Publicat în Creșterea productivității

 Aportul de WUXAL K40 susține dezvoltarea celulelor și, drept urmare, creșterea în dimensiune a boabelor, dar fluidizează și transportul zaharurilor, astfel, strugurele va prezenta un conținut de zahăr ridicat, adică o valoare BRIX superioară. Un conținut sporit de zaharuri (glucoză și fructoză) în bob produce vin cu o concentrație mai mare de alcool. De asemenea, potasiul neutralizează aciditatea din must. O insuficientă aprovizionare cu potasiu are drept efect scăderea cantității de sevă din țesuturile plantei. Deficiența de potasiu limitează procesul de fotosinteză, iar zahărul nu mai este transportat corespunzător, către boabe, ci rămâne la nivelul frunzelor, care prezintă un aspect vizual deosebit. Boabele de struguri sunt mai mici, iar strugurele este lax. Rezistența la boli și durata de depozitare scade. 

România este țara vinului bun, o atestă și faptul că degustătorii conaționali îl preferă celui din import, iar 90% din producția națională anuală se consumă pe plan local. Tot mai multe medalii sunt câștigate de cramele noastre la concursuri internaționale, iar brandurile românești încep să devină o concurență serioasă pentru etichetele cu tradiție, datorită aromelor conturate cu grijă, gustului bine definit și calității superioare obținute de vinificatori.

Diversitatea vinurilor

Aceste performanțe depind de îndeplinirea corectă și la timp a fiecărui tratament fitosanitar aferent managementului integrat din ferma viticolă, adaptat în funcție de specificul pedo-climatic al solei. În special pe solurile nisipoase și acide sau în perioadele cu regim pluviometric deficitar, aportul de potasiu este esențial și trebuie furnizat în ultimele fenofaze, de la creșterea boabelor până la intrarea în pârgă (BBCH 72 – BBCH 85). Potasiul, se știe, este unul dintre cele 3 macroelemente (NPK = azot, fosfor, potasiu) care oferă energie plantelor, fiind implicat în foarte multe procese fiziologice, printre care ridicarea nivelului de absorbție a apei în plantă, astfel încât plantele devin mai rezistente la stresul cauzat de secetă și arșiță.

Cum funcționează potasiul în plantă?

Totul pornește de la rolul pe care îl îndeplinește acest macroelement în circuitul deschis – închis al stomatelor, micile orificii de pe organele aeriene (în special de pe frunze), care controlează schimbul de gaze între plantă și mediul înconjurător. Știm că stomatele sunt protejate de un anumit tip de celule, denumite „celule de gardă”. Pentru ca stomata să se deschidă, celula de gardă absoarbe potasiul. Acesta scade presiunea osmotică în țesuturi, permițând pătrunderea apei prin membrana celulară. Drept urmare, macroelementul (K) reglează regimul hidric din plantă, deoarece susține turgescența celulelor chiar și în perioadele secetoase. Stomata se închide atunci când potasiul este eliminat din celula de gardă, iar celulele devin flasce și procesul trebuie reluat.

Rolul potasiului în reglarea regimului hidric din plantă
Rolul potasiului în reglarea regimului hidric din plantă

De ce este vitală acțiunea potasiului în procesul deschiderii și închiderii stomatelor? Pentru că astfel ajută la realizarea schimbului de gaze (CO2 și O2) între țesutul vegetal și mediul înconjurător, susținând fotosinteza și respirația plantei chiar și în condiții mai dificile (stres climatic). La nivel radicular, potasiul ajută la îmbunătățirea absorbției apei din sol. De asemenea, acest macronutrient fortifică peretele celular, fiind vital în metabolismul proteinelor, totodată crește rata de absorbție a azotului.

Aport optim de potasiu cu WUXAL K40

În cazul viței-de-vie, acest macroelement joacă un rol foarte însemnat, dovadă fiind cantitatea ridicată de potasiu, în forma K2O, regăsită în strugurii recoltați. Fertilizarea foliară cu WUXAL K40 (doză de 5 l/ha) susține cultura să depășească perioadele critice cu deficit de apă, dar ajută și la acumularea de zaharuri în bob, îmbunătățind valoarea BRIX a strugurilor. Aportul de WUXAL K40 conduce la creșterea în dimensiune a boabelor și prelungirea timpului de depozitare după recoltare. Aplicat către finalul perioadei de vegetație, contribuie la maturarea lemnului.

Este de subliniat că aprovizionarea cu potasiu trebuie să se desfășoare în anumite limite, deoarece un exces de potasiu poate dăuna calității recoltei. De aceea, este necesar să utilizați produse special concepute pentru nutriția viței-de-vie, cum este fertilizantul foliar WUXAL K40, ce asigură o aprovizionare echilibrată cu acest macroelement.  

De asemenea, WUXAL K40 conține, pe lângă cantitatea ridicată de potasiu, și alte elemente minerale importante pentru nutriția plantei, cum sunt azotul, magneziul, sulful etc., această compoziție complexă ținând sub control și alte carențe ce ar putea afecta dezvoltarea culturii.

Cum ajută WUXAL K40 creșterea indicelui BRIX?

Scala BRIX, cu simbolul °Bx, se utilizează pentru a indica concentrația de zahăr într-un lichid. Spre exemplu, 100 g soluţie 10° Bx conţine 10 g zahăr. Pentru a măsura această valoare se utilizează un zaharometru sau se folosește refracția luminii prin lichid, deoarece cu cât conținutul de zahăr este mai mare, cu atât lichidul va fi mai dens și va refracta lumina într-un mod diferit.

Această scală este utilizată în industria alimentară și în producția de băuturi pentru a evalua dulceața și calitatea unor produse precum: fructe, legume, sucuri, must, vin, băuturi nealcoolice.

Aportul de WUXAL K40 susține dezvoltarea celulelor și, drept urmare, creșterea în dimensiune a boabelor, dar fluidizează și transportul zaharurilor, astfel, strugurele va prezenta un conținut de zahăr ridicat, adică o valoare BRIX superioară. Un conținut sporit de zaharuri (glucoză și fructoză) în bob produce vin cu o concentrație mai mare de alcool. De asemenea, potasiul neutralizează aciditatea din must.

O insuficientă aprovizionare cu potasiu are drept efect scăderea cantității de sevă din țesuturile plantei. Deficiența de potasiu limitează procesul de fotosinteză, iar zahărul nu mai este transportat corespunzător, către boabe, ci rămâne la nivelul frunzelor, care prezintă un aspect vizual deosebit. Boabele de struguri sunt mai mici, iar strugurele este lax. Rezistența la boli și durata de depozitare scade. Un aspect ce trebuie să atragă atenția fermierilor viticultori este supraîncărcarea butucilor cu roade, situație ce crește probabilitatea apariției deficienței de potasiu.

Carență de potasiu la vița de vie
Carență de potasiu la vița de vie

Referințe dăunători

Carență de calciu viță de vie

Ai nevoie de consultanță de specialitate?