Publicat în Combaterea dăunătorilor

Phostoxin® Tablet poate fi utilizat, cu succes, atunci când produsele se află deja în incintă. Tratamentul poate fi realizat atât preventiv, cât și la primele semne de atac. Depozitul reprezintă un spațiu deosebit de prielnic pentru insectele ajunse aici: temperatura este favorabilă, există resurse însemnate de hrană, iar prădătorii sunt absenți. De aceea, acțiunea chimică este absolut necesară pentru a vă asigura că veți putea valorifica bunurile aflate la păstrare.

Anul 2022 a fost un an solicitant, din cauza războiului, dar și a fenomenelor meteo neprielnice. Acești factori au schimbat multe dintre lucrurile pe care fermierii români, europeni și nu numai le considerau stabile, cum ar fi aprovizionarea cu fertilizant, dinamica trading-ului de cereale, transporturile etc. Cuvântul de ordine în această perioadă tinde să fie „economie”; de aceea, vă aducem în atenție un produs indispensabil în tehnologia modernă a depozitării recoltelor, produselor alimentare și a materiilor prime susceptibile la atacul dăunătorilor de depozit.

Phostoxin® Tablet – fumigare cu efect insecticid pentru a păstra resurse valoroase

Mulți dintre dumneavoastră aleg să nu comercializeze imediat producția, ci să aștepte o perioadă cu preț mai bun. De asemenea, fermierii care desfășoară alte afaceri pe lângă producția agricolă depozitează diverse materiale și bunuri pe care insectele din depozite le-ar putea compromite. De aceea, igienizarea și protecția bunurilor cu ajutorul Phostoxin® Tablet este foarte importantă pentru păstrarea calității produselor. Printre spațiile ce pot beneficia de eficiența acestui produs se numără spațiile din porturi sau din alte depozite de mari dimensiuni, unde mărfurile trebuie să rămână în siguranță. Subliniem faptul că fosfura de aluminiu – gazul ce rezultă din utilizarea Phostoxin® Tablet – poate fi utilizat pentru controlul dăunătorilor ce atacă o gamă largă de bunuri depozitate, cum sunt cerealele, leguminoasele, porumbul, rapița, semințele, cafeaua, dar și tutunul, fibrele naturale, pielea etc. Igienizarea incintelor cu Phostoxin® Tablet este foarte eficientă și, în plus, calitatea mărfurilor și caracteristicile produselor (gust, miros, textură etc.) nu sunt afectate.

Adversarii nevăzuți, dar foarte puternici, din silozuri și depozite

Fumigantul Phostoxin® Tablet, un produs marca DETIA Degesch®, prezintă un spectru vast de control:

1.Gărgăriţa grâului (Sitophilus granarius) Aceast specie atacă boabele de grâu atât pe câmp, cât și în siloz: femela pătrunde în bob pentru a depune ouă, iar acesta va rămâne sursa de supraviețuire a larvei. Ajunsă în depozit, gărgărița grâului scade calitatea producției și creează un teren prielnic pentru atacurile mucegaiurilor și acarienilor. Desigur, nu este posibilă o selecție a boabelor înainte de depozitare. Dar, prin aplicarea Phostoxin® Tablet, controlul acestui dăunător se va dovedi foarte eficientă, chiar dacă se află în stadiul de larvă.

  1. Gândăcelul făinii (Tribolium confusum) este una dintre speciile ce afectează calitatea produselor, alterându-le gustul, astfel încât acestea nu mai pot fi comercializate și utilizate. Acest dăunător poate fi întâlnit mai ales în depozitele cu făină, paste făinoase, dar și cacao sau oleaginoase. Făina capătă un aspect specific, cu galerii, excremente și mici cocoloașe, devine mai închisă la culoare și capătă gust și miros specifice, neplăcute.
  2. Molia cerealelor (Sitotroga cereallela) afectează calitatea sau distruge complet boabele de cereale (grâu, orz, porumb, secară, ovăz, orez) și pe cele de leguminoase (fasole, năut, mazăre). Prin atacul acestei specii, boabele dobândesc un gust neplăcut și nu vor mai putea fi folosite pentru hrana omului sau ca furaj.
  3. Gărgărița fasolei (Acanthoscelides obsoletus) este o specie foarte bine adaptată, ce poate supraviețui în medii vitrege, cum sunt câmpurile deschise. Totuși, în depozite va găsi condiții foarte bune de hrănire.
  4. Molia cenușie a făinii (Ephestia Kuehniella) este un dăunător ce apare și în spațiile industriale de depozitare, dar și în cele domestice. Printre produsele pe care le contaminează se numără cerealele, păstăile de leguminoase, cacao, oleaginoasele, ciocolata. În spațiile închise, înmulțirea acestei specii se face foarte rapid.

Modul de acțiune al fumigantului Phostoxin® Tablet

Eficiența Phostoxin® Tablet este datorată substanței active, fosfură de aluminiu 56%, cu un potențial letal puternic pentru insecte, motiv pentru care istoria de utilizare a acestei substanțe numără aproape o sută de ani. În plus, Phostoxin® Tablet oferă și beneficiul unei formulări avantajoase. În prezența vaporilor de apă din atmosferă, fosfura de aluminiu se descompune în fosfină (și alți compuși), acest gaz afectând organismele care respiră. Restul produșilor de reacție nu afectează mediul.  

Factorii ce influențează eficiența tratamentului:

  • gradul de etanșeitate: incintele sigilate, unde nu există transfer de aer cu exteriorul, au rezultate mai bune.
  • respectarea strictă a duratei de expunere: deschiderea prematură a spațiului poate afecta eficiența.

Acest produs poate fi utilizat pentru igienizarea spațiului de depozitare atunci când acesta este gol. Această metodă este necesară deoarece ouăle ce se ascund în crăpături vor reprezenta un material genetic activ atunci când următoarea serie de bunuri va fi adusă în siloz sau depozit. Utilizarea Phostoxin® Tablet controlează dăunătorii, chiar și în faza de ou, dar și în celelalte etape ale metamorfozei (adult, larvă, pupă).

De asemenea, Phostoxin® Tablet poate fi utilizat, cu succes, atunci când produsele se află deja în incintă. Tratamentul poate fi realizat atât preventiv, cât și la primele semne de atac. Depozitul reprezintă un spațiu deosebit de prielnic pentru insectele ajunse aici: temperatura este favorabilă, există resurse însemnate de hrană, iar prădătorii sunt absenți. De aceea, acțiunea chimică este absolut necesară pentru a vă asigura că veți putea valorifica bunurile aflate la păstrare.

Precauții impuse de lege

Conform legislației în vigoare, fumigarea cu Phostoxin®, aerisirea, precum și îndepărtarea reziduului se realizează doar de către personal special instruit pentru aplicarea acestui produs. Utilizarea se realizează în echipe de minimum două persoane, în condiții de siguranță. Subliniem faptul că praful rezidual nu trebuie să intre în contact cu bunurile.

DETIA Degesch® este un producător de fumiganți pentru industria alimentară, cu o tradiție de peste 100 de ani în acest domeniu. Deși industria chimică a avansat semnificativ, substanța activă din Phostoxin® Tablet este în continuare în topul opțiunilor în utilizare, datorită eficacității sale dovedite.

Ai nevoie de consultanță de specialitate?