Publicat în Combaterea dăunătorilor

Controlul formelor mobile presupune utilizarea unui acaricid cu efect de șoc în fazele critice de dezvoltare, așa cum este ORTUS 5 SC, pe bază de fenpiroximat (51,2 g/l). Substanța activă inhibă respirația celulară a dăunătorului și afectează producția de energie necesară pentru dezvoltarea proceselor vitale ale acestuia. ORTUS 5 SC are eficiență de lungă durată și nu emite vapori. Se aplică în doză de 1 l/ha, o singură dată pe sezon, iar echipamentul de stropit trebuie calibrat cu atenție, astfel încât soluția să pătrundă și în locurile mai greu accesibile.

Păianjenul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) este un dăunător polifag cu multiple gazde, iar printre cele preferate se numără și pomii fructiferi.

Cuantificând importanța economică a păianjenului roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și a altor acarieni dăunători, în urmă cu 10 ani, piața globală a acaricidelor atingea 900 milioane de Euro, din care 74% erau destinate exclusiv livezilor și culturilor de legume. Având în vedere că schimbările climatice (în special seceta și temperaturile ridicate) influențează dezvoltarea accelerată a dăunătorului, mai mult ca sigur că această valoare este mult mai mare astăzi.

Ouă de păianjen roșu (Panonychus ulmi) iernând pe scoarța mărului

Ouă de păianjen roșu (Panonychus ulmi) iernând pe scoarța mărului.

Monitorizarea pragului economic de dăunare

Este recomandată monitorizarea atentă mai ales în următoarele intervale:

  • după căderea petalelor, până la începutul lunii septembrie pentru formele mobile (adulți, larve). Pragul economic de dăunare critic pentru intervenția cu acaricidul ORTUS 5SC este de 3-5 forme mobile pe o frunză.
  • de la jumătatea lui august până în luna aprilie a anului următor pentru ouăle hibernante (de aceea, tratamentele cu VERNOIL, ulei de parafină, în perioada de repaus vegetativ sunt foarte eficiente).

ORTUS 5 SC – acaricidul potrivit la momentul oportun

Controlul formelor mobile presupune utilizarea unui acaricid cu efect de șoc în fazele critice de dezvoltare, așa cum este ORTUS 5 SC, pe bază de fenpiroximat (51,2 g/l). Substanța activă inhibă respirația celulară a dăunătorului și afectează producția de energie necesară pentru dezvoltarea proceselor vitale ale acestuia.

ORTUS 5 SC face parte din grupa acaricidelor de tip METI I (a inhibitorilor complexului mitocondrial I de transport al electronilor), care acționează prin contact și ingestie.

ORTUS 5 SC are eficiență de lungă durată și nu emite vapori. Se aplică în doză de 1 l/ha, o singură dată pe sezon, iar echipamentul de stropit trebuie calibrat cu atenție, astfel încât soluția să pătrundă și în locurile mai greu accesibile.

Semnele atacului de păianjen roșu al pomilor (Panonychus ulmi)

Adulții sunt foarte mici (0.3 – 0.4 mm), greu de vizualizat cu ochiul liber și au aparat bucal adaptat pentru înțepat și supt. Atât ei, cât și larvele extrag seva din frunze. Atacul predominant se produce pe spatele frunzelor, migrând către suprafața frunzei și către fructe pe măsură ce populația crește. În funcție de condițiile climatice, se succed 5 – 8 generații pe an, iar ciclul unei generații are nevoie de 10-25 de zile (atunci când este secetă, ritmul de înmulțire este mai alert).

Frunză atacată (maroniu decolorat) de păianjenul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) versus frunză sănătoasă (verde)

Frunză atacată (maroniu decolorat) de păianjenul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) versus frunză sănătoasă (verde)

Infestările în stadiu incipient se recunosc după petele formate pe frunze din cauza înțepăturilor localizate. Atunci când densitățile sunt mari, frunzele devin pergamentoase, de culoare maronie deschis, fructele sunt subdimensionate și de calitate slabă. Se poate ajunge la defoliere masivă și slăbirea rezistenței pomilor la temperaturi scăzute.

 

Referințe dăunători

Păianjenul (acarianul) roșu comun

Tetranychus urticae

Ai nevoie de consultanță de specialitate?