Inscticidul acaricid ORTUS 5 SC se prezintă sub formă de suspensie concentrată și are la bază substanța activă fenpiroximat, 51,2 g/l. Acționează prin contact și prin ingestie asupra păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae) și asupra moliei păstăilor (Etiella zinckenella) la soia. Produsul afectează respirația celulară și inhibă producția de energie a celor doi dăunători. Datorită acțiunii de șoc, aceștia încetează să mai producă pagube în cultură la o zi după tratament.
Publicat în Combaterea dăunătorilor
SEKVENCA® EC are activitate sistemică și translaminară, cu translocare acropetală și, de asemenea, cu efect antisporulant. Are acțiune complexă, ce îmbină caracterul puternic preventiv, dar și capacitatea curativă și eradicativă, dacă aplicarea are loc în primele faze ale infecției, după germinarea sporilor pe suprafața plantei. SEKVENCA® EC are cea mai lungă acțiune după aplicare comparativ cu alte produse pe bază de triazoli (până la 72 de ore după realizarea infecției).
Se spune că „Un măr pe zi ține doctorul departe”. Nimic mai adevărat, având în vedere beneficiile pe care le oferă acest fruct din punct de vedere nutritiv. Din păcate, cultura mărulului nu este lipsită de provocări, întrucât sunt mulți patogeni care îi pot afecta producția. Dintre aceștia, cel care poate afecta chiar și peste 90% din masa foliară și fructe este rapănul mărului (Venturia inaequalis).
SEKVENCA® EC este un fungicid nou ce are în compoziție difenoconazol (250 g/l), al cărui mod de acțiune este reprezentat de interferența cu biosinteza ergosterolului din membranele celulare ale fungilor, cărora le perturbă mecanismele biologice. Produsul are activitate sistemică și translaminară, cu translocare acropetală și, de asemenea, cu efect antisporulant.
Cea mai îndelungată disponibilitate a substanței active comparativ cu alte produse din categoria sa
Formularea de calitate superioară a produsului SEKVENCA® EC oferă beneficii importante ale tratamentului:
- substanța activă este preluată rapid și translocată acropetal prin vasele lemnoase către toate organele verzi ale plantei;
- disponibilitate prelungită: SEKVENCA® EC are cea mai lungă acțiune după aplicare comparativ cu alte produse pe bază de triazoli (până la 72 de ore după realizarea infecției)
- acțiune complexă, ce îmbină caracterul puternic preventiv, dar și capacitatea curativă și eradicativă, dacă aplicarea are loc în primele faze ale infecției, după germinarea sporilor pe suprafața plantei.
Portret de inamic: rapănul mărului (Venturia inaequalis)
Rapănul mărului este, probabil, cel mai des întâlnit patogen în livezile de măr. Atacurile cele mai virulente au loc în zonele cu primăveri reci și umede și pot afecta toate organele aeriene ale pomului fructifer:
- Frunzele: atacul debutează cu pete mici, cenușii, pe partea inferioară a limbului, care în timp se măresc și se acoperă cu miceliu. Poate apărea defolierea timpurie a pomilor.
- Fructele: prezintă pete cenușii, iar în jurul lor țesutul se întărește, producând deformarea fructelor și scăderea valorii comerciale. De asemenea, fructele atacate își pierd aroma și pot cădea prematur din pom.
Se aplică de la începutul înfloritului (BBCH 61). Sunt recomandate cel mult 4 tratamente cu SEKVENCA® EC, în doză de 0,225 l/ha, la interval de 10 - 14 zile, în funcție de presiunea de infecție, având 28 de zile timp de pauză. Pentru eficientizarea tratamentului, este indicată aplicarea produsului împreună cu adjuvantul DESIGNER®, care îi asigură o aderență superioară pe suprafața plantei, îi crește rezistența la spălare în caz de precipitații și mărește gradul de absorbție al substanței active la nivelul stomatelor.
Referințe produse
Referințe dăunători
Rapănul mărului
Venturia inaequalis