Publicat în Combaterea dăunătorilor

FLOSUL este un fungicid de contact pe bază de sulf, în cantitate ridicată (800 g/l). Soluția de tratat este foarte stabilă și, în timpul aplicării, aderă foarte bine pe organele plantelor. Riscul formării depozitelor în interiorul echipamentului de tratat este minim, cu vâscozitate scăzută și nu se produce spumă. În urma tratamentelor cu FLOSUL în ferme viticole și pomicole, s-a demonstrat că produsul rezistă la spălare, soluția persistând pe frunze chiar și după 7 zile de la aplicare. Testele pe mai multe loturi, în condițiile unor temperaturi mai ridicate, au arătat că FLOSUL prezintă un risc redus de fitotoxicitate, spre deosebire de alte formulări ale sulfului din piață.

Realitățile din fermă demonstrează de ce anumite substanțe cu tradiție au succes mereu. De exemplu, sulful – utilizat în livezi și la vița de vie de peste 100 de ani împotriva făinării. E drept că și formularea are meritul ei.

Cu fungicidul FLOSUL, specialiștii Kwizda Agro propun fermierilor o substanță activă recunoscută pentru eficacitatea sa – sulful, într-o formulare de ultimă generație – suspensie concentrată. Marele avantaj oferit prin utilizarea acestui produs se datorează dimensiunii optime a particulelor de sulf din soluția de tratat: doar 0,8 microni (adică sunt de aproximativ 4 ori mai mici decât particulele de sulf din alte formulări disponibile pe piață). Cu cât particulele au un diametru mai redus, cu atât soluția de tratat va fi mai omogenă, având capacitatea să asigure acoperirea uniformă a plantei, pătrunzând chiar și în locurile greu accesibile. Acest aspect diferențiator plasează FLOSUL într-o clasă superioară produselor concurente, în cazul cărora dimensiunea medie a particulelor de sulf este de 3,6 microni.

Tratament cu Flosul - persistenta produs pe frunza
Tratament cu FLOSUL – persistență produs pe frunză la 7 zile după aplicare și la 3 zile de la precipitații 

FLOSUL – Tratamentul cu efect garantat

FLOSUL este un fungicid de contact pe bază de sulf, în cantitate ridicată (800 g/l). Soluția de tratat este foarte stabilă și, în timpul aplicării, aderă foarte bine pe organele plantelor. Riscul formării depozitelor în interiorul echipamentului de tratat este minim, cu vâscozitate scăzută și nu se produce spumă.

În urma tratamentelor cu FLOSUL în ferme viticole și pomicole, s-a demonstrat că produsul rezistă la spălare, soluția persistând pe frunze chiar și după 7 zile de la aplicare. Testele pe mai multe loturi, în condițiile unor temperaturi mai ridicate, au arătat că FLOSUL prezintă un risc redus de fitotoxicitate, spre deosebire de alte formulări ale sulfului din piață.

Făinarea viței de vie – în top 3 patogeni

La vița de vie, făinarea este provocată de ciuperca Uncinula necator, fiind plasată în top 3 cele mai păgubitoare boli ale acestei culturi, alături de mană (Plasmopara viticola) și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea). De multe ori, făinarea creează porți de intrare pentru putregaiul cenușiu, o situație care conduce la compromiterea producției din punct de vedere calitativ și cantitativ.

Fainarea - miceliu pe frunză
Făinarea - miceliu pe frunză

Ciuperca Uncinula necator iernează pe solzii mugurelui, prezența bolii fiind indicată de petele închise la culoare. Condițiile propice pentru germinarea sporilor de făinare sunt temperaturile crescute, de 20 - 25°C și umiditatea atmosferică ridicată. Infecția se poate dezvolta pe întreaga perioadă de vegetație a viței de vie, de primăvara devreme, până toamna, la intrarea în pârgă. Simptomele făinării sunt vizibile prin pulberea fină, alb-cenușie, pe oricare dintre organele aeriene ale viței-de-vie: lăstari, frunze, ciorchini, boabe.

Frunzele afectate de boală au marginile ușor răsucite, prezintă la început aspectul prăfos specific, pe ambele fețe ale frunzei apărând în timp pete albicioase izolate sau unite. Lăstarii atacați prezintă de asemenea pete deschise la culoare, cu miceliu alb, prăfos, iar creșterea lor este stopată. Strugurii tineri se brunifică și cad. Boabele mature crapă, iar lichidul din interior se scurge, devenind gazdă favorabilă pentru Botrytis cinerea. Vinul obținut are miros și gust neplăcut. 

Fainarea - atac pe ciorchine
Făinarea - atac pe ciorchine

Făinarea pomilor fructiferi – impact negativ major asupra producției

În cazul pomilor fructiferi, în funcție de specie, făinarea este provocată de ciuperca Podosphaera leucotricha la măr, respectiv de Sphaerotheca pannosa la piersic și nectarin, care iernează în solzii mugurilor, sub formă de miceliu. Prezența bolii este marcată de pulberea deschisă la culoare, cu aspect prăfos, prezentă pe organele infectate. Această pulbere este rezultatul fructificațiilor ciupercii, care se dezvoltă pe muguri, frunze, lăstari, flori, fructe. În timp, acestea se extind, iar zonele infectate se deformează și se usucă.

Fainarea la mar - atac pe frunze si flori
Făinarea la măr (Podosphaera leucotricha), atac pe frunze și flori

Primăvara devreme, dacă mugurii sunt infectați, aceștia se opresc din creștere și se usucă. În vegetație, primele simptome sunt vizibile la nivelul lăstarilor tineri și pe frunzele tinere, care sunt răsucite, cu dimensiuni mai mici și o culoare mai deschisă. Atacul bolii se poate manifesta în oricare dintre fenofaze. Florile afectate se atrofiază, prezintă petale mici, acoperite cu miceliu; de asemenea, se constată uscarea inflorescențelor.

Modul de aplicare al FLOSUL – cheia pentru un tratament reușit

În cazul viței de vie, pentru combaterea Uncinula necator, produsul se aplică în doză de 4 l/ha, de la formarea lăstarilor până la înflorit (BBCH 10 – 55) și în perioada de creștere a boabelor (BBCH 72 – 75). Timpul de pauză până la recoltare este de 5 zile.

Tratament cu Flosul pe ciorchine
Tratament cu FLOSUL pe ciorchine – aplicare cu drona, doza de 4 l/ha în 60 l apă 

În cazul pomilor fructiferi, timpul de pauză până la recoltare este de 3 zile, iar tratamentul cu FLOSUL este recomandat în funcție de specie, astfel:

  • la măr, pentru combaterea Podosphaera leucotricha, în doză de 7,5 l/ha, tratamentul cheie se efectuează înainte de formarea butonului roz;
  • la piersic și nectarin, împotriva Sphaerotheca pannosa, în doză de 5 l/ha în perioada formării fructelor.

Referințe dăunători

Făinarea prunului

Podosphaera tridactyla

Făinarea mărului și părului

Podosphaera leucotricha

Făinarea piersicului

Sphaerotheca pannosa

Făinarea viței de vie

Uncinula necator

Ai nevoie de consultanță de specialitate?