Publicat în Combaterea dăunătorilor

RASPUT este un fungicid sistemic de nouă generație, pe bază de boscalid în cantitate ridicată (500 g/kg), care prezintă eficacitate ridicată împotriva bolilor de sezon la rapiță, respectiv a Sclerotinia sclerotiorum și a alternariozei (Alternaria brassicae). Produsul acționează atât preventiv, împiedicând germinarea sporilor, cât și curativ, oprind dezvoltarea miceliului ciupercilor patogene și blocând sporularea. 

Anul acesta, martie și aprilie au înregistrat valuri repetitive de căldură, mult peste media perioadei, în timp ce luna mai a debutat cu o vreme nefiresc de rece, marcând un sezon supus oscilațiilor mari de temperaturi în timp scurt. Drept urmare, mulți fermieri s-au confruntat cu o înflorire mai timpurie la rapiță, situație provocată în mod cert de condițiile meteorologice anormale.

Încălzirea globală amplifică presiunea de infecție cu Sclerotinia

Un studiu academic* a arătat că dezvoltarea Sclerotinia sclerotiorum în cultura de rapiță este efectul direct al încălzirii globale; astfel, noul registru climatic amplifică potențialul de atac al acestui patogen, precum și nivelul de presiune a infecției. Pe plan european, putregaiul alb se numără printre principalele boli ale rapiței, cu pierderi de producție de peste 30%, atunci când patogenul întâlnește condiții favorabile de temperatură și umiditate. De exemplu, devansarea anumitor fenofaze (cum sunt îmbobocitul și începutul înfloritului) este cauzată de creșterea anormală a temperaturilor, iar specialiștii estimează că, din acest motiv, în anii ce urmează, perioada rapiței în floare se va prelungi, întrucât sfârșitul înfloritului nu va înregistra o evoluție la fel de rapidă. De ce ar reprezenta aceasta încă o problemă?

Sclerotinia sclerotiorum la rapiță
Sclerotinia sclerotiorum la rapiță

Pe durata înfloritului, riscul de infecție cu Sclerotinia sclerotiorum atinge cel mai ridicat nivel, deoarece patogenul iernează în sol sub formă de scleroți, iar primăvara eliberează ascospori care se împrăștie pe plantă și germinează, în special, pe petalele florilor. La momentul căderii, o parte dintre petalele purtătoare de spori rămân pe frunze, unde intră în contact cu țesuturile vegetale ale acestora. Astfel, infecția pătrunde în plantă. Simptomele bolii sunt vizibile prin petele albe de pe tulpină, care, în timp, avansează către partea superioară a plantei, către silicve. Părțile afectate se frâng și, în final, se usucă.

Sclerotinia nu este singura amenințare a perioadei în curs. Efectele alternariozei (Alternaria brassicae) asupra producțiilor variază de la 10% la peste 30% în solele cultivate cu rapiță, ponderea daunelor depinzând de nivelul tehnologiilor aplicate și de rezistența genetică a hibridului la boli și la scuturare. Condițiile actuale de temperatură oscilantă (18 – 24° C) și umiditate ridicată favorizează dezvoltarea bolii, care atacă silicvele, provocând crăparea acestora și, drept urmare, scuturarea semințelor.

Alternaria brassicae la rapiță
Alternaria brassicae la rapiță

Un nou fungicid sistemic la rapiță, pe bază de boscalid: RASPUT

De la începutul utilizării sale, substanța activă boscalid s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente în combaterea unui spectru larg de boli la un număr mare de culturi. RASPUT este un fungicid sistemic de nouă generație, pe bază de boscalid în cantitate ridicată (500 g/kg), care prezintă eficacitate ridicată împotriva bolilor de sezon la rapiță, respectiv a Sclerotinia sclerotiorum și a alternariozei (Alternaria brassicae).

Produsul acționează atât preventiv, împiedicând germinarea sporilor, cât și curativ, oprind dezvoltarea miceliului ciupercilor patogene și blocând sporularea. Specialiștii Kwizda Agro recomandă aplicarea produsului în doză de 0,2 – 0,5 kg/ha, într-un volum de apă de 100 – 400 l/ha, în funcție de presiunea de infecție, de momentul intervenției și de numărul de tratamente (maximum 2 / sezon). Perioada optimă de aplicare este de la apariția mugurilor florali, până la sfârșitul înfloritului.

Fungicidul RASPUT: avantaje în plus

În plus față de efectul puternic fungicid, RASPUT prelungește efectul de stay – green al plantelor de rapiță.

Aplicat de la pornirea în vegetație primăvara, respectiv de la începutul alungirii tulpinii, RASPUT are eficacitate și împotriva putregaiului negru – uscat (Leptosphaeria maculans) la rapiță. Daunele provocate de acest patogen sunt considerabile (pot depăși 30% din producție). Boala se manifestă ca un cancer al tulpinii, sub formă de leziuni necrotice, care generează crăpături la baza plantei, provocând frângerea acesteia. Pe frunzele tinere este vizibil sub fomă de pete necrotice, cu picnidii, care, în timp, conduc la senescența timpurie a plantelor.

Referințe dăunători

Alternarioza rapiței

Alternaria brassicae

Făinarea rapiței

Erysiphe cruciferarum

Ai nevoie de consultanță de specialitate?