Publicat în Combaterea dăunătorilor

Situația generală actuală, în care sunt retrase de pe piață substanțe active de notorietate, pune fermierii în fața unor situații dificile. e de cealaltă parte, opțiunile din ce în ce mai limitate ale produselor chimice care să performeze în fața atacurilor agresive ale dăunătorilor (și nu numai) le îngreunează alegerile. Vestea bună este că acum încă mai pot opta pentru un produs cu eficacitate totală asupra insectelor: IMIDAN®, cu un conținut ridicat de fosmet (400 g/kg), singura substanță activă din grupa organo-fosforică cu aplicabilitate la rapiță. 

În mai puțin de o lună, vom vedea rapița înflorită - cadrul perfect pentru fotografii memorabile. Dar, ca acest lucru să fie posibil, pe toată perioada aceasta trebuie să acordăm atenție sporită dăunătorilor de sezon: gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi) și gândacul lucios (Meligethes aeneus).

Efectele negative ale atacurilor

Cu siguranță majoritatea fermierilor îi știu, pentru că s-au confruntat cel puțin o dată cu daunele provocate de aceste insecte din clasa coleopterelor. Larvele de Ceutorhyncus napi se instalează în interiorul tulpinilor, pe care le rod și, drept urmare, planta se frânge, iar elementele de producție devin șiștave (goale). Mai mult, planta devine sensibilă și la boli. Referitor la Meligethes aeneus, acesta perforează bobocii, pe care îi colonizează în vederea depunerii ouălor. Atât larvele, cât și adulții se hrănesc cu organele florale ale plantei, limitând capacitatea acesteia de a forma silicve și generând rezultate slabe ale producției.

IMIDAN® – un produs foarte bun, disponibil chiar acum

Situația generală actuală, în care sunt retrase de pe piață substanțe active de notorietate, pune fermierii în fața unor situații dificile. Pe de o parte, obiectivele principale sunt protecția culturii împotriva dăunătorilor și planificarea potențialului de producție. Pe de cealaltă parte, opțiunile din ce în ce mai limitate ale produselor chimice care să performeze în fața atacurilor agresive ale dăunătorilor (și nu numai) le îngreunează alegerile.

Vestea bună este că acum încă mai pot opta pentru un produs cu eficacitate totală asupra insectelor: IMIDAN®, cu un conținut ridicat de fosmet (400 g/kg), singura substanță activă din grupa organo-fosforică cu aplicabilitate la rapiță. Se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă, care acționează prin contact și ingestie, cu efect rapid și total. Momentul de aplicare este un beneficiu în plus, deoarece produsul este recomandat până la apariția primelor flori, adică în perioada în care entomofauna utilă (albinele) nu este încă activă în câmp.

Modul de aplicare al insecticidului IMIDAN®

Produsul poate fi aplicat de la BBCH 31 (începutul alungirii tulpinii), însă nu mai târziu de BBCH59 (bobocul galben), datorită faptului că nu este selectiv. Se recomandă unul sau două tratamente, în funcție de intensitatea atacurilor, în doză de 1,875 lg/ha cu un volum de apă de 100 – 300 l/ha, cu un interval de cel puțin 7 zile între aplicări.

Un pH optim pentru controlul total al insectelor

Produsul atinge cote maxime de reușită atunci când nivelul pH-ului din soluția de tratare este între 5,5 și 6. În acest sens, utilizarea partenerilor din gama WUXAL este binevenită, deoarece aceștia, pe lângă alte beneficii, au și rolul de corectori ai pH-ului.

Cel mai des întâlnite combinații sunt cele care includ:

  • Wuxal® pH Optim, un corector de pH, care garantează un randament ridicat al insecticidului IMIDAN® și care, în același timp, conduce la o absorbție îmbunătățită a nutrienților în plantă și reduce duritatea apei;
  • Wuxal® Boron Plus, un fertilizant foliar pe bază de acid boric 100% asimilabil și disponibil plantei, ce sporește eficacitatea insecticidului IMIDAN® și are avantajul că poate fi aplicat în apă cu duritatea de până la 40 dH° (grade de apă dură).

Mergi la schema tehnologică

Referințe dăunători

Gândacul lucios

Meligetes aeneus

Gărgărița tulpinilor de rapiță

Ceutorhyncus napi

Ai nevoie de consultanță de specialitate?