Inscticidul acaricid ORTUS 5 SC se prezintă sub formă de suspensie concentrată și are la bază substanța activă fenpiroximat, 51,2 g/l. Acționează prin contact și prin ingestie asupra păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae) și asupra moliei păstăilor (Etiella zinckenella) la soia. Produsul afectează respirația celulară și inhibă producția de energie a celor doi dăunători. Datorită acțiunii de șoc, aceștia încetează să mai producă pagube în cultură la o zi după tratament.
Publicat în Combaterea dăunătorilor
Ortus 5 SC este un acaricid pe bază de fenpiroximat 51,2 g/l, cu acțiune de șoc, prin contact și ingestie. Produsul are drept efect inhibarea respirației celulare a acarienilor. Drept urmare, la doar o zi de la aplicare, acarienii încetează să se mai hrănească și, ca urmare, nu mai produc pagube în cultură. Același efect îl are și asupra moliei păstăilor, ca insecticid, oprind rapid acțiunea acesteia. Pentru că atât păianjenul roșu comun, cât și molia păstăilor se ascund în părțile aeriene ale plantei de soia, iar produsul este unul de contact, planta trebuie acoperită în totalitate cu soluția de tratare.
Datorită conținutului ridicat de proteine, soia reprezintă o sursă alimentară importantă pentru consumul uman, cât și în furajarea animalelor. Dar, pentru ca producțiile să fie în concordanță cu așteptările, este necesară o protecție eficientă împotriva dăunătorilor.
Acarieni la soia – dăunători de mici dimensiuni, ce produc pagube semnificative
Unul dintre principalii dăunători ce periclitează recoltele de soia este păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), ce are drept gazde atât soia, cât și alte culturi (legume, pomi sau vița-de-vie). Riscurile unui atac sunt maxime în condițiile lipsei de precipitații și a temperaturilor ridicate din timpul verii.
Femelele au dimensiuni foarte reduse, de aprox. 0,4 mm, de culoare verde sau roșu închis. Masculul este chiar mai mic decât atât, fiind foarte dificil de observat cu ochiul liber. Prezintă chiar și 10 generații pe an, iar o generație are nevoie de 15-28 de zile pentru a ajunge la maturitate, temperaturile ridicate fiind favorabile pentru dezvoltare.
Acarienii atacă frunzele spărgând peretele celulelor și extrăgând conținutul acestora. În locul înțepat de acarieni, suprafața foliară este afectată: apar leziuni, frunzele se depigmentează. Păianjenul roșu comun formează pe frunze o rețea albicioasă care ascunde ouăle și formele mobile ale acarianului. Din cauza leziunilor, frunzele nu mai pot realiza corespunzător fotosinteza, iar, în caz de atacuri puternice, frunzele cad, ajungându-se la defolierea timpurie a plantelor. Astfel, plantele nu își mai pot susține fructele: legarea este îngreunată, iar păstăile conțin un număr redus de boabe, de dimensiuni mai mici. O caracteristică a atacurilor este că acestea se produc de la marginea solei către interior, astfel încât aplicarea tratamentelor la avertizare pot fi foarte eficiente, limitând răspândirea invaziei în toată cultura și stopând acțiunea dăunătorilor în zonele afectate.
Acaricidul Ortus 5 SC controlează acarienii în toate etapele de dezvoltare (larvă, nimfă și adult). Controlul de lungă durată al populației de acarieni este obținut inclusiv prin inhibarea ovipozitării la femele. Tratamentul trebuie efectuat preventiv sau atunci când se constată o creștere a populației de acarieni, pragul economic de dăunare fiind de 3-5 forme mobile pe o frunză.
Molia păstăilor de soia (Etiella zinckenella) – atac asupra boabelor, recolte diminuate
Pe lângă acțiunea acaricidă, Ortus 5 SC are omologare și în calitate de insecticid la soia, pentru controlul moliei păstăilor (Etiella zinckenella).
Această insectă polifagă preferă speciile leguminoase, după cum îi arată și denumirea. Este o specie nocturnă, cu două generații pe an. Adulții sunt fluturi cu deschiderea aripilor de 24-28 mm, de culoare cenușiu-aurie. Larva este verde cu dungi roșcate. Femelele depun până la 600 de ouă pe păstăile în dezvoltare sau în apropierea acestora. După eclozare, larva pătrunde în păstaia fragedă și consumă boabele, fapt ce afectează producția. Atacurile se pot recunoaște și dacă larva nu este prezentă, prin orificiul cu margini închise la culoare produs în peretele silicvei, precum și prin mătasea specifică și excrementele rămase după ce larva a ieșit să se împupeze în sol.
Ortus 5 SC – metodă eficientă de protecție a culturii de soia
Ortus 5 SC este un acaricid pe bază de fenpiroximat 51,2 g/l, cu acțiune de șoc, prin contact și ingestie, ce inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor. Produsul are drept efect inhibarea respirației celulare a acarienilor. Drept urmare, la doar o zi de la aplicare, acarienii încetează să se mai hrănească și, ca urmare, nu mai produc pagube în cultură. Același efect îl are și asupra moliei păstăilor, ca insecticid, oprind rapid acțiunea acesteia.
Pentru că atât păianjenul roșu comun, cât și molia păstăilor se ascund în părțile aeriene ale plantei de soia, iar produsul este unul de contact, planta trebuie acoperită în totalitate cu soluția de tratare. Astfel, calibrarea echipamentului de stropit trebuie să se efectueze cu atenție, iar, pentru un efect mai bun, se poate utiliza și un adjuvant (DESIGNER®).
Ortus 5 SC nu emite vapori și poate fi integrat cu succes în programului de combatere a dăunătorilor la soia, iar doza recomandată este 0,5 l/ha în intervalul BBCH 71 – BBCH 89 (pe perioada dezvoltării păstăilor, până la maturarea fructelor).
Referințe produse
Referințe dăunători
Molia păstăilor de soia
Etiella zinckenella Tr
Păianjenul (acarianul) roșu comun
Tetranychus urticae