Publicat în Combaterea dăunătorilor

Specialiștii nu recomandă reducerea tratamentelor pentru controlul patogenilor în perioade cu presiune mare de infecție. Există produse complexe, precum IMPERIS ULTRA, care, pe lângă efectul fungicid preventiv, curativ și eradicativ împotriva bolilor, produce și efecte fiziologice benefice: un stay-green prelungit și o rată mai redusă a transpirației (avantaje importante mai ales în perioadele de stres hidric, ajutând planta să tolereze mai ușor lipsa apei în sol și din aer). IMPERIS ULTRA prezintă un spectru larg de combatere a bolilor la cereale, printre care septorioza (Septoria spp.) la grâu și triticale, făinarea la grâu, orz și triticale (Erysiphe graminis), pătarea reticulară la grâu, orz și triticale (Pyrenophora spp.), rugina brună la grâu, orz, triticale și secară (Puccinia recondita / hordei), arsura frunzelor de orz și secară (Rhynchosporium secalis).

Fermierii cultivatori de cereale se confruntă cu provocări suplimentare față de cele pe care, oricum, le așteptau. Resursele sunt foarte limitate, însă culturile înființate în toamnă, se prezintă mai bine față de anul trecut și au nevoie de susținere cu produse de protecție a plantelor de calitate, pentru a înclina într-o direcție favorabilă balanța producției la final de sezon.

Condițiile meteo specifice primăverii în curs, cu variații de temperatura mari și precipitații frecvente, creează condiții propice pentru dezvoltarea bolilor foliare la cereale (făinare, rugini, septorioze, arsuri sau pirenoforoze). La frunzele afectate de aceste boli, activitatea fotosintetică încetinește, asimilarea substanțelor nutritive este blocată, iar, în cazul unui stres abiotic, planta nu rezistă. Sporii sunt purtați de vânt către ariile învecinate, infectând plantele sensibile.

În afară de pagubele produse în mod direct, pot fi cuantificate și alte rezultate negative. În cazul infecției avansate cu Pyrenophora tritici, de exemplu, boabele de grâu (mai ales cele de grâu durum) pot prezenta colorații roșiatice („red smudge), generând confuzie privind un potențial risc al infecției cu Fusarium și, incontestabil, susceptibilitate că în cultură sunt prezente unele micotoxine. Pe scurt, consum suplimentar de timp, resursă umană și bani.

IMPERIS ULTRA - un fungicid cu spectru larg de combatere a bolilor la cereale, care are și efecte fiziologice benefice pentru plantă

Specialiștii nu recomandă reducerea tratamentelor pentru controlul patogenilor în perioade cu presiune mare de infecție. Există produse complexe, precum IMPERIS ULTRA, care, pe lângă efectul fungicid preventiv, curativ și eradicativ împotriva bolilor, produce și efecte fiziologice benefice: un stay-green prelungit și o rată mai redusă a transpirației (avantaje importante mai ales în perioadele de stres hidric, ajutând planta să tolereze mai ușor lipsa apei în sol și din aer).

IMPERIS ULTRA prezintă un spectru larg de combatere a bolilor la cereale, printre care septorioza (Septoria spp.) la grâu și triticale, făinarea la grâu, orz și triticale (Erysiphe graminis), pătarea reticulară la grâu, orz și triticale (Pyrenophora spp.), rugina brună la grâu, orz, triticale și secară (Puccinia recondita / hordei), arsura frunzelor de orz și secară (Rhynchosporium secalis).

Pătarea reticulară / Pirenoforoza la grâu (Pyrenophora tritici – repentis)
Pătarea reticulară / Pirenoforoza la grâu (Pyrenophora tritici – repentis), 

IMPERIS ULTRA se prezintă sub formă de concentrat emulsionabil (EC), și acționează sistemic local, translaminar. Este un fungicid de nouă generație, cu puternic caracter antisporulant, care are la bază două substanțe performante, avansate, cu efect sinergic:

  • Fluxapiroxad este o moleculă din grupa SDHI, prezentand mobilitate excelentă în plantă, fiind preluat rapid prin ambele vase conductoare (xilem și floem) către țesuturile vegetale, inclusiv la nivelul noilor creșteri. Acționează sistemic asupra patogenilor, oprindu-le producerea de energie și blocându-le evoluția indiferent de stadiu: germinarea sporilor, creșterea tubului germinativ, dezvoltarea miceliului și sporularea.
  • Piraclostrobin, din grupa strobilurinelor, prezintă mișcare translaminară și sistemic locală. Are rol preventiv în controlul patogenilor, cărora le inhibă germinația sporilor. În plus, prin efectul stay-green, mărește perioada de absorbție a nutrienților în bob, determinând formarea unor indici superiori de productivitate (proteină, masa hectolitrică etc.).

Produsul prezintă o fereastră mare de aplicare, fiind unul dintre puținele fungicide care se pretează la tratamente pe aproape toată perioada de vegetație, mai exact de la mijlocul înfrățirii până la sfârșitul înfloritului (BBCH 25 – 69), cu respectarea numărului maxim de aplicări, indicat pe eticheta produsului. Doza recomandată este de 0,75 – 1 l/ha.

Referințe dăunători

Făinarea cerealelor păioase

Blumeria graminis sin. Erysiphe graminis

Rugina cerealelor

Puccinia spp.

Septorioza cerealelor

Septoria nodorum, Septoria tritici

Ai nevoie de consultanță de specialitate?