Inscticidul acaricid ORTUS 5 SC se prezintă sub formă de suspensie concentrată și are la bază substanța activă fenpiroximat, 51,2 g/l. Acționează prin contact și prin ingestie asupra păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae) și asupra moliei păstăilor (Etiella zinckenella) la soia. Produsul afectează respirația celulară și inhibă producția de energie a celor doi dăunători. Datorită acțiunii de șoc, aceștia încetează să mai producă pagube în cultură la o zi după tratament.
Publicat în Combaterea dăunătorilor
O soluție naturală cu eficiența unor insecticide de sinteză, insecticidul BOTANIGARD® este un produs care se adresează nu doar sferei de producție ecologică, ci s-a dovedit un instrument util în combaterea dăunătorilor problemă și în culturile din sistemul IPM sau convențional, acolo unde se dorește obținerea unor recolte curate și de calitate, lipsite de reziduuri chimice, conform standardelor de bune practici agricole.
Fermierii români se confruntă cu 2 tendințe contrare: reducerea utilizării anumitor substanțe convenționale de protecție a plantelor (sau chiar eliminarea lor, după caz), dar și nevoia de a proteja culturile, păstrând parametrii de producție conformi standardelor de piață. Un status actual care îi obligă să se îndrepte și către alternative ecologice.
Beauvaria bassiana, o ciupercă benefică în culturile de legume
Insecticidul BOTANIGARD® conține spori și conidii ale Beauveria bassiana, tulpina GHA, într-o concentrație ridicată de unități formatoare de colonii (4,4 x1010 CFU/g). Această ciupercă manifestă un control foarte eficient asupra unor dăunători – cheie din culturile de legume, cum sunt musculițele albe (Trialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci, Bemisia argentifolii), tripșii (Frankliniela occidentalis, Thrips tabaci, Echinothrips americanus), sciaridele, acarienii (Tetranychus urticae) și nu numai.
Beauveria bassiana se comportă ca un patogen natural al acestor insecte: sporii germinează pe suprafața gazdei, acesta fiind primul pas al unui mecanism complex de acțiune. Dupa germinare, hifele pătrund prin cuticulă, răspândindu-se în întregul corp al insectei, unde secretă numeroase toxine, prin intermediul cărora parazitează dăunătorul, drenând-ui apoi substanțele nutritive. Colonizarea gazdei durează între 24 și 48 de ore de la infectare, în funcție de temperatură. În scurt timp, insecta încetează să se mai hrănească și își pierde mobilitatea. Dăunătorul moare într-un interval de 2 – 7 zile.
Mecanismul natural de acțiune al ciupercii entomopatogene Beauveria bassiana nu favorizează apariția fenomenului de rezistență, așa cum se întâmplă in cazul insecticidelor convenționale, fiind o soluție „curată”, care se integrează pe termen lung în programele de combatere a dăunătorilor.
BOTANIGARD® - noua soluție adaptată tendințelor în agricultură
Spre deosebire de alte insecticide, nu este nevoie ca Beauveria bassiana să fie ingerată de către dăunători, fiind suficient simplul contact pentru instalarea infecției. După moartea insectei, ciuperca sporulează la suprafața acesteia eliberând milioane de spori noi care, în conditii favorabile, vor reîncepe ciclul de infecție. Sporii ciupercii se activează în prezența unei cantități suficiente de apă.
Produsul prezintă atât efect ovicid, cât și asupra formelor mobile (larve, nimfe, adulți). Are o fereastră mare de aplicare, iar timpul de pauză până la recoltare este foarte scurt: o zi. BOTANIGARD® este omologat la un număr mare de culturi legumicole și floricole, atât în câmp, cât și în spațiile protejate, printre care tomate, ardei, castraveți, vinete (în doză de 0,9 kg/ha), dovlecei și pepene galben în spații protejate (în doză de 0,9 kg/ha), precum și ceapă verde, praz, usturoi, salată, spanac (0,625 kg/ha). Recomandăm citirea cu atenție a etichetei de produs înainte de utilizare.
Aplicarea produsului se efectuează la apariția primilor dăunători în cultură, frecvența aplicărilor fiind corelată cu specia și dinamica populației combătute. Cu cât sunt mai multe forme juvenile, cu atât intervalul între aplicări va fi mai scurt. Se recomandă aplicarea BOTANIGARD® seara sau în zilele noroase, pentru germinarea sporilor fiind necesare condiții de umiditate, la o temperatură optimă între 20 - 30°C
Musculiţa albă de seră – impact economic
Musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) este unul dintre cei mai periculoși dăunători din spațiile protejate, dificil de controlat chiar și cu tratamente chimice repetate. Este un dăunător care se hrănește cu seva elaborată, ca urmare, plantele atacate au o creștere redusă și o productivitate scăzută. Pe lângă daunele directe din culturi, insecta este vector de transmitere pentru numeroase virusuri. Totodată, pe dejecțiile sale zaharoase se poate instala fumagina („roua de miere”), care reduce sau blochează total procesul de fotosinteză, contribuind și mai mult la devitalizarea / slăbirea plantelor, accentuând pierderile economice. Un alt aspect negativ al fumaginei este diminuarea aspectului comercial al legumelor.
Ca urmare a atacului acesteia, plantele sunt firave și devitalizate. Insecta este vector de transmitere pentru virusuri și produce fumagina („roua de miere”) pe frunze, în urma căreia producția cantitativă și calitativă este redusă, fără aspect comercial.
BOTANIGARD® - Pilon pentru IPM (Integrated Pest Management)
O soluție naturală cu eficiența unor insecticide de sinteză, BOTANIGARD® este un produs care se adresează nu doar sferei de producție ecologică, ci s-a dovedit un instrument util în combaterea dăunătorilor problemă și în culturile din sistemul IPM sau convențional, acolo unde se dorește obținerea unor recolte curate și de calitate, lipsite de reziduuri chimice, conform standardelor de bune practici agricole.
Referințe produse
Referințe dăunători
Musculița albă de seră
Trialeurodes vaporariorum