Publicat în Combaterea dăunătorilor

Specia de acarieni cu impact economic major la legumele din spațiile protejate este păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), o specie polifagă, întâlnită și la tomate, ardei, castraveți, vinete. O atenție specială este necesară în perioadele cu temperaturi ridicate și fără precipitații, condiții care le favorizează dezvoltarea. Datorită modului de acțiune, Ortus® 5 SC stopează acarienii în toate etapele de dezvoltare (ou, larvă, adult).

Știm cu toții că acarienii daunători prezenți în culturile de legume afectează sănătatea plantelor, diminuează recolta și scad calitatea producției. Dar cum acționează și de ce trebuie combătuți?

Specia de acarieni cu impact economic major la legumele din spațiile protejate este păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), o specie polifagă, întâlnită și la tomate, ardei, castraveți, vinete. O atenție specială este necesară în perioadele cu temperaturi ridicate și fără precipitații, condiții care le favorizează dezvoltarea.

Tetranychus urticae la vinete

Măsurile de combatere trebuie să fie ferme, deoarece capacitatea de reproducere este foarte ridicată: se pot înregistra până la 10 generații pe an. Atacul are loc atât în stadiul de adult, când și în cel de larvă, ambele forme atacând țesuturile plantelor, din care extrag seva și afectează astfel sănătatea frunzelor. Acest atac afectează planta, care își pierde florile și fructele; capacitatea de asimilare a substanțelor este diminuată, conducând la obținerea unor legume cu gust fad.

În general, acești dăunători pot fi întâlniți pe partea inferioară a frunzelor, unde creează o rețea albicioasă. Formele mobile (adulți și larve), mai dificil de observat cu ochiul liber, din cauza dimensiunilor foarte reduse (0,4 - 0,6 mm lungime), înțeapă frunzele și se hrănesc cu sucul celular. Foliajul capătă un aspect pergamentos de culoare gălbui-ruginie, semn că i-a fost afectată fotosinteza. Totodată, se constată avortarea florilor, iar, în cazul unui atac intens, planta stagnează în dezvoltare.  

Tetranychus urticae la castraveți

Acaricidul ORTUS® 5 SC - Stop atacului de acarieni în spații protejate

Acaricidul ORTUS® 5 SC conține substanța activă fenpiroximat 51,2 g/l, cu acțiune de contact și ingestie, ce inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor. Astfel, este inhibată respirația celulară și producerea de energie, ceea ce conduce la moartea acarienilor într-un timp foarte scurt. Acești dăunători încetează să mai producă pagube la o zi după aplicare. Datorită modului de acțiune, Ortus® 5 SC stopează acarienii în toate etapele de dezvoltare (ou, larvă, adult).

Ortus® 5 SC nu are doar beneficiul efectului de șoc, ci și pe cel al persistenței, efectul său fiind de durată. Acest aspect este important deoarece „schimbul de generații” al păianjenului roșu este foarte intens. Persistența produsului pe frunze îl face potrivit și pentru aplicarea preventivă, când indivizii nu sunt încă vizibili pe frunze.

Se recomandă ca tratamentul cu Ortus® 5 SC  să fie efectuat în doză de 1 l/ha la avertizare, când se constată o creștere a populației de acarieni, mai exact, când se atinge pragul economic de dăunare de 3-5 forme mobile pe o frunză. Pentru că păianjenul roșu se găsește, în general, pe partea inferioară a frunzei, iar produsul este unul de contact, planta trebuie acoperită în totalitate cu soluția de tratare. Astfel, calibrarea echipamentului de stropit trebuie să se efectueze cu atenție, iar, pentru un efect mai bun, se poate utiliza și un adjuvant (DESIGNER®).

Referințe dăunători

Păianjenul (acarianul) roșu comun

Tetranychus urticae

Ai nevoie de consultanță de specialitate?