Publicat în Combaterea dăunătorilor

Acaricidul ORTUS® 5 SC conține fenpiroximat 51.2 g/l și acționează prin contact și ingestie, conducând la moartea acarienilor. Fenpiroximatul face parte din clasa acaricidelor ce inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor, afectând astfel respirația celulară, producția de energie a celulelor și, prin aceasta, funcționarea întregului organism. Prin aplicarea acestui ORTUS® 5 SC , dăunătorii își încetează hrănirea la numai o zi după aplicare, încetând să producă pagube.

Temperaturile ridicate din lunile iulie și august generează condițiile prielnice pentru înmulțirea acarienilor în livadă, dăunători recunoscuți pentru pagubele pe care le produc atunci când nu sunt combătuți eficient.

Pentru siguranța producției curente, dar și pentru sănătatea pomilor fructiferi, în general, specialiștii Kwizda Agro Romania recomandă tratamentul cu acaricidul ORTUS® 5 SC la avertizare, indicat când se atinge pragul economic de dăunare de 3-5 forme mobile pe o frunză. Beneficiile sunt concludente:

Spectrul de acțiune al ORTUS® 5 SC vizează păianjenul roșu (Panonychus ulmi) la măr și prun

Dăunătorul poate fi recunoscut după aspect: adultul este galben-brun, cu lungime între 0,25 - 0,55 mm. Larva are culoare galbenă, evoluând spre galben-brun. La măr și prun, densitățile acarianului roșu pot fi ridicate, fapt ce explică pagubele semnificate pe care acesta le produce.

Prin modul lor de acțiune, acarienii reduc vitalitatea plantelor și capacitatea pomilor de a susține fructele. Astfel, acarienii înțeapă frunza și extrag sucul celular. Înțepătura inițială evoluează într-o adevărată leziune a frunzei, transformându-se într-o pată ce se extinde, cauzând căderea frunzelor. Desigur, fotosinteza este puternic afectată.

Atacul din vară are urmări negative semnificative în plantație, deoarece nu se mai produce maturarea lemnului, astfel încât pomii vor fi sensibili la temperaturile joase din sezonul rece, ducând uneori chiar și la uscarea acestora.

Mecanismul de luptă al ORTUS® 5 SC este recunoscut pentru eficiență, cu acțiune de șoc

Acaricidul ORTUS® 5 SC conține fenpiroximat 51.2 g/l și acționează prin contact și ingestie, conducând la moartea acarienilor. Fenpiroximatul face parte din clasa acaricidelor ce inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor, afectând astfel respirația celulară, producția de energie a celulelor și, prin aceasta, funcționarea întregului organism. Prin aplicarea acestui ORTUS® 5 SC , dăunătorii își încetează hrănirea la numai o zi după aplicare, încetând să producă pagube.

  • Prezintă avantaje multiple și flexibilitate în aplicare.
  • Ține sub control acarienii în toate stadiile de dezvoltare (ou, larvă, adult), cu persistență îndelungată
  • Se aplică la avertizare, atunci când populația de acarieni începe să crească, la pragul economic de dăunare de 3-5 acarieni / frunză.

Modul de aplicare

Doză recomandată este de 1 l/ha. Pentru o aplicare cât mai eficientă, sunt foarte importante calibrarea echipamentului și acoperirea totală a plantei cu substanță de stropit, deoarece acarienii se găsesc în general pe partea inferioară a frunzelor. Produsul nu emite vapori. Pentru un efect mai bun, se poate recomanda și un adjuvant (DESIGNER®).

Referințe dăunători

Păianjenul (acarianul) roșu comun

Tetranychus urticae

Ai nevoie de consultanță de specialitate?