, în prealabil.
Referințe produse
Referințe dăunători
Făinarea mărului și părului
Podosphaera leucotricha