Publicat în Combaterea dăunătorilor

MITRON 700 SC este un erbicid sub formă de suspensie concentrată, pe bază de metamitron 700 g/l, utilizat în cultura de sfeclă de zahăr pentru controlul principalelor buruieni dicotiledonate anuale și a unor monocotile frecvente, înaintea răsăririi acestora. Substanța activă, metamitron, din grupa chimică a triazinonelor, prezintă efect inhibitor al complexului fotosistemului II. Prin acțiunea sa, buruienile sensibile sunt împiedicate să realizeze fotosinteza, iar în decurs de câteva zile devin clorotice, se necrozează și mor. 

Utilizarea unui erbicid cu spectru larg, cum este MITRON 700 SC va genera un spor de producție prin efectul benefic de înlăturare a buruienilor specifice culturii.

Buruienile – inhibitorii startului în vegetație

Cultura de sfeclă de zahăr poate fi puternic afectată de prezența buruienilor, mai ales în primele faze de vegetație și în condiții de temperaturi scăzute. Și cum noul sezon de însămânțare se apropie cu pași repezi, în această perioadă luăm în calcul toate etapele tehnologice pentru o evoluție favorabilă a culturii. Alegerea erbicidului este importantă, mai ales că printre „inamicii” culturii de sfeclă se numără și buruienile, care pot produce un număr mare de semințe, printr-o înmulțire necontrolată și rapidă.

Plantele nedorite pot avea un ritm mai rapid de dezvoltare, ajungând să „sufoce” noua cultură, cu urmări negative asupra productivității. Un prim aspect supărător este acela că buruienile sunt în competiție cu plantele de cultură pentru nutrienții și apa din sol. Buruienile au în general capacitatea de a se dezvolta mai rapid și mai puternic decât plantele de cultură, generând, într-un timp foarte scurt, rădăcini mai dezvoltate, prin care vor absorbi cantități însemnate din aceste resurse vitale plantulelor de sfeclă în perioada de formare a organelor.

Pe de altă parte, ele reprezintă planta gazdă pentru dezvoltarea anumitor insect dăunătoare (de exemplu afidele, Aphis spp.), care primăvara găsesc condiții prielnice în zonele populate cu lobodă sălbatică (Atriplex patula) sau cu spanac sălbatic (Chenopodium album), și care pot produce daune foarte mari culturii. Necontrolate, buruienile împiedică aerisirea culturilor și facilitează crearea condițiilor benefice pentru apariția bolilor fungice sau dezechilibrează plantele prin limitarea expunerii la lumină.

MITRON 700 SC – acțiune sistemică, selectivă, cu efect rapid

MITRON 700 SC este un erbicid sub formă de suspensie concentrată, pe bază de metamitron 700 g/l, utilizat în cultura de sfeclă de zahăr pentru controlul principalelor buruieni dicotiledonate anuale și a unor monocotile frecvente, înaintea răsăririi acestora.

Substanța activă, metamitron, din grupa chimică a triazinonelor, prezintă efect inhibitor al complexului fotosistemului II. Prin acțiunea sa, buruienile sensibile sunt împiedicate să realizeze fotosinteza, iar în decurs de câteva zile devin clorotice, se necrozează și mor. Produsul are acțiune sistemică și prezintă selectivitate la sfeclă. Absorbția metamitronului se realizează prin rădăcini și lăstari, fiind translocat acropetal în frunze.

Eficiența maximă a produsului se obține prin utilizarea în faza de cotiledoane a buruienilor.

Pentru o combatere cât mai eficientă a buruienilor, este recomandată aplicarea fracționată, la temperaturi sub 25°C, respectiv o doză de 1 l/ha înainte de răsărirea plantulelor de sfeclă de zahăr (T1) și două aplicări a câte 2 l/ha, de la apariția cotiledoanelor până la închiderea rândurilor (T2 și T3). Acest mod de aplicare fracționat permite controlul buruienilor răsărite „în valuri”.       

Referințe dăunători

Loboda

Atriplex patula

Traista ciobanului

Capsella bursa-pastoris

Spanac sălbatic

Chenopodium album

Lungurica

Galeopsis tetrahit

Turița

Galium aparine

Macul roșu

Papaver rhoeas

Troscot

Polygonum aviculare

Hrișca urcătoare

Polygonum

Muștarul sălbatic

Sinapis arvensis

Rocoina

Stellaria media

Pungulița

Thlaspi arvense

Ventrilica

Veronica persica

Coada vulpii

Alopecurus myosurides

Ai nevoie de consultanță de specialitate?