Inscticidul acaricid ORTUS 5 SC se prezintă sub formă de suspensie concentrată și are la bază substanța activă fenpiroximat, 51,2 g/l. Acționează prin contact și prin ingestie asupra păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae) și asupra moliei păstăilor (Etiella zinckenella) la soia. Produsul afectează respirația celulară și inhibă producția de energie a celor doi dăunători. Datorită acțiunii de șoc, aceștia încetează să mai producă pagube în cultură la o zi după tratament.
Publicat în Combaterea dăunătorilor
Spre deosebire de tratamentul convențional al semințelor cu insecticide, PICADOR 1,6 MG are un mod de acțiune complet diferit. În cazul insecticidelor aplicate pe sămânță, neutralizarea dăunătorilor apare doar după ce aceștia ajung să consume semințe sau plante ce au germinat din sămânța tratată. Practica a demonstrat că această strategie funcționează doar în cazul atacurilor slabe sau moderate. Granulele de PICADOR 1,6 MG plasate inteligent în sol, creează o bariera repelentă, blocând astfel accesul dăunătorilor la semințe sau plantele de cultură.
Cultura de porumb este expusă, încă de la înființare, anumitor factori de stres biotici și abiotici, cum ar fi lipsa de umiditate din sol, aportul insuficient de macro și microelemente, apariția bolilor și, nu în ultimul rând, atacul insectelor. Referitor la acestea din urmă, în urma retragerii unor substanțe de pe piață, se caută soluții cât mai eficiente pentru combaterea dăunătorilor de sol și limitarea pagubelor, astfel încât, de cele mai multe ori, planul de combatere începe încă de la semănat.
Insecticidul microgranulat de sol PICADOR 1,6 MG are rezultate foarte bune împotriva unor dăunători cu importanță economică, așa cum sunt viermii sârmă (Agriotes spp.), buha semănăturilor (Agrotis spp.) și viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera).
Cum acționează PICADOR 1,6 MG. Ce îl face diferit de alte insecticide de sol
Substanța activă, cipermetrin (16 g/kg), din grupa piretroizilor de sinteză, acționează ca o neurotoxină cu acțiune rapidă asupra sistemului nervos al dăunătorilor, interacționând cu canalele de sodiu ale acestora și cauzându-le hiperactivitate, paralizie și, în final, provocându-le moartea.
Spre deosebire de tratamentul convențional al semințelor cu insecticide, PICADOR 1,6 MG are un mod de acțiune complet diferit. În cazul insecticidelor aplicate pe sămânță, neutralizarea dăunătorilor apare doar după ce aceștia ajung să consume semințe sau plante ce au germinat din sămânța tratată. Practica a demonstrat că această strategie funcționează doar în cazul atacurilor slabe sau moderate. Granulele de PICADOR 1,6 MG plasate inteligent în sol, creează o bariera repelentă, blocând astfel accesul dăunătorilor la semințe sau plantele de cultură.
Principalii dăunători combătuți de PICADOR 1,6 MG pot distruge cultura de porumb în proporție de până la 70%
Cel mai periculos stadiu al dăunătorilor de sol este cel de larvă matură. Atacul se manifestă subteran și are loc în vetre. Prezintă aparat masticator suficient dezvoltat, încât să poată roade părțile subterane ale plantei, distrugând astfel suprafețe semnificative din cultură.
Aceste larve mature se pot deplasa în sol pe distanțe relativ mari (50 cm), o singură larvă având posibilitatea să atace mai multe plante în timp scurt. Nu se limitează doar rădăcinile plantelor tinere, care sunt și cele mai vulnerabile, ci se hrănesc și cu cele ale plantelor mature. Ajung de multe ori până la colet, de unde retează planta. Rezultatul este unul singur: distrugerea culturii în proporție de 20 – 70%.
Viermii sârmă
Viermii sârmă (Agriotes spp.) sunt larvele gândacului pocnitor. Apariția lor în sol este favorizată de rotația culturilor de plante prășitoare. Atacul asupra plantelor începe primăvara, la temperaturi peste 8-9° Celsius, când migrează din sol către stratul superficial, la 5 cm adâncime față de suprafață. Semnele apariției dăunătorului se recunosc după golurile din cultură, iar pragul economic de dăunare (PED) este de 1-3 larve/m2. Plantelor atacate li se îngălbenesc frunzele, se opresc din creștere și, în final, se usucă.
Viermele vestic al rădăcinilor de porumb
Larvele viermelelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera) după eclozare, migrează către suprafață, atrase de metaboliții specifici, produși de rădăcinile tinerelor plantule în procesele de absorbție radiculară. Faptul că aceste larve nu sunt activate de temperatură, ci doar de prezența metaboliților radiculari, înseamnă că atacul se produce mai târziu, atunci când orice insecticid aplicat pe sămânță și-a pierdut de mult eficacitatea. Se hrănesc cu rădăcinile sau coleoptilul plantelor de porumb, făcând perforații până la nivelul coletului. Ca urmare, plantele nu se mai pot susține și se prăbușesc, luând forma gâtului de gâscă. Dacă rădăcinile sunt foarte afectate, plantele de cultură nu supraviețuiesc. Mai mult decât atât, galeriile săpate în organele plantelor creează un mediu favorabil patogenilor, precum fuzarioza sau tăciunele.
Buha semănăturilor
Buha semănăturilor (Agrotis spp.) este una dintre cele mai dăunătoare insecte pentru culturi. Larvele tinere se hrănesc cu frunzele de la suprafață, iar larvele adulte coboară în stratul superficial al solului, unde retează planta în zona coletului sau sapă galerii în organele subterane ale plantei. Rata de dăunare este foarte ridicată (o singură larvă se poate deplasa pe teritoriul ocupat de 8-10 plante). Atacul este evidențiat prin golurile provocate în cultură, fermierul fiind nevoit, de multe ori, să reînsămânțeze.
Cum se aplică PICADOR 1,6 MG
Aplicarea fluidizată „mech net” a PICADOR 1,6 MG, cu ajutorul unui dispozitiv tip coadă de pește, asigură protecția optimă a seminței, în jurul căreia se creează o barieră protectivă, cu efect repelent asupra dăunătorilor.
Formularea microgranulată permite aplicarea omogenă, distribuită uniform pe întregul profil al brazdei, astfel încât granulele sunt plasate preponderent între sămânță și suprafața solului, adică exact acolo unde dăunătorii produc pagubele cele mai mari.
Beneficiile PICADOR 1,6 MG
- Datorită presiunii de vapori reduse a cipermetrinului, microgranulele PICADOR 1,6 MG au cea mai lungă perioadă de eficacitate disponibilă la ora actuală în piața insecticidelor cu aplicare la sol. Suportul pe care este aplicată substanța activă este insolubil în apă, rezistent la spălare. În condiții de irigare sau ploi abundente produsul își păstrează funcționalitatea.
- Datorită densității mari a suportului de carbonat de calciu, granulele nu se deplasează, sunt active strict acolo unde sunt plasate. Bariera protectoare își păstrează geometria și, implicit, eficacitatea.
- Are o perioadă de degradare lungă în condiții de lumină și prezintă rezistență mare la UV.
Referințe produse
Referințe dăunători
Buha semănăturilor
Agrotis segetum
Viermele vestic al rădăcinilor de porumb
Diabrotica virgifera virgifera
Viermele sârmă
Agriotes spp.