Inscticidul acaricid ORTUS 5 SC se prezintă sub formă de suspensie concentrată și are la bază substanța activă fenpiroximat, 51,2 g/l. Acționează prin contact și prin ingestie asupra păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae) și asupra moliei păstăilor (Etiella zinckenella) la soia. Produsul afectează respirația celulară și inhibă producția de energie a celor doi dăunători. Datorită acțiunii de șoc, aceștia încetează să mai producă pagube în cultură la o zi după tratament.
Publicat în Combaterea dăunătorilor
Pentru un control cât mai bun, este recomandat să aplicați produsul acolo unde galeriile sunt în stare optimă, deoarece șoarecii de câmp devin precauți atunci când acestea sunt deteriorate. Nu se pun momeli în arealele umede și nici în apropierea zonelor de acces pentru oameni sau animale domestice. Se introduc 5-6 boabe de grâu tratat în galeriile principale. Intrările principale sunt recognoscibile după nivelul de bătătorire și resturile de spice, boabe sau frunze cărate de șoarecii de câmp.
Știm că una dintre amenințările permanente ale culturilor agricole, miriștilor, livezilor, silozurilor etc. este șoarecele de câmp (Microtus arvalis), a cărui înmulțire accelerată este favorizată de sistemul de lucrări fără arătură, vremea caldă și secetoasă, dar și de iernile blânde. Pentru culturile de toamnă (rapiță, cereale), în cazul invaziilor controlate ineficient, se poate ajunge la compromiterea totală a culturii. La ora actuala, singura metodă eficientă pentru controlul șoarecilor de câmp este utilizarea rodenticidelor cu acțiune localizată.
ARVALIN – soluția eficientă împotriva daunelor provocate de șoareci
Rodenticidul Arvalin eprezintă o momeală gata de utilizare, formată din boabe de cereale impregnate cu fosfură de zinc 25g/kg. Boabele se plasează subteran, în galerii. Odată ingerate de către șoareci, în urma reacției substanței active cu acidul gastric, efectul letal apare foarte rapid. O singură boabă de Arvalin este suficientă pentru un șoarece de 20 g.
Avantaje la utilizarea Arvalin:
- În urma utilizării produsului, nu rezultă reziduuri care ar putea prezenta un pericol pentru plantele de cultură.
- Este ușor de manipulat datorită aplicatorului special și nu necesită capcane suplimentare.
- Acțiunea este rapidă, efortul de amplasare este minim.
Avertismente la utilizarea rodenticidului Arvalin
Pentru un control cât mai bun, este recomandat să aplicați produsul acolo unde galeriile sunt în stare optimă, deoarece șoarecii de câmp devin precauți atunci când acestea sunt deteriorate. Nu se pun momeli în arealele umede și nici în apropierea zonelor de acces pentru oameni sau animale domestice.
Se introduc 5-6 boabe de grâu tratat în galeriile principale. Intrările principale sunt recognoscibile după nivelul de bătătorire și resturile de spice, boabe sau frunze cărate de șoarecii de câmp.
Micii producători ai marilor pagube în câmp
Șoarecii din specia Microtus arvalis sunt ușor de recunoscut: au o culoare brun-roșcată, cu o dungă deschisă în lateral și burta cenușie. Se înmulțesc rapid, femelele ajungând la maturitate sexuală în numai 13-15 zile, mai ales în condiții favorabile, de exemplu la temperaturi în intervalul 5-22°C. Dacă în gospodării sunt ușor de reperat, după zgomot, urme de alimente consumate, miros specific, depistarea lor în câmp este mai dificilă, pentru că trăiesc în galerii săpate chiar și la 35 de cm adâncime, în sol. Totuși, există câteva semne care trădează prezența șoarecilor într-o anumită zonă sau solă:
- Multiple orificii cu rol de aerisire și acces, cu un diametru de 4 cm.
- Prezența mușuroaielor, mai ales în perioadele în care șoarecii strâng rezerve.
- Atacuri în vetre: afectarea culturilor nu se face uniform, ci este concentrată în anumite zone, unde plantele sunt distruse.
Unele surse menționează că șoarecele adult consumă aproximativ 20 g de semințe pe zi, deci 7 kg de boabe, respectiv 11 kg de plante verzi anual. Acestor pierderi li se adaugă risipa automată și murdăria lăsată în urma rozătoarelor.
Metode complementare pentru prevenirea următoarelor infestări cu șoareci de câmp
În câmp:
- Recoltarea la timp, pentru a diminua piederile. În acest fel, nu lăsăm în urmă boabe și spice care ar putea constitui hrană și împiedicăm apariția samulastrei (de grâu, porumb), mai ales în toamnele călduroase, știind că samulastra poate constitui o sursă consistentă de aprovizionare pentru șoareci.
- Lucrările de toamnă (dezmiriștirea și aratul) pot duce la diminuarea numărului de șoareci.
- Protecția prădătorilor naturali.
Spații depozitare:
- Primul pas de făcut pentru a întârzia atacurile ulterioare este igienizarea foarte bună a spațiilor de depozitare, colaborarea cu vecinii și sigilarea incintelor, pentru a evita pătrunderea în interior; aici și-ar putea găsi condiții optime pentru supraviețuire și reproducere, precum și rezerve de hrană suficiente.
Avertismente la utilizarea Arvalin
Pentru eficiență, este recomandat să aplicați produsul Arvalin acolo unde galeriile sunt în stare optimă deoarece șoarecii de câmp sunt precauți atunci când acestea sunt deteriorate.
Nu se pun momeli în arealele umede și nici aproape de zonele în care au acces oamenii sau animalele domestice.
Referințe produse
Referințe dăunători
Șoarecele de câmp
Microtus arvalis