Publicat în Creșterea productivității

Cu cât un produs oferă mai multe tipuri de beneficii culturii, cu atât este mai avantajos. Este și cazul biostimulatorului SOFTGUARD la cereale, un produs complex, ce prezintă și efect antifungic, deoarece stimulează capacitatea naturală de vindecare a plantelor. Acest produs conține atât oligochitosan, un compus cu multiple beneficii antimicrobiene și antifungice, cât și potasiu, pentru o dezvoltare mai bună în condiții de stres abiotic (seceta), dar și biotic (atacul patogenilor).

Specialiștii estimează că, la nivel mondial, cerealele reprezintă mai mult de jumătate din aportul caloric zilnic. În același timp, este știut că rezervele de apă sunt în scădere, ca urmare a schimbărilor climatice și a perioadelor de secetă tot mai frecvente, cu temperaturi ridicate și cantități reduse de precipitații. Culturile de cereale pot fi afectate atât de aportul hidric insuficient, cât și de temperaturi: producția globală de grâu scade cu 6% pentru fiecare creștere cu 1°C a temperaturii aerului.

Un alt factor perturbator este determinat de certitudinea riscurilor de atac al bolilor și dăunătorilor. Schimbările climatice favorizează înmulțirea accelerată a dăunătorilor, iar condițiile de mediu determină creșterea rezistenței patogenilor la substanțele active cunoscute, datorită apariției de noi tulpini virulente care nu sunt sensibile la acestea.

În aceste condiții, este necesar să susținem culturile de cereale cu produse care să amelioreze răspunsul la stres și, în același timp, să stimuleze mecanismele naturale de apărare a plantelor. Deja ne apropiem de T2 (al doilea tratament la cereale*), care începe cu fenofaza de burduf și până la înspicare. Un tratament complex care vizează combaterea bolilor foliare problemă (septorioză, făinare, rugini, pătarea frunzelor etc), controlul insectelor (gândacul bălos), precum și susținerea culturii cu fertilizanți foliari, în vederea asigurării unui aport susținut de nutrienți și securizarea elementelor de producție. Dar este de ajuns în contextul menționat anterior?

Cu cât un produs oferă mai multe tipuri de beneficii culturii, cu atât este mai avantajos. Este și cazul biostimulatorului SOFTGUARD la cereale, un produs complex, ce prezintă și efect antifungic, deoarece stimulează capacitatea naturală de vindecare a plantelor. Acest produs conține atât oligochitosan, un compus cu multiple beneficii antimicrobiene și antifungice, cât și potasiu, pentru o dezvoltare mai bună în condiții de stres abiotic (seceta), dar și biotic (atacul patogenilor).

Beneficiile oligochitosanului: sistem imunitar mai puternic și efect fungicid amplificat

Chitosanul este un produs natural, iar în cazul SOFTGUARD, derivă din organisme marine. Această substanță face parte din clasa polizaharidelor și are un efect de scădere a ratei transpirației la plante, prin închiderea parțială a stomatelor. Acest compus, împreună cu potasiul conținut de SOFTGUARD, reglează regimul hidric al plantelor, cu efecte benefice în cazul perioadelor cu temperaturi ridicate.

De asemenea, oligochitosanul (chitosanul) are potențial fungicid sau fungistatic, afectând morfologia organismelor dăunătoare (ciuperci, microbi, virusuri). Acesta se datorează efectului elicitor: moleculele conținute de SOFTGUARD declanșează un răspuns de hipersensibilitate în plantă, determinând producerea de enzime ce degradează pereții celulari fungici.

Astfel, sub acțiunea SOFTGUARD, membranele celulare ale organismelor cu potențial dăunător sunt permeabilizate, ceea ce duce la pierderea conținutului de citoplasmă. Prin acest mecanism, sunt afectate germinarea sporilor și, mai ales, creșterea miceliului ciupercilor patogene.

Drept rezultat, SOFTGUARD conduce la amplificarea efectului fungicidelor, atunci când este aplicat împreună cu acestea. Această acțiune este favorizată și de absorbția rapidă a produsului, datorită dimensiunii reduse a moleculelor.

Efectul elicitor al SOFTGUARD = accelerarea vindecării plantelor. CUM?

  1. Îmbunătățește funcțiile celulelor apărute în timpul răspunsului inflamator și accelerează în același timp migrarea acestor celule către zona rănită. Aceste celule ucid microorganismele, elimină celulele moarte și stimulează celelalte celule ale sistemului imunitar, care îmbunătățesc vindecarea generală prin reducerea oportunității de infecție.
  2. Susține activitatea antioxidanților și contribuie la „însănătoșirea” țesuturilor.
  3. Provoacă reacții chimice care conduc la creșterea celulelor.
  4. Activează acumularea unor proteine utile în procesele de apărare.

Avantajele utilizării SOFTGUARD la culturile de cereale

Stimulează capacitatea plantelor de vindecare

Stimulează capacitatea plantelor de vindecare a organelor afectate de atacurile fungice, dar și de grindină sau frig. Concret, aplicarea accelerează procesul de formare a calusului, țesutul vegetal creat de plante la nivelul rănilor apărute pe diferite organe ale plantei, cu rol de cicatrizare și de barieră împotriva patogenilor ce s-ar putea instala la nivelul țesutului deteriorat.

Scade stresul oxidativ

Toleranța la stres apare prin instituirea unei bariere fizice în jurul locului de pătrundere a patogenilor, dar și prin scăderea stresului oxidativ. Plantele acumulează, în situații de stres biotic și abiotic, anumite substanțe care, în cantități mari, afectează țesuturile vegetale, amplificând efectele perioadelor negative. SOFTGUARD potențează acțiunea antioxidanților, crescând capacitatea de vindecare.

Impulsionează creșterea culturilor

Datorită SOFGUARD, plantele capătă o capacitate sporită de a absorbi și utiliza macro și microelementele. Aplicarea stimulează producția de clorofilă și îmbunătățește parametrii de dezvoltare ai plantelor. În urma cercetărilor, s-a observat că, prin acțiunea chitosanului, pot crește numărul de boabe și cantitatea de proteine.

Crește toleranța la secetă

Potasiul conținut, aflat într-o formă ușor disponibilă pentru plante, stimulează toleranța la secetă.

Stimulează dezvoltarea rădăcinilor

SOFTGUARD are efect benefic și asupra vieții microbiene din sol. Aceasta conduce la dezvoltarea mai bună a rădăcinii, cu efecte pozitive asupra producției și a calității acesteia, dar și la menținerea calității solului, scăzând impactul bolilor.

Cum se aplică SOFTGUARD

Produsul are la bază ingrediente naturale, nu lasă reziduuri și nu necesită timp de pauză până la recoltare, de aceea poate fi utilizat în orice fenofază de vegetație. Utilizat în T2 cu fungicidele, se absoarbe cu ușurință în plantele de cultură, stimulând capacitatea de apărare a plantelor împotriva bolilor foliare.

Utilizare la cereale: SOFTGUARD poate fi aplicat pentru dezvoltarea culturilor de cereale și pentru protecția antifungică. Oferă avantaje puternice în situații de secetă, îngheț, accidente tehnologice și climatice.

Doza recomandată este de 1.5 l/ha - 2 l/ha, de la faza începutului înfrățirii până la înspicare.

Recomandarea KWIZDA Agro pentru controlul eficient al bolilor foliare la cereale în T2 este:

Fungicid IMPERIS ULTRA (0,75 – 1 l/ha) + biostimulator SOFTGUARD (1,5 – 2 l/ha).

Ai nevoie de consultanță de specialitate?