Studiile arată că deficiența de sulf la începutul perioadei de alungire a tulpinilor conduce la o scădere a producției de semințe (-33%), la reducerea viabilității și a calității semințelor, prin scăderea conținutului de proteine (-10%) și a celui de ulei (-30%), precum și a acizilor grași. În această etapă, limitarea accesului la sulf provoacă scăderea absorbției de azot, chiar dacă acest macroelement este disponibil.
Publicat în Creșterea productivității
Plantele de porumb folosesc fracția de uree cu absorbție rapidă imediat după aplicare, azotul primit astfel reprezentând un prim impuls pentru dezvoltare. Ullterior, va fi utilizată ureea formaldehidă: datorită structurii chimice diferite, plantele au nevoie de mai mult timp pentru a rupe legăturile, iar absorbția se face gradual, timp de până la 10 zile. Această aplicare „în două trepte de viteză” este benefică pentru cultură, impulsionându-I dezvoltarea în toate stadiile.
Azotul este unul dintre elementele minerale cele mai importante pentru plante, fiind parte a clorofilei și proteinelor, iar cele mai mari limitări în dezvoltarea culturilor sunt produse de insuficienta aprovizionare cu azot. Fertilizarea cu azot se realizează, în principal, la nivelul solului, dar acest tip de aprovizionare este, de multe ori, afectat de seceta, volatilizare sau levigare. O forma de fertilizare complementară de succes o reprezintă aplicarea foliară a azotului, cu beneficii speciale pentru cultura porumbului.
AZO-SPEED Amino+. 2 tipuri de uree, cu aplicare foliară: beneficiu pentru fermieri
- Uree cu absorbție rapidă Aplicarea foliară a ureei este benefică în asociere cu alte produse, cum ar fi fungicidele, permițând recuperarea rapidă în cazul situațiilor de stres și asigurând o absorbție eficientă. Asimilarea crescută este datorată caracteristicilor chimice ale ureei, care pătrunde ușor prin cuticula plantei: dimensiunea deschiderii porilor este în general între 1-5 nm, pe când diametrul moleculei de uree este de 0,42 nm.
- Uree cu absorbție lentă Ureea formaldehidă conținută de AZO-SPEED Amino+ este utilizată de către planta într-o perioadă mai mare de timp, fapt ce răspunde cerințelor nutritive ale culturii pe termen mediu.
AZO-SPEED Amino+ este formulat special pentru aplicarea foliară. Asocierea dintre cele 2 forme de uree face ca frunzele să absoarbă în grad mai ridicat nutrienții, cu o eficiență mai mare decât în cazul în care este aplicată doar ureea „clasică”.
Plantele de porumb folosesc fracția de uree cu absorbție rapidă imediat după aplicare, azotul primit astfel reprezentând un prim impuls pentru dezvoltare. Ullterior, va fi utilizată ureea formaldehidă: datorită structurii chimice diferite, plantele au nevoie de mai mult timp pentru a rupe legăturile, iar absorbția se face gradual, timp de până la 10 zile. Această aplicare „în două trepte de viteză” este benefică pentru cultură, impulsionându-I dezvoltarea în toate stadiile.
Beneficiile ureei formaldehidă:
- Ureea aplicată foliar este disponibilă pentru o perioadă extinsă, datorită calității sale de umectare (împiedică uscarea pe frunză). Acesta este un beneficiu față de formulările obișnuite, la care se înregistrează fenomenul de cristalizare.
- Ureea formaldehidă prezintă o aderență foarte bună a picăturilor pe frunză.
- În prezența ureei formaldehide, amestecul are o foarte bună penetrare în frunză.
- Ureea cu eliberare prelungită este absorbită treptat, asigurând o nutriție progresivă cu azot, evitând astfel fenomene de fitotoxicitate.
- Prezintă o compatibilitate ridicată cu alte substanțe fitoactive.
Evitarea pierderilor prin volatilizare și levigare
Din cauza condițiilor climatice (secetă, temperaturi ridicate etc.) azotul aplicat la sol poate să se volatilizeze sub formă amoniacală.
De asemenea, în cazul fertilizanților aplicați la sol, din cauza precipitațiilor, poate apărea pericolul de levigare, adică de infiltrare în straturile profunde de sol. Astfel, nu doar că investiția nu se va fructifica, dar va fi afectată calitatea solului și chiar a apei.
Puritatea ureei conținute de AZO-SPEED Amino+
Biuretul este o impuritate ce apare în procesul de fabricare al ureei, prin condensarea a două molecule de uree. Acest produs secundar poate fi deosebit de dăunător, conducând la riscul de fitotoxicitate (adică „arderea” culturii), prin inhibarea sintezei de proteine și metabolizarea perturbată a azotului. Cantitatea de biuret din AZO-SPEED Amino+ este extrem de redusă, tinzând către zero. Acest aspect este foarte important deoarece efectele secundare ale biuretului apar la concentrații relativ reduse (toxicitatea se face remarcată la o concentrație de 1% la aplicarea foliară și de 0,3% la cea efectuată la sol).
Aportul de aminoacizi, impuls pentru productivitate
AZO-SPEED Amino+ completează sinergic nutriția cu azot printr-un aport de 19 aminoacizi cu rol în reglarea metabolismului, dezvoltare generală și toleranță la stres. Aceste substanțe sunt produse în mod natural de câtre plante, dar cu un consum semnificativ de energie. De aceea, aplicarea acestora va permite plantelor de porumb să-și concentreze resursele pe dezvoltarea vegetativă.
Aminoacizii oferiți plantelor de porumb prin aplicarea AZO-SPEED Amino+ oferă mai multe avantaje, contribuind la uniformitatea culturii și la creșterea productivității. Spre exemplu, alanina sprijină fotosinteza și procesele de dezvoltare vegetativă. Prolina reglează metabolismul azotului și susține fructificarea.
AZO-SPEED Amino+. Sursă de sulf și magneziu pentru producții ridicate și de bună calitate
Sulful este implicat în formarea cloroplastelor (deci în realizarea fotosintezei) și în producția de proteine, ce conferă producției calitatea scontată. Magneziul, este de asemenea, indispensabil fotosintezei, precum și pentru transportul asimilatelor.
Aplicare: Foliară, primul tratament: 5 l/ha - 10 l/ha; al doilea tratament: 20 l/ha. Se folosește cu un volum minim de 100 l de apă/ha.
Poluarea cu azot – diminuată cu AZO - SPEED Amino+
Azotul, neasimilat de către plantele de cultură, poate produce dezechilibre majore prin poluare sau dezvoltarea excesivă a speciilor invazive.
Formularea cu uree formaldehidă limitează pierderile de azot în mediul înconjurător, eliminând astfel impactul negativ asupra ecosistemelor