Studiile arată că deficiența de sulf la începutul perioadei de alungire a tulpinilor conduce la o scădere a producției de semințe (-33%), la reducerea viabilității și a calității semințelor, prin scăderea conținutului de proteine (-10%) și a celui de ulei (-30%), precum și a acizilor grași. În această etapă, limitarea accesului la sulf provoacă scăderea absorbției de azot, chiar dacă acest macroelement este disponibil.
Publicat în Creșterea productivității
Experiența ultimilor ani a impus două noi direcții majore în tehnologia păioaselor: controlul dăunătorilor de toamnă (afide, muște) și erbicidarea de toamnă pentru controlul buruienilor ce se dezvoltă agresiv în iernile tot mai blânde. Este important de menționat că omiterea erbicidării în toamnă la grâu conduce la o pierdere de producție de până la 10%. Mai mult, procesul de erbicidare a buruienilor mature în primăvară necesită un pachet de produse cu costuri considerabil mai mari.
Agricultura, fermierii, alături de celelalte ramuri economice, au simțit din plin presiunea unuia dintre cei mai dificili ani de până acum. A fost o conjunctură complexă, alimentată de conflictul militar de la granița de est, dinamica fluctuantă a prețurilor la cereale, seceta pronunțată sau creșterea prețurilor la energie (gaz, combustibil, energie electrica, etc.). În acest sens, sunt multe voci care susțin menținerea unei atenții sporite pentru cultura grâului, în calitatea sa de cultură strategică la nivel European (conform INS, România a ocupat în anul 2021 locul 4 în UE, cu 2,175 mil. ha, după Franța, Germania, Polonia).
Pe lângă suportul financiar oferit prin diverse programe, trebuie întreprinse și acțiuni care converg către succesul culturilor de cereale în stadiile de dezvoltare cheie.
Experiența ultimilor ani a impus două noi direcții majore în tehnologia păioaselor: controlul dăunătorilor de toamnă (afide, muște) și erbicidarea de toamnă pentru controlul buruienilor ce se dezvoltă agresiv în iernile tot mai blânde. Este important de menționat că omiterea erbicidării în toamnă la grâu conduce la o pierdere de producție de până la 10%. Mai mult, procesul de erbicidare a buruienilor mature în primăvară necesită un pachet de produse cu costuri considerabil mai mari.
Prezența peste iarnă a buruienilor în cultura de grâu înseamnă:
- Concurența dintre plantele de cultură și buruieni pentru nutrienții și apa din sol. Prețurile exorbitante ale îngrășămintelor și deficitul cronic de apă fac ca eliminarea acestui punct să aibă o prioritate maximă.
- Încetinirea fotosintezei plantei de cultură, ca urmare a faptului că buruienile au o evoluție mai rapidă decât grâul;
- Pierderi la recoltare datorită îmburuienării excesive.
ALLIANCE 660 WG® se diferențiază prin capacitatea de combatere a buruienilor dicotiledonate anuale și perene cu impact major la grâu. Acțiunea complexă a produsului se bazează pe eficiența si efectul de lunga durata a celor două substanțe active componente:
- Metsulfuron-metil 6%, cu difuzie în stratul superficial al solului, din clasa sulfonilureicelor, cu absorbție radiculară dar și parțial foliară, cu translocare către vârfurile de creștere ale plantei țintă, cărora le oprește diviziunea celulară, stopându-le creșterea. Substanța acționează prin inhibarea enzimei acetolactat sintetază (ALS).
- Diflufenican 60%, cu efect pelicular, din clasa piridincarboxamidelor, care inhibă procesul de sinteză a carotinoidelor, astfel încât buruiana formează cloroze, după care necrozează și moare.
ALLIANCE 660 WG® prezintă un spectru larg de control al buruienilor dicotiledonate, cu selectivitate excelentă față de plantele de cultură și efect de lungă durată.
- Ventrilica (Veronica spp.) este o buruiană care rezistă peste iarnă și găsește un mediu favorabil în zonele cu soluri fertile și ușoare.
- Turița (Galium aparine), preferă aceleași soluri fertile și formează o tulpină cățărâtoare care poate atinge peste 1 m, sufocând astfel plantele de cultură.
- Trei-frați-pătați (Viola arvensis) se remarcă prin înmulțirea accelerată prin semințe, mai ales pe soluri nisipoase și ușoare.
- Rocoina (Stellaria media), găsește un mediu favorabil în iernile blânde, formând o rețea vegetală deasă pe solurile echilibrate din punct de vedere al umidității și nutrienților.
Produsul este ambalat în recipient de 1 kg, suficient pentru erbicidarea a 10 ha de grâu, fiind o opțiune avantajoasă pentru reducerea costurilor de transport.
Specialiștii Kwizda Agro vă recomandă utilizarea erbicidului în tandem cu adjuvantul DRILL®, pe bază de ulei vegetal, pentru creșterea semnificativă a gradului de penetrare al soluției în plantă. Ca și în cazul erbicidului, un ambalaj din acest adjuvant (5 l) este suficient pentru 10 ha de grâu, utilizatorul obținând astfel o soluție eficientă și completă.
Referințe produse
Referințe dăunători
Turița
Galium aparine
Rocoina
Stellaria media
Ventrilica
Veronica persica
Trei frați pătați
Viola arvensis