Publicat în
Fungicid sistemic sub formă de concentrat emulsionabil (EC), EUSKATEL combate bolile tulpinii, ale foliajului și ale spicului la cereale păioase, respectiv fuzarioza la grâu (Fusarium spp.), septorioza la grâu și triticale (Septoria tritici), făinarea la grâu, orz de primăvară, triticale și secară (Blumeria graminis), rugina brună (Puccinia recondita) și pătarea reticulară (Pyrenophora teres) la orzul de primăvară. Produsul are la bază substanța activă protioconazol, din grupa triazolilor, în concentrație de 250 g/l, cu absorbție foliară și translocare acropetală, inclusiv la nivelul noilor creșteri.
Bolile fungice fac parte dintre factorii limitativi ai producțiilor de cereale păioase, provocând pierderi de cel puțin 15 – 20% din cultură, în funcție de momentul atacului și de presiunea de infecție. În condiții extrem de nefavorabile, bolile pot genera daune de 50% pe o singură solă.
Pe lângă factorii tehnologici, precum asolamentul sau nivelul fertilizării cu azot, condițiile meteo sunt principala cauză a dezvoltării bolilor fungice la grâu, orz, triticale sau secară. Chiar și în cazul soiurilor de nouă generație, care au înglobat o selecție genetică avansată pentru o toleranță mai ridicată la boli, managementul patogenilor în momentele cheie este parte integrantă a programului tehnologic de bază în fermă.
Dintre bolile care se pot manifesta în perioada imediat următoare, enumerăm septorioza (Septoria tritici), făinarea (Blumeria graminis) și fuzarioza (Fusarium spp.). Aceasta din urmă este considerată de profesioniști ca fiind cea mai răspândită boală la grâu, dar și cea mai periculoasă. Motivul pentru această caracterizare îl reprezintă atât modul de manifestare al infecției, cât și efectele indirecte ale acesteia.
Pe lângă deteriorarea calității boabelor, și, implicit, diminuarea recoltei calitative și cantitative, ciupercile din genul Fusarium pot cauza putrezirea rădăcinilor sau creează porți de intrare pentru alte boli. Nu doar din această cauză, combaterea Fusarium spp. trebuie privită ca o măsură obligatorie de prevenire a infecției. Fuzarioza conduce la acumularea micotoxinelor în boabe, substanțe care, ingerate, dăunează grav sănătății umane și animale. Dintre acestea, DON (deoxinivalenol) prezintă cel mai ridicat nivel de alertă, fiind permanent în atenția specialiștilor responsabili cu siguranța alimentară.
Una dintre măsurile fitotehnice la îndemână în prevenirea fuzariozei o reprezintă folosirea unui asolament corect, în care grâul să nu urmeze după porumb. Această metodă limitează atacul, dar nu combate boala în totalitate. Singurul mod prin care patogenul poate fi controlat este utilizarea fungicidelor; dintre acestea, cele pe bază de triazoli și-au demonstrat eficacitatea împotriva Fusarium spp.
Noul EUSKATEL – combate bolile și reduce nivelul micotoxinei DON
Fungicid sistemic sub formă de concentrat emulsionabil (EC), EUSKATEL combate bolile tulpinii, ale foliajului și ale spicului la cereale păioase, respectiv fuzarioza la grâu (Fusarium spp.), septorioza la grâu și triticale (Septoria tritici), făinarea la grâu, orz de primăvară, triticale și secară (Blumeria graminis), rugina brună (Puccinia recondita) și pătarea reticulară (Pyrenophora teres) la orzul de primăvară.
Produsul are la bază substanța activă protioconazol, din grupa triazolilor, în concentrație de 250 g/l, cu absorbție foliară și translocare acropetală, inclusiv la nivelul noilor creșteri. Acționează prin inhibarea diviziunii celulare a patogenului, căruia îi blochează evoluția. Produsul are acțiune preventivă și curativă.
Un avantaj major al EUSKATEL este că, aplicat la grâu în doză de 0,8 l/ha în perioada înfloririi (BBCH 61 – 65), acționează împotriva Fusarium spp., ajutând la reducerea nivelului micotoxinei DON.
Pentru bolile foliare și ale paiului, EUSKATEL este recomandat în doză de 0,8 l/ha, de la începutul alungirii paiului, până la începutul înfloritului (BBCH 30 – 61). Sunt recomandate maximum 2 tratamente pe sezon, la interval de minimum 14 zile între ele, cu un volum de apă de 200 – 400 l/ha. Timpul de pauză până la recoltare este de 35 de zile.
Referințe produse
Referințe dăunători
Făinarea cerealelor păioase
Blumeria graminis sin. Erysiphe graminis
Fuzarioza cerealelor păioase
Fusarium graminear
Septorioza cerealelor
Septoria nodorum, Septoria tritici