Publicat în Combaterea dăunătorilor

Insecticidul PLANTOIL® acționează prin contact și formează o peliculă pe suprafața tratată, determinând asfixierea larvelor hibernante ale păduchelui din San José și, de asemenea, reducerea rezervei biologice de ouă hibernante pe scoarța pomului, la afide și acarieni. Are certificare SOHISCERT în agricultura ecologică, dar este un instrument util și în tehnologia convențională.

Din cauza retragerii insecticidelor specifice în ultimii ani, păduchele din San José a devenit o amenințare reală în livezile românești, rămânând foarte puține soluții eficiente de control disponibile împotriva acestuia. Din acest an, specialiștii KWIZDA Agro Romania propun fermierilor pomicultori insecticidul PLANTOIL®, pe bază de ulei parafinic 790 g/l, destinat tratamentului din perioada de repaus vegetativ. PLANTOIL® acționează prin contact și formează o peliculă pe suprafața tratată, determinând asfixierea larvelor hibernante ale păduchelui din San José și, de asemenea, reducerea rezervei biologice de ouă hibernante pe scoarța pomului, la afide și acarieni. Are certificare SOHISCERT în agricultura ecologică, dar este un instrument util și în tehnologia convențională.

Denumirea păduchelui din San José (Quadraspidiotus perniciosus), se datorează dimensiunii pagubelor foarte mari pe care acesta le-a produs în orașul cu același nume din SUA în 1870, și nu locului de proveniență (China). Este polifag și face parte din categoria păduchilor țestoși, care au în comun un strat protector ceros. În perioada de vegetație, acest dăunător poate fi observat pe ramuri, frunze, lăstari, fructe. Prezintă un aparat bucal adaptat pentru înțepat și supt, iar saliva injectată în țesutul vegetal conduce la necrozarea zonei afectate. În funcție de condițiile climatice, păduchele din San José prezintă 1-3 generații pe an și hibernează sub formă de larvă. În timpul iernii, dăunătorii pot fi observați cu ochiul liber, pe trunchi și pe ramuri.

Păduchele din San José la măr
Păduchele din San José la măr

Simptomele pomilor fructiferi (atât specii semințoase, cât și sâmburoase) în urma atacului păduchelui din San José sunt: vigoare scăzută, foliaj afectat, ramuri crăpate și chiar uscarea pomilor tineri. La pomii maturi, scoarța mai groasă este un mediu favorabil pentru densități mai mari ale dăunătorului. Impactul negativ se măsoară printr-o producție calitativă și cantitativă diminuată: fructe de dimensiuni reduse, fără aspect comercial, din cauza petelor roșii, apărute în locul în care indivizii înțeapă fructele și injectează saliva toxică.

Atac pe trunchi al păduchelui din San José
Atac pe trunchi al păduchelui din San José

Noul insecticid PLANTOIL®. Avantaje multiple în livadă

Pe lângă un control foarte bun al păduchelui din San José, PLANTOIL® împiedică formarea fumaginei pe „roua de miere” produsă în urma activității insectelor dăunătoare (ex.: afidele). Se știe că fumagina împiedică fotosinteza, conducând la înnegrirea frunzelor și a ramurilor.

Fruct (măr) cu atac de păduche din San José
Fruct (măr) cu atac de păduche din San José 

PLANTOIL® se aplică o singură dată pe an, iar soluția de stropit trebuie să asigure îmbăierea completă a pomilor. Doza recomandată este de 0,75 -1 %, respectiv 3,75 – 15 l/ha de produs în 500 – 1.500 l apă/ha. Tratamentul se poate efectua pe toată perioada de repaus vegetativ, până la dezmugurit (doar la măr: până la faza de urechiușe de șoarece).Tratamentele se efectuează când temperatura aerului este pozitivă, peste 5 grade Celsius și nu urmează îngheț, ploi sau ninsori în zilele următoare.

In cazul utilizării împreună cu alte produse de protecție a plantelor, este indicat să se realizeze, în prealabil, un test de compatibilitate.

Referințe dăunători

Păduchele de San Jose

Quadraspidiotus perniciosus

Ai nevoie de consultanță de specialitate?